Menú

divendres, 28 de gener del 2011

Estudi en profunditat de Bola de Drac: el Kame-hame-ha

Avui l'entrada sobre Bola de Drac no serà la tercera i última part dels errors de guió, que deixo per a un altre dia. Vull parlar del kame-hame-ha, sens dubte la tècnica màgica més espectacular i popular de tota la sèrie, emprada bàsicament per en Goku, però no de manera exclusiva.

El seu nom està inequívocament inspirat en el del primer rei de Hawaii, en Kamehameha I (1758-1819 segons la Wikipedia), a més del joc de paraules amb la paraula "kame", "tortuga" en japonès, una trapelleria de les que tant agraden al mestre Toriyama quan es tracta de batejar personatges i, com veiem, també tècniques de lluita. Però l'inventor de la tècnica representa que és el Follet Tortuga.

La primera vegada que la vam veure va ser quan el mestre la volia fer servir per tal d'apagar el foc que cremava sense fi al palau del rei Gyuma, el pare de la Xixi i futur sogre d'en Goku. Va apagar-lo, sí, però també es va carregar el palau. Era una tècnica impressionant, que requeria inflar els músculs de manera exagerada i un ritual de moviments més aviat lent. A més, segons el seu fins llavors únic executor demanava dècades d'entrenament, però en Goku la va imitar el mateix dia, tot i que a petita escala:


Com que en Goku era especial, i tant la resta de personatges com nosaltres no n'acabaríem de ser del tot conscients fins que es va saber el seu origen extraterrestre, la creença generalitzada a partir d'aquell moment era que només en Mutenroshi i ell podien fer servir el kame-hame-ha, però esclar, també hi havia un dels antics deixebles del Follet Tortuga: precisament en Son Gohan, l'avi d'en Goku.


Amb allò es van multiplicar les sospites sobre la seva identitat, que amagava amb una simple màscara però sense canviar la seva roba habitual ni la seva boina característica. D'acord, era un tercer cas acceptable, però l'exclusivitat de la tècnica aviat deixaria de ser considerada com a tal, perquè al 22è Gran Torneig de les Arts Marcials s'estrenaria el sempre desafortunat Yamcha.


No li va servir de gaire, com a molt per fer que ens el prenguéssim una mica més seriosament, però fins i tot aquesta fita va ser igualada durant el mateix campionat per dos personatges més. En primer lloc, el deixeble del Follet Tortuga que faltava per dur a terme l'atac:


En Krilin ens va impressionar a tots, i va acabar guanyant aquell combat, però a semifinals el va tornar a fer servir contra en Goku i aquest el va aturar amb una sola mà, en una mostra de la seva clara superioritat sobre el seu millor amic, condeixeble i momentàniament rival al ring. L'altre personatge que s'estrenaria en la tècnica seria en Ten Shin Han, a la semifinal contra en Jackie Chun:


Trobo que és un moment molt interessant simbòlicament parlant. En Ten Shin Han tenia tècniques de sobra per tal de vèncer en Jackie Chun, però va fer servir el kame-hame-ha que havia inventat precisament el seu rival, que alhora era el creador de l'escola d'arts marcials rival de la seva. Molt adequat, tenint en compte que la consciència d'en Ten no el deixava tranquil i que ja s'estava tornant bo. No tornaríem a veure cap més debut en aquest sentit fins molts anys després, quan va arribar en Cèl·lula, que dominava tècniques de diversos personatges precisament perquè tenia cèl·lules d'ells.


Un que va trigar força a intentar-lo és en Son Gohan (el fill d'en Goku), que com que tenia un bon repertori de tècniques devia pensar que no calia provar la més característica del seu pare, però ho va acabar fent en el seu combat contra en Cèl·lula, l'únic que va resoldre ell sol.


Després, en el mateix combat, en faria un altre de més espectacular (i que resoldria l'enfrontament), en què se suposa que rebia forces del seu difunt pare, que es va convertir en un dels moments més recordats de Bola de Drac. Va, el poso:


Amb una mà, a sobre! Llàstima que aquell fos el moment àlgid d'en Son Gohan i que les esperances que en Toriyama ens hi va fer posar se n'anessin en orris a partir de la següent saga, on jugaria un paper decebedor. Precisament en aquella saga seria l'altre fill d'en Goku el que s'estrenaria en la tècnica, en Son Goten:


Veient ara l'escena m'he adonat que es va traduir malament al català, i no era tan difícil. En Son Goten diu "ka... me... ka... me...", i en Trunks el corregeix i li diu que el segon "ka" hauria de ser "ha". No era tan complicat, però en català s'obvia aquest detall i fan que en Trunks digui "ximple, oi que és el kame-hame-ha?". I sí, el dibuix d'aquesta pàgina és especialment dolent, es notava que l'autor estava molt cansat de la sèrie. Bé, l'últim personatge que imitaria la tècnica seria el gran enemic d'aquella saga, en Bu:


I aquí s'acaba el repàs de tots els personatges que han fet servir el kame-hame-ha en algun moment del manga de Bola de Drac. Els números (si estic equivocat corregiu-me, però tingueu en compte que és un estudi sobre el manga i prou, no pas la sèrie de televisió, els OVA ni les pel·lícules) serien els següents: El Follet Tortuga en fa 5 (tot i que l'últim no li va acabar de sortir), en Goku 44 (una vegada fins i tot amb els peus), en Yamcha 2, en Krilin 7 (el primer va fer un pet, però el comptarem), en Son Gohan avi 1, en Ten Shin Han 1, en Cèl·lula 4, en Son Gohan fill 3, en Son Goten 1 i en Bu 3. I nosaltres? Tots ho hem intentat, però diria que no ens n'ha sortit mai cap.




5 comentaris:

  1. Genial post i genial bloc!
    I a més, en català.
    Subscribint-me ja mateix!!!! :)

    ResponElimina
  2. Hola Moroboshi

    Estic intentant contactar amb tu per comentar un tema per email, em podries dir la teva direcció o escriure'm a arnau.sans@ociomedia.com?

    Gracies!!

    Arnau.

    ResponElimina
  3. Collons amb en Goku, 44 vegades que ha llançat tortugues a on sigui.

    M'ha sobtat també en Goten, només 1. Clar en fusionar-se amb en Trunks, ja s'inventen la seves propies tecniques.

    Ah sí t'ha descuidat de mencionar en Jackie Chun, que només coneixen la seva identitat en Nam, en Ten, en Follet Grua (Tsuru Sennin), i suposo que també en Chaoz.

    ResponElimina
  4. Lupus, és que el Jackie Chun l'he comptat com a Mutenroshi, he he... perquè per a nosaltres els lectors és la mateixa persona. :)

    Però et desafio a que els comptis tu (tots, llevat del d'en Goten, que no cal) i dir-me si ho he calculat bé!

    ResponElimina
  5. Mític el tema d'intentar fer un Kame hame ha, evidentment amb la finestra oberta i dirigint-nos a ella, per si un cas ens sortia que no trenquessim res. XD

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails