Menú

dilluns, 13 d’agost del 2012

Lectures: Batman - Earth One

Fa un parell d'anys DC Comics va iniciar el que es considera com la seva pròpia versió de la línia Ultimate de Marvel, un univers en què l'allargada ombra de la continuïtat no limita els autors i els permet explicar les seves històries en forma de novel·les gràfiques que reinventen personatges icònics. 

Allò va començar amb Superman: Earth One, amb guió de J. Michael Straczynski i dibuixos de Shane Davis, però no va acabar d'agradar. Tot i així enguany s'espera un segon volum d'aquesta particular visió de l'Home d'Acer, però 2012 també ha estat l'any de l'arribada de Batman: Earth One.


Evidentment que el personatge en qüestió fos aquest cop en Batman em va cridar l'atenció poderosament, i que la crítica el lloés hi va contribuir en bona mesura. Ara bé, el que em va acabar de decidir per comprar-lo de seguida (i per sort amb descompte) va ser l'equip creatiu, format per en Gary Frank fent de dibuixant (que no coneixia i que fa un esplèndid treball amb l'excepció de l'estranya tendència a l'estrabisme d'alguns personatges, tot i que destaca per com dibuixa els ulls d'en Batman amb la màscara posada) i en Geoff Johns com a guionista. Sí, estem davant del "Batman de Geoff Johns", o el meu personatge preferit a les mans d'un dels millors escriptors de còmics de l'actualitat. 


I el resultat és a l'alçada del que en diu una crítica que l'ha aprovat amb escreix de manera unànime: és una nova versió del Batman (i alguns dels seus aliats i enemics) que coneixem, un Cavaller Fosc que comença la seva carrera als nostres dies i que és retratat d'una manera realista i versemblant. 


És un Batman amb el mateix origen que se'ns ha explicat tantes i tantes vegades, però que no comença amb gaire bon peu, calcula malament els salts, els seus aparells fallen en el pitjor moment i les lluites cos a cos ja no són aquelles en què es desfà de desenes d'enemics sense rebre ni un cop. De fet, a Batman: Earth One rep més cops i comet més errors dels que personalment li he vist mai rebre i cometre. 


Això no vol dir, però, que sigui un Batman patètic. És senzillament un Batman principiant, i aquest és un punt que en aquest còmic es descriu d'una manera realista, que podem acceptar en els nostres dies, en la tradició del que va fer Batman: Year One però actualitzat. Tot i així, la gràcia de Batman: Earth One rau sobretot en aquesta visió alternativa (però no per això menys interessant) de la ciutat de Gotham i alguns dels seus habitants.


Com deia abans, l'origen d'en Batman és el de sempre, i en Bruce Wayne és el personatge que veurem menys canviat respecte a la imatge que en tenim, però d'altres apareixen en una nova versió, tant en el sentit físic com en el psicològic, o ambdues coses. El cas que crida més l'atenció és el de l'Alfred Pennyworth, que té l'aspecte que veiem a la imatge.

L'Alfred és un exMarine amic del pare d'en Bruce (per cert, la seva mare ja no té el cognom de soltera Kane, sinó Arkham) que es va haver de fer càrrec del nano quan es va quedar orfe. A més, tot i que és vell i les seqüeles del seu pas pel món militar són evidents, és un home de caràcter fort i té dures discussions amb el seu protegit sobre la seva particular croada contra el mal, que comença com una venjança per la mort dels seus pares i sense intenció de lluitar contra el crim en general. 


Aquí no trobarem aquells tractaments de "Master Bruce", ni els comentaris sarcàstics que el caracteritzen en la seva versió habitual quan no està d'acord amb el seu "amo". Aquí, si discuteixen, acaben a cops, com podem veure a la imatge.


Altres personatges, com en Jim Gordon, se'ns mostren amb l'aspecte de sempre, però en canvi els han alterat la personalitat. Aquí el policia més conegut de l'Univers Batman fa anys que va abaixar els braços i va decidir callar i obeir, i si cal acceptar suborns, per tal de protegir la seva filla, una jove Barbara Gordon que és un dels personatges que s'han mantingut més fidels a la imatge que en tenim.

Però n'hi ha d'altres que coneixem bé pel nom i que aquí tenen una nova manera de ser, un nou aspecte físic (de vegades una edat diferent i tot), un nou origen o tot plegat alhora. El cas és que al llarg d'aquesta història que gira al voltant dels primers passos d'en Batman i que s'anirà descabdellant fins al clímax final passaran coses que en alguns casos faran que els personatges que trobem tan canviats acabin com els coneixíem de tota la vida, mentre que d'altres no veuran alterada la seva nova versió o, fins i tot, moriran (quelcom gairebé tabú als còmics considerats canònics). 


Batman: Earth One és, doncs, un magnífic còmic tant per als experts en el personatge que en vulguin conèixer una versió diferent com per als que no hagin llegit cap (o gairebé cap) de les seves aventures i vulguin gaudir d'una de les bones sense l'obligació de tenir coneixements sobre les dècades i dècades d'història d'en Batman. 

A més ho aconsegueix amb una història original, no una versió de cap de les aventures més conegudes i recomanades, i sense recórrer a cap dels dos dolents principals que hauríem esperat d'un còmic ambiciós d'en Batman, és a dir en Joker o en Dues Cares. No els veurem pas, aquí. Això sí, el llibre ens deixa amb ganes de més, perquè l'última vinyeta anuncia un nou volum que no sabem quan arribarà, però en què el senyor Johns assegurava fa poc que ja està treballant.

Com a reflexió curiosa he de dir que Batman: Earth One podria haver estat perfectament, per les seves característiques, el rellançament del Cavaller Fosc dins la línia de rellançaments que va dur a terme DC Comics a la tardor de 2011. Afortunadament allò no va afectar gaire l'Univers Batman, i aquesta novel·la gràfica es queda en un univers alternatiu que, lliure de la continuïtat, la relació amb la resta de còmics de l'editorial i la periodicitat mensual, si tot va bé es podrà desenvolupar de manera independent i al ritme adequat per tal de no decebre mai.

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails