Menú

divendres, 12 de febrer del 2010

10 anys sense Charles M. Schulz

Interrompo el cicle de Popeye, i us explico per què: avui volia fer una entrada sobre una mort recent que afecta al món de l'anime, però com que de tota manera no ha estat avui, sinó fa uns dies, podem esperar a demà. El que no pot esperar és el que he descobert avui per casualitat. Estic subscrit a un servei que em posa cada dia la tira corresponent de Garfield a l'escriptori del Windows Vista, i avui surt la tira que veureu a continuació:

 

I he pensat: "ves que no sigui l'aniversari de la mort de Schulz". Tenia raó, avui és el desè aniversari de la desaparició del llegendari creador de la famosíssima tira diària Peanuts, coneguda també com a Carlitos, Charlie Brown o senzillament el nom del seu personatge més conegut, Snoopy. Jim Davis ha volgut recordar-lo en el desè aniversari de la seva mort. De fet, ja havia participat en un homenatge conjunt de diversos còmics l'any 2000, que podeu veure en aquesta web.

Charles M. Schulz va morir a l'edat de 77 anys de càncer de còlon, el 12 de febrer de 2000, després de gairebé 50 anys ininterromputs publicant el seu còmic més conegut (el que va fer prèviament és pràcticament desconegut, com també algunes coses que va fer simultàniament amb Peanuts). Només va descansar, diu la Wikipedia, durant cinc setmanes l'any 1997. 

Bé, en realitat es va retirar, amb molta pena, el desembre de 1999, i va deixar feta una pàgina que es va publicar el dia després de la seva mort, i que incloc a continuació. És realment trist llegir-la, i més sabent el context:

Feu-la gran, no cal que ho digui. Schulz sabia que tenia càncer, però esperava poder dibuixar Peanuts durant una bona temporada més. Quan la malaltia es va complicar li va impedir continuar treballant i això el torturava per dins. 

La seva voluntat respecte a la tira era que no la continués ningú, i tot i que els drets del còmic pertanyen a United Features de moment s'ha respectat, i ara només se'n reedita material ja existent. Pel que fa als dibuixos animats produïts després del traspàs de Schulz, fins ara s'han basat només en les seves tires. 

 

Fa temps que em vaig proposar llegir seriosament tot Peanuts, sobretot arran de la publicació, encara en marxa als EUA i a l'estat espanyol, d'una magnífica edició integral dels cinquanta anys d'aquesta que molts consideren la millor tira còmica diària de la història. De fet, li dedicaré un cicle en el seu moment, però no us espanteu aquells que esteu farts d'en Popeye o de Futurama, que trigaré una mica, perquè abans m'agradaria llegir bastant més que els quatre llibrets de Snoopy y Carlitos que tinc al prestatge. 

Però una obra així es mereix indiscutiblement que li dediqui uns quants articles, i és que estem parlant d'una de les més conegudes, i el seu protagonista (tot i que en realitat és en Charlie Brown) és una icona del segle XX reconeixible per tothom. De tot això ja en parlaré. Ara toca retre homenatge al mestre Schulz, en pau descansi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails