Menú

dimarts, 20 d’abril del 2010

Un bilió és un bilió

Avui torno amb el tema de les traduccions, però en aquest cas no està directament relacionat amb els còmics. Resulta que quan tanques el correu de Hotmail vas a parar a la web MSN, on tenen noticies i articles, sempre bastant poc treballats i tocant temes que no són precisament notícies fresques. Avui m'ha cridat l'atenció que es fessin ressò de la llista que elabora Forbes sobre els personatges de ficció més rics, una llista que és més antiga que l'anar a peu, però els redactors d'MSN devien avorrir-se i l'han descobert ara.


Aquí tenim un exemple de personatge fastigosament ric, l'Scrooge McDuck, en castellà Tío Gilito, que neda en l'abundància, literalment. Doncs bé, la llista traduïda per MSN diu que la seva fortuna es calcula en 33,5 bilions de dòlars. Malgrat que l'euro és més fort que el dòlar i els americans han de posar més dòlars que nosaltres euros per comprar les coses, és una quantitat exagerada. Són 33,5 milions de milions. Ningú no té aquesta fortuna, ni en Gates. 


L'exfumador Bruce Wayne també és immensament ric, amb uns 6,5 bilions segons la llista. Una altra quantitat exagerada, són sumes que podem trobar a les arques dels estats més rics, però no les d'un particular.


En Tony Stark tindria, en el seu cas, una mica més que la identitat civil d'en Batman: 8,8 bilions.  Aquests només són tres exemples, i per molt que siguin personatges de ficció, a la llista en surten uns quants més que superen el bilió de dòlars de fortuna. 

Si mirem la llista de les persones reals més riques del planeta, en primer lloc hi tenim Carlos Slim Helu, un mexicà que amb els seus més de 53.000 milions de dòlars ha desbancat fa poc en Bill Gates, que en té 50.000. Amb 25.000 hi ha en novena posició l'Amancio Ortega, el narcotr... l'amo d'Inditex. A la quarta posició hi ha un indi, sí, un senyor d'un país pobre. El Florentino Pérez, per cert, surt al lloc 677, amb 1.800 milions de dòlars. 


Sí, a la llista les quantitats estan expressades en bilions, però... és en anglès! En anglès, "billion" significa "mil milions"! Això ho sap tothom, o gairebé tothom. I qui no ho sap se n'hauria d'adonar quan en anglès es parla de la població de la Terra en bilions. Sabem que som 7.000 milions de persones aproximadament, no 7 bilions. Per tant, si no ho recordem de quan ens ho van explicar a l'escola, i els redactors de l'MSN se suposa que van anar a l'escola, hem de lligar caps amb el tema de la població de la Terra. Com anomenen els bilions, els americans? "Trillions". Això és un embolic, perquè per a nosaltres un trilió és un milió de bilions, o sigui, 1.000.000.000.000.000.000, però si ells han decidit que compten diferent, a l'hora de traduir ho hem de tenir en compte. El problema és que se sol traduir malament i la gent ho assumeix malament.


2 comentaris:

  1. Certament, això dels bilions es un maldecap.
    Clar un bilió nostre es molt més que un bilió anglosaxó (entre d'altres llocs), i d'aquí les confusions.

    ResponElimina
  2. Doooooncs... potser aquest és el misteri de les grans fortunes americanes ;D
    Ara, si he de ser més rica, m'obro un compte corrent a USA per poder ingressar-hi els meus milers de milions que duc ara mateix a la butxaca (mpppmmmff). Coi, que t'arribi una carta del banc dient-te que tens bilions..ha de fer una il·lusió (sí,absurd, ja sabem que és fals, però aquell momentet no te'l treuria ningú)

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails