Menú

dimarts, 20 de setembre del 2011

Bola de Drac Z Kai, capítol 1

Bé, ja he pogut veure, a través de la web del 3XL perquè ahir a les 21.30 no era a casa, el primer episodi de Bola de Drac Z Kai, malgrat que he mostrat la meva oposició a aquest projecte des que vaig saber que arribaria. Tot s'ha de provar per poder-ne parlar, i això és el que he fet. 


En realitat només n'he vist el primer capítol, suposo que aniré seguint fins que me'n cansi perquè al cap i a la fi hi ha ganes de Bola de Drac, i és precisament per això que hi havia tanta expectació amb el retorn de la sèrie a les pantalles catalanes després d'anys d'absència i d'una generació de catalans i catalanes creixent amb el lamentable doblatge de la versió en castellà. Ja no és una qüestió de guerra d'idiomes i cultures, és que l'anime en castellà es confia a actors de doblatge normalets en el millor dels casos (el de Bola de Drac pertany al pitjor dels casos), mentre que en català els recursos que s'hi fan servir no són diferents dels que es dediquen a una sèrie de televisió o una pel·lícula, amb actors de doblatge de reconeguda trajectòria i veus diferenciades i característiques. En fi, que divago. Per què no m'agrada la idea de Dragon Ball Kai?


Primer de tot: què és? Doncs és una revisió de Bola de Drac Z que es va emetre al Japó entre abril de 2009 i març de 2011 per tal de commemorar el vintè aniversari de la sèrie. En què consistia aquesta revisió (el "kai" del nom)? Imatge en alta definició, nous opening i ending amb dibuix nou, remasterització del so i els efectes especials i nou doblatge amb la majoria del repartiment original. 

Es veu que s'havien llençat o perdut molts dels cel·luloides originals i es van haver de refer digitalment, amb colors més suaus, i en general hi va haver petits canvis que potser, després de tants anys, nosaltres no serem capaços de notar. De tota manera, el més significatiu (i el primer punt negatiu, per a mi) és que no només s'han reduït escenes excessivament llargues (quant duraran els cinc últims minuts del planeta Namek, aquest cop?) i s'han eliminat els episodis de farciment (fillers) que no sortien al manga, cosa que no em sembla malament del tot, sinó que també s'han menjat la saga d'en Bu.


El tema més polèmic: la censura. En ple segle XXI, els japonesos van decidir aprofitar "l'avinentesa" per reduir una mica la càrrega violenta i sanguínia, i a sobre han venut a Occident una versió encara més suavitzada (anomenada Dragon Ball Z Kai i no Dragon Ball Kai), per tal d'evitar polèmiques que efectivament hi va haver en el passat. Quina imatge tenen els nostres pares de Bola de Drac? Doncs això. Em sembla molt malament, però. I, a sobre, als Estats Units hi va haver canals que, com és habitual allà, hi van afegir collita pròpia.


Un criat negre als Estats Units? No podia ser. Un tema massa sensible. Hauran de deixar d'emetre pel·lícules antigues, però no passa res amb El Príncep de Bel-Air perquè en Jeffrey era negre però els seus amos també. 

I què passa amb Bola de Drac, la part de quan en Goku era petit i fins el 23è Gran Torneig de les Arts Marcials? Doncs que la resumeixen en uns minuts del primer episodi (començant, però, amb la mort d'en Bardok, el pare d'en Goku), com hem pogut veure. I això que és la part preferida de la majoria de gent, em penso. També he observat el doblatge, que és un tema en què em fixo bastant com ja sabeu, i lamento l'absència d'algunes veus (la mítica del Follet Tortuga, que pertanyia a un actor de doblatge ja desaparegut, o la d'en Raditz, que era la d'en Joan Pera i aquí ens l'han canviat!), però per altra banda m'alegro que no les hagin canviat totes. Em pregunto, també, si s'han tornat a gravar com al Japó o s'ha aprofitat el doblatge antic. En cas que s'hagin tornat a gravar, s'han introduït canvis en el text? S'ha fet, potser, amb els personatges que tenen noves veus? Sí que he vist, però, que surt el nom correcte del drac (Shenron i no Xèron) i que es deia la paraula "saians". Veurem si es manté o s'alternarà amb "guerrers de l'espai". 


L'opening i l'ending ens els haurem de mirar unes quantes vegades abans de poder dir si ens agraden o no, però de moment no m'han cridat gaire l'atenció, crec que no estan al nivell ni tan sols dels de Bola de Drac GT (que el millor que tenia, possiblement, eren les cançons). Em quedo, però, amb el repartiment d'actors i actrius de doblatge que surt als crèdits del final, tot un detall i un encert. I és l'únic lloc on veurem dibuix nou, cosa que per a mi no té gaire sentit si els capítols tenen els dissenys de sempre.

Més coses, ja que ens posem a analitzar-ho a fons en ser el primer capítol: quan es va saber que 3XL emetria Bola de Drac novament es va dir que ho faria en l'ordre de sempre (Bola de Drac, Bola de Drac Z i Bola de Drac GT, amb l'afegit de Kai), però s'ha començat per Kai. Entenc el raonament: és la "nova", la gent té curiositat, etc. Però... si encara queda algú que no recorda Bola de Drac ni tan sols vagament (és a dir, nens que van néixer o eren massa petits a l'època en que ja no s'emetia en català), i ha començat a veure-la per Kai... ja li han rebentat, per exemple, l'origen d'en Goku. El primer episodi de Bola de Drac Z Kai té un efecte sorpresa zero. I si no, just abans de l'ending fan un avançament del proper capítol en què ho rebenten tot.

Ja acabo. Les músiques de fons, la coneguda background music (BGM), havia de ser nova, però per si a la sèrie li faltava polèmica el seu compositor, en Kenji Yamamoto, va ser acusat de plagiar bandes sonores de pel·lícules. Mirem-ne un vídeo comparatiu:


Quan això es va fer públic, al Japó estava a punt d'acabar d'emetre's la sèrie, però es va substituir la banda sonora dels capítols que faltaven per l'original, la d'en Shunsuke Kikuchi. Així es va editar en DVD i Blu-ray i així ens ha arribat. Totalment lamentable, el cas, però d'altra banda m'alegro de continuar sentint la música com jo la recordo i l'he taral·lejat tantes vegades. Edito uns dies més tard perquè ja s'han començat a penjar vídeos de la sèrie en català a internet. Aquí teniu la primera meitat del primer episodi:


En resum: què en penso, de Bola de Drac Z Kai? Que no calia, que per fer una renovació a mitges no era necessari muntar tot aquest enrenou. Que la podrien haver redibuixat tota i se l'haurien mirat les noves generacions, però que tal com ha quedat no satisfà del tot els seguidors de tota la vida ni els nous. He dit "del tot". 




6 comentaris:

  1. Ahir a la nit era un dels temes més comentats per la meva xarxa d'amics del Facebook! tothom recordant la infantesa, els cromos, les fotocòpies, les cançons...

    Potser si que no valia la pensa, però per uns moments, alguns van fer-se petits de cop! :)

    ResponElimina
  2. Per això, que l'efecte nostàlgia va ser cabdal, però... la Bola de Drac de sempre la faran més endavant, no calia Kai! Tot i així en miraré algun capítol, sense l'obsessió de seguir-la sencera, per tal de detectar-hi canvis.

    ResponElimina
  3. Per cert, m'he oblidat! Passa't pel bloc, si vols! T'he deixat una petita menció-regal! ;)

    ResponElimina
  4. Sincerament penso que és molt millor bola de draz Z Kai que no pas bola de drac Z, m'ahuré tragat bola de drac, bola de draz Z i GT infinitat de cops,amb la única cosa que coincideixo amb tu amb el comentari és que haurien de haver escomençat per bola de drac (quan Goku era petit) però ja està, no ens posaran bola de drac, bola de drac Z i a sobre després de la Z la Kai, és excessiu. Penso que és molt millor Kai ja que es centra en la història en si, i pasa dels episodis de rellenu tant i tant aburrits i pesats, al meu gust és molt millor.

    ResponElimina
  5. El pla és posar-les totes, és a dir que hi haurà Bola de Drac Z "normal" després de Bola de Drac.

    Això dels capítols de farciment, penso que depèn dels gustos de cadascú i admet debat. Treure'ls fa Kai més fidel al manga, i a tots els anime hi ha capítols d'aquests quan s'atrapa el material del manga i s'ha d'esperar, per tant és llavors quan té sentit, no ara. Però si es fan bé, poden ser interessants.

    Ara, personalment tinc més ganes de veure com eliminen les escenes repetitives innecessàries, i espero que els 5 famosos minuts de vida que li queden a Namek quan en Freezer llança aquell atac siguin no 5 minuts, potser, però tampoc no sé quants capítols.

    Vistos els 5 primers episodis he de dir que m'està agradant, es veu millor i han canviat coses del text que no em semblen malament, tot per fer-ho més fidel al manga. Continuaré trobant lamentables, però, la censura i l'eliminació de la saga d'en Bu.

    ResponElimina
  6. Doncs tenia intenció de començar a veure-la i, al final, se m'ha passat totalment. De fet, tampoc em lamento massa, ja que la vaig anar seguint a ritme d'emisió japonesa fins al capítol 70 més o menys.

    Amb aquest bagatge, la meva experiència personal em diu que prefereixo vint vegades Dragon Ball Z original que Kai. És cert que el dibuix es troba més depurat, que es condensa més i és fidel al manga... però, d'altra banda, té algunes mogudes de censura massa estúpides i, perquè no dir-lo, a mi m'agradava quasi tot el farciment i allargament de Dragon Ball Z xD. No sé perquè, però no li trobo el punt a veure Kai (i vaig veure molts capítols), no em dona les mateixes sensacions (tal vegada perque ja coneixem la història i no som tan petits).

    Respecte a la saga d'en Buu, he llegit un parell de vegades que pensaven afegir-la després mitjançant un Kai 2 (ja que Kai sols havia de tenir 100 episodis, i ni eliminant el farciment ho haurien aconseguit), però que els dolents resultats econòmics de reviure la sèrie ho varen impedir.

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails