Menú

dijous, 7 de març del 2024

Sèries: Beef

Quan s'anuncien els guanyadors de premis de cinema i televisió és un bon moment per descobrir coses que potser ens haurien passat per alt per culpa de l'oferta excessiva que tenim a les plataformes de streaming, llevat que ens agradi buscar productes més desconeguts, de nínxol, que també està bé.

En el cas de la sèrie que avui ens ocupa, em va cridar l'atenció que la sèrie i els seus dos protagonistes rebessin premis tant als Globus d'Or com als Emmy, entre molts altres guardons i nominacions, i descobrir que era una minisèrie i que, per tant, no hi hauria d'invertir mesos, em va ajudar a prendre la decisió de veure-la.

Beef és una comèdia dramàtica pel director Lee Sung Jin per a Netflix que consta de 10 episodis que es van publicar a l'abril de 2023. Amb un repartiment d'intèrprets d'origen o ascendència asiàtica en la seva immensa majoria, explica la història d'una enemistat sorgida d'una disputa en un aparcament que, vista en perspectiva, té una importància inversament proporcional als extrems a què arriben els seus protagonistes.

Ell és en Danny Cho (Steven Yeun), un contractista de pa sucat amb oli que viu en un motel amb el seu germà i que no és especialment bo en res, tot i que intenta emmascarar amb una actitud falsament segura la sensació que és un perdedor. La mala sort que acostuma a tenir, combinada amb el seu costum de fer el mínim esforç, ajuden a què tingui aquesta percepció, i l'espectador la comparteix.

El seu somni és fer calés per construir una casa per als seus pares, que se'n van tornar a Corea després de perdre el motel, del qual eren propietaris, per culpa d'un cosí d'en Danny, i demostrar-los tant a ells com a si mateix que és un home en qui es pot confiar.

Ella és l'Amy Lau (Ali Wong), que té un negoci de plantes que està intentant vendre per una quantitat de diners que li solucionaria la vida mentre manté la família. 

L'Amy té un temperament fort i una obsessió amb les pistoles, i quan en Danny sense voler gairebé xoca contra el seu cotxe en fer marxa enrere a l'aparcament d'uns grans magatzems, ella li ensenya el dit del mig, cosa que desencadena una violenta persecució en cotxe pels carrers del seu veïnat tranquil als afores de Los Angeles.

En Danny viu amb el seu germà petit, en Paul (Young Mazino), un dropo que aparentment és una càrrega per al seu germà, però al darrere d'aquesta situació hi ha unes circumstàncies que coneixerem més endavant. 

En Paul juga un paper determinant, sense voler-ho, en la disputa entre en Danny i l'Amy, i desencadena algunes de les coses més greus que passen a la sèrie.

Per la seva banda, l'Amy viu amb el seu marit George (Joseph Lee), d'ascendència japonesa i escultor que viu a l'ombra de la fama del seu pare, ja desaparegut, que va tenir força èxit en l'ofici. Ell, en canvi, no en té tant com per mantenir la família, i principalment s'encarrega de tenir cura de la casa i la filla del matrimoni, la petita June (Remy Holt), ajudat en part per la seva pròpia mare, la Fumi (Patti Yasutake), que no s'entén gaire amb la seva nora.

En George és bon paio, atent i amable, però l'Amy el trova avorrit, i el fet d'haver de ser ella qui manté, pencant moltíssimes hores, la família, en una casa enorme d'un barri benestant, la té en constant tensió, agreujada pel moment decisiu en què es troba la possible venda del seu negoci.

És en aquest context d'infelicitat de tots dos, per motius diferents, que la disputa comença i, per desgràcia per a ells i el seu entorn, es va agreujant d'una manera absurda amb un intercanvi de putades que esdevé una competició que ni en Danny ni l'Amy volen perdre.

Així, la tragicomèdia està servida i ens trobem amb un desenllaç d'aquells que ens deixen una sensació de neguit, i ens fan reflexionar sobre les expectativesla ira, les frustracions i com les canalitzem, així com sobre la forta unió d'aquests dos protagonistes basada en l'enemistat mútua. 

En principi, com he dit abans, és una minisèrie, però quan publico aquesta entrada llegeixo que s'està estudiant fer-ne una segona temporada, amb uns altres intèrprets i una altra història, ja que aquesta queda tancada, de manera que potser acaba esdevenint una sèrie antològica. Sigui com sigui, de moment tenim aquests més que notables 10 episodis.

 
 

 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails