Menú

dilluns, 1 de febrer del 2010

Els personatges de Popeye

He dubtat a l'hora de decidir el títol de l'entrada d'avui, perquè no sabia si posar "Els personatges de Thimble Theatre", que és el nom original del còmic, o el que he acabat posant. I m'he decidit per al segona opció per diversos motius: atraurà més lectors (no em direu que no sóc honest i honrat), actualment la tira es diu així i els dibuixos animats, que són la versió més coneguda arreu del món, també es diuen així, Popeye.

Dit això, avui parlaré dels personatges més significatius de l'univers Popeye, nascuts sense cap garantia de supervivència en el seu moment, en un còmic on el repartiment va començar a variar des de l'aparició del personatge que el faria famós, l'esmentat mariner guerxo i forçut.

 

Si us sembla bé comencem amb en Popeye, el secundari que va esdevenir protagonista absolut i indiscutible i que va canviar el nom del còmic que el va veure néixer. Forçut, especialment quan menja espinacs (afegit dels dibuixos animats que després es va traslladar a la tira diària), és un gran amant de les baralles, però per sobre de tot és un home honrat, honest i que vol que el deixin viure a la seva manera, sense imposar-li normes. 


Olive Oyl, o Olivia (i en algunes versions en castellà fins i tot Rosario), és la noia d'en Popeye. Té un caràcter esbojarrat i sempre intenta posar-lo gelós quedant amb altres homes. 


 

Aquí la tenim amb una de les seves conquistes. De fet, va canviar el seu antic xicot per en Popeye. Abans de tot això, quan era la noia d'en Ham Gravy, era fidel i molt gelosa. Per cert, la seva imatge, coneguda arreu del món, també va inspirar el disseny del perfum Cheap & Chic de Moschino:


No m'ho invento pas jo, fins i tot en algun cofre que he vist, d'aquells que també porten cremes i coses d'aquestes, hi havia imatges de l'autèntica Olive.


El de la dreta és en Ham Gravy (inicialment Harold Hamgravy), el primer xicot de l'Olive, que va ser eliminat de Thimble Theatre després de 10 anys (era un dels tres protagonistes fundadors, juntament amb l'Olive i en Castor Oyl) amb l'arribada d'en Popeye. Una injustícia de la que ja vaig parlar en algun dels articles anteriors sobre aquest còmic. S'ha de dir, però, que pel que sembla, abans de l'arribada del mariner en Ham tenia les seves històries amb altres dones i a més era un  impresentable. Va fer alguna aparició esporàdica després de la mort de Segar, però ja no va tornar a ser el mateix. I també surt breument a la pel·lícula d'imatge real de 1980.

 

En Castor Oyl (sí, tota la família de l'Olive té nom d'olis, alguns amb conya i tot), el germà de l'Olive, que completa el trio protagonista inicial. És el primer amic d'en Popeye, i sovint intenta aprofitar-se de la seva força, com quan el converteix en boxador, però en el fons se l'estima i el respecta tot i els insults que li dedica cada cop que perd la paciència amb ell. Amb el temps també acabarà marxant de l'obra, deixant la seva funció al següent personatge:
 
 

En J. Wellington Wimpy, que jo recordo dels dibuixos animats però que encara no he conegut als còmics que m'estic llegint. M'hi identifico perquè es passa el dia endrapant hamburgueses, una cosa que jo voldria fer però que no pot ser. Es veu que el seu nom s'inspira en el d'un professor que havia tingut E. C. Segar i la seva personalitat en la del director de l'orquestra on havia treballat l'autor. "Wimpy" també va esdevenir el sobrenom del bombarder de la II Guerra Mundial Vickers Wellington i va donar lloc a una cadena d'hamburgueseries.


Pel que fa al personatge en sí, en Wimpy és un amic d'en Popeye (encara no sé com es coneixen), i malgrat que és un dropo i es passa el dia menjant hamburgueses, fa la funció de contenir en la mesura del possible els rampells forassenyats del seu amic.


I aquí tenim en Pesolet (o Tusturró, o Cocoliso en castellà), anomenat Swee'Pea en anglès. Al contrari del que es pensa la gent, no és el fill d'en Popeye i l'Olive, que de fet no estan casats oficialment, sinó un bebè que en Popeye es troba i del qual es fa responsable des de llavors. La seva versió animada, curiosament, ofereix diverses explicacions segons el moment: ha estat des de nadó abandonat fins a nebot de l'Olive o d'en Popeye. 


En Bluto. Sí, no "Brutus". El coneixem pel nom de Brutus perquè així es va quedar als països de parla hispana (i suposo que a la versió catalana també), però en realitat sempre s'havia dit Bluto fins que durant un període de dos anys, de 1960 a 1962, per un problema de drets que en realitat no existia se li va canviar el nom. Curiosament també la personalitat: en Brutus era el típic dolent que sempre feia la vida impossible a en Popeye, mentre que en Bluto és un mariner com ell, que simplement està enamorat de l'Olive i que sí, és violent i desagradable, però que de vegades també demostra que té bon cor.

En alguns dibuixos animats fins i tot és amic d'en Popeye i només es barallen per l'Olive o bé pel gust de combatre. És el rival més temible a nivell de força que té el nostre mariner, que ha de recórrer als espinacs per guanyar-lo. I per què no menja espinacs també en Bluto i així torna a posar-se per sobre d'en Popeye? Ah, senyores i senyors, un truc de guió: els odia.


Us presento Eugene el Jeep, un ésser que sembla una barreja d'un gos i un ós de peluix i que ve de la quarta dimensió. Als còmics és un regal de l'oncle Ben, qui va regalar la gallina whiffle de la sort a en Castor, a l'Olive. Té l'habilitat de caminar per on sigui i de teletransportar-se. Aquesta versatilitat, juntament amb la popularitat que va adquirir, segons la llegenda hauria motivat el nom del vehicle que tots coneixem i que associem a la paraula "jeep".


I aquest senyor de la dreta és en Poopdeck Pappy, el pare d'en Popeye, de 99 anys tot i que el seu fill en té 40 aproximadament. És un faldiller irredempt i va abandonar el nostre protagonista de seguida de néixer. Ja ens podem imaginar la relació que tenen a partir de la seva retrobada, i més encara quan, fidel al seu caràcter, el iaio (que és en plena forma malgrat l'edat) intenta conquistar l'Olive fent-se passar pel seu propi fill. La diversió està assegurada.


Aquesta és la Bruixa Maregassa, nom en català de la Sea Hag. És un personatge creat precisament durant la primera aventura d'en Popeye després de debutar a Thimble Theatre, i se sap que té uns poders màgics temibles, però habitualment se serveix dels seus goons, uns éssers molt alts i gruixuts amb una gran força física.

 

Alice the Goon, la goon més famosa de la Bruixa Maregassa, que va evolucionar i malgrat el seu desagradable aspecte es va convertir en un personatge bo, fins al punt que és coneguda per ser la mainadera d'en Pesolet. Com a anècdota, hi va haver queixes en el seu moment per part del públic, perquè el seu aspecte espantava els nens i això la feia inadequada per a la seva feina, de manera que amb el temps va acabar portant barret i un vestit de flors, per tal de suavitzar-se una mica.

A banda d'aquests personatges, n'hi ha més que tenen certa importància, però he preferit agafar els més representatius de tots. Per a les versions animades també es van crear, però, alguns personatges, que són els que tancaran l'article, com ara la Diesel Oyl (neboda de l'Olive que és idèntica a ella però encara més repel·lent, i que per cert no sé de qui pot ser filla si no ho és d'en Castor), en Popeye Jr. (fill d'en Popeye i l'Olive a la sèrie dels anys vuitanta Popeye & Son) o els nebots d'en Popeye, anomenats Pipeye, Peepeye, Poopeye i Pupeye.


Un recurs habitual en els dibuixos animats, el d'un protagonista que té parella però no fills, i que té nebots per tal de compensar aquesta manca de canalla. I si no, que l'hi preguntin a l'ànec Donald. Doncs bé, ja estan presentats els personatges més importants de Thimble Theatre (o Popeye), una obra on desfilaven tota mena de persones i animals, alguns dels quals, els que hem vist avui, han esdevingut icones de la història del còmic i els dibuixos animats.

4 comentaris:

  1. Humhhh...reconec quelcom a la foto: PortAventura? concretament, a la cantonada del Saloon i just després d'haver pujat als troncs del Silver River a les 10 del matí? :DDDDD
    Que com ho sé? Ahahaha...

    ResponElimina
  2. T'equivoques en una sola cosa: era la posta de sol, no la sortida. Va ser per la tarda.

    Espero que t'hagi agradat tot l'article en sí, gràcies per comentar.

    ResponElimina
  3. Mai hagués pensat que hi podia haver tant de suc amb el Popeye.
    Responent a l'altre tema: només m'ha fallat l'angle...quasi.

    ResponElimina
  4. I espera't, que com deus haver vist encara n'hi ha més, i em queden dos o tres articles sobre en Popeye. Espero que almenys m'estiguin sortint interessants...

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails