És possible que darrerament hàgiu sentit a parlar de Dragon Ball: Episode of Bardock, perquè se n'ha fet una adaptació animada que ha cridat l'atenció dels mitjans especialitzats. Doncs bé, ara que ja l'he vist comentaré aquest episodi especial protagonitzat pel pare d'en Goku. Avanço que faré una mica d'història i que, en certa manera, algunes de les coses que diré es poden considerar petits spoilers, però penso que fan venir ganes de veure l'episodi i no rebenten coses greus.
Per començar, fem una mica d'història: en Bardock va aparèixer per primera vegada en un especial televisiu de Bola de Drac, de fet el primer (el segon seria el del futur d'en Trunks), l'octubre de 1990. Aquesta història es pot comprar perquè s'ha editat diverses vegades a casa nostra, també s'ha emès per televisió en català, i hi podem veure com en Bardock i el seu grup van ser traïts per en Freezer i com aquest va destruir el planeta Vegeta amb gairebé tots els guerrers de l'espai dins.
I allò va quedar així (a Bola de Drac Z Kai, al primer episodi, hi ha la famosa escena d'en Bardock a punt de morir i veient el seu fill, en Goku, enfrontant-se a en Freezer al futur, cosa que a Bola de Drac Z, sense Kai, no es va col·locar al davant de tot), fins que es van publicar tres episodis del manga Dragon Ball: Episode of Bardock a la revista V-Jump entre juny i agost d'aquest 2011 que és a punt d'acabar.
Era part del projecte conegut com a Dragon Ball SSSS (Saikyô Super Saiyan Secret) Project, consistent en crear més productes de Bola de Drac, oficials perquè vénen de la mateixa editorial Shûeisha, on sempre hi ha hagut la franquícia en la seva versió en paper, però sense la participació directa del mestre Akira Toriyama.
En altres paraules, si en comptes del Japó fossin els Estats Units ja faria molt temps que s'hauria continuat explotant la franquícia amb altres autors, però al País del Sol Naixent això no sol passar, i és per aquest motiu que crida tant l'atenció que una altra persona estigui creant còmics de Bola de Drac.
Però és ben cert —tot i que no són històries que continuïn el manga, sinó que plantegen alternatives, almenys fins ara—, i és la dibuixant Naho Ooishi, que dibuixa des de 2010 el còmic menys seriós Dragon Ball SD i anteriorment havia fet l'adaptació en forma de manga de la famosa OVA de 2008 que ja vaig comentar. Sembla, doncs, que la senyora Ooishi és la continuadora oficial de l'obra d'Akira Toriyama, amb la seva col·laboració encara que sigui en la forma d'aprovació o supervisió.
I aquest any ha fet, com deia, Episode of Bardock, una història no gaire llarga però que té una premissa interessant: en Bardock no hauria mort en la destrucció del Planeta Vegeta i hauria estat enviat al passat conservant, això sí, la memòria. Allà hi coneixeria en Chilled, un avantpassat d'en Freezer, i s'hi enfrontaria.
A més es convertiria en superguerrer, cosa que "oficialment" no passa. Fa ben poc es va anunciar que aquesta aventura alternativa (podríem dir "no oficial", però quantes pel·lícules "oficials" de Bola de Drac que hem vist tenien punts de partida contradictoris amb la història canònica?) tindria una adaptació animada, i és aquesta que poso ara i que es va estrenar al Japó el dia 17 d'aquest mes. A veure quant dura penjada a Youtube:
El còmic no l'he llegit, suposo que ho acabaré fent perquè són només tres entregues, que no formen ni tan sols un volum japonès de gruix estàndard, però sembla que hi ha algunes diferències. En tot cas, bàsicament és la mateixa història, que resulta interessant, tot i que es fa curta i podria haver-se allargat una mica o fins i tot haver estat objecte d'un llargmetratge, té coses poc versemblants (per què aquest salt temporal? Tan fàcil és esdevenir superguerrer? Tan fàcil és caure-li mínimament bé a un guerrer de l'espai?) i planteja la pregunta què hauria passat, si els fets haguessin estat així? Doncs que, per començar, en Goku no hauria existit.
Sigui com sigui és una història alternativa entretinguda (sempre m'han agradat les preqüeles, encara que en aquest cas sigui una història alternativa, quan entronquen amb el principi d'històries que ja es coneixen) i té al darrere Toei Animation, per tant és un producte cuidat i oficial. S'agraeix que, malgrat que el disseny està basat en el del manga de la Naho Ooishi, que al seu torn dibuixa d'una manera semblant a en Toriyama, s'hagi conservat la veu d'en Bardock (la mítica Masako Nozawa, veu dels homes de la família d'en Goku) i s'hagi triat per a en Chilled, personatge inèdit, la veu d'en Freezer, en Ryûsei Nakao.
Com a curiositat, el personatge d'en Chilled, juntament amb en Toobi (un dels seus homes a Episode of Bardock) i d'altres de completament originals, es pot veure al videojoc Dragon Ball Heroes, exclusiu de les recreatives japoneses, que va sortir el 2010. S'entén que aquest personatge no hi va aparèixer fins més tard, cosa que és factible amb actualitzacions i amb el sistema de cartes amb què funciona el títol.
Entrada interessant.
ResponEliminaQueda pendent veure el capítol, a veure com està :)
Justament fa uns pocs dies un amic em parlava d'aquest Episode of Bardock i em vaig sorprendre bastant perquè, fins a aquell moment, desconeixia per complet l'existència d'aquest manga/anime (i això que m'agrada força Bola de Drac i intento estar informat). Torn de viatge i em trobo aquesta entrada ^^.
ResponEliminaAra veure el vídeo i si després me'n record, comento ;).