Menú

dijous, 13 de novembre del 2008

Lectures: Batman - Victoria Oscura.


Amb la lectura de Batman: Victoria Oscura (Dark Victory), un volum que continua El Largo Halloween i que, tenint les mateixes pàgines i essent una mica menys conegut val 3 euros més, m'he convençut de com en són de bones les aproximacions de Jeph Loeb i Tim Sale a l'univers de Batman. Ells prenen com a punt de partida el Year One de Frank Miller i ens fan el remake de com devien ser aquells primers anys de la carrera de l'heroi de Gotham, donant-nos una nova visió d'algunes de les coses que formen part de l'imaginari batmanià. 

Encara que de vegades, fent això, es contradiguin coses que havien quedat establertes en còmics anteriors, la mestria amb què ho fan els fa merèixer el perdó. Aquest cop els personatges s'enfronten a un nou assassí en sèrie amb les forces i els ànims fets pols després dels esdeveniments i conseqüències del que va passar l'any passat, i la guerra entre les famílies mafioses de Gotham (els Falcone i els Maroni) i la galeria de dolents que ja coneixem representa la fi del crim d'estil clàssic a la ciutat davant l'arribada d'enemics que necessiten cridar tant l'atenció com en Batman per poder estar a la seva alçada i donar-li tants maldecaps com sigui possible. I al mig de la guerra ens trobem el Cavaller Fosc i el seu amic, el comissari Gordon, que intenten resoldre el cas dels assassinats i sortir-ne sans i estalvis.

Com ja vaig dir a la ressenya de El Largo Halloween, llegir aquest volum (sempre que s'hagi llegit primer l'esmentat ELH) és especialment apreciat si es coneix amb una certa profunditat el personatge i el seu univers, però també és una lectura que recomanaria a algú que em digués: "escolta, fa 70 anys que existeix en Batman i no tinc ni temps ni diners per llegir-m'ho tot. Digues-me 6 o 7 coses que hauria de llegir". Sens dubte recomanaria El Largo Halloween seguit de Victoria Oscura. La primera no necessita la segona, perquè conté una història sencera, però a la segona es reprenen aquells fets i res del que s'hi explica no és sobrer. Potser si l'equip Loeb-Sale hagués fet un tercer volum (maxisèrie, en realitat) hauria estat excessiu, però a la seqüela de El Largo Halloween la cosa no defalleix, sinó que es manté al nivell de la primera part.

El dibuix de Tim Sale, almenys a mi, no em cridava l'atenció ni m'agradava especialment al principi, però aconsegueix fer canviar d'opinió, i molt. Més encara quan ens fixem en els detalls dels fons, les ombres... tot. Impressionant, aquest Victoria Oscura, que torna a presentar-nos un cas que ens farà parar bojos perquè sospitarem de tot i de tothom, i que ens deixa amb unes ganes de més que, per sort o per desgràcia, no ho sabrem mai, no es veuran satisfetes. Sempre podem, però, recórrer al volum de Planeta Batman: Haunted Knight, que recopila tres especials de Halloween d'aquest equip creatiu (i que van ser la llavor per a la creació, uns mesos després, de El Largo Halloween) molt interessants i on també se'ns fan pinzellades de la versió que tenen els autors de l'origen de certs elements mítics de l'univers Batman, com ara el moment en què en Bruce Wayne coneix en Lucius Fox, l'home que li porta l'empresa ja que, com tots sabem, ell té coses més importants de què ocupar-se.

Una compra, doncs, absolutament recomanable, només si heu llegit ja El Largo Halloween, i si ho heu fet i no sabeu si val la pena Victoria Oscura... no dubteu més. Tindreu més entregues d'una història que ja era genial i que no volíeu que s'acabés. Doncs esteu de sort: no s'havia acabat, n'hi havia més i és aquí, a Victoria Oscura.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails