Menú

dimarts, 3 de setembre del 2013

"Matches" Malone, l'alter alter ego d'en Bruce Wayne

Permeteu-me trencar una mica aquest reguitzell de ressenyes de còmics —de fet no acostumo a fer-ne més de 3 de seguides— però sense deixar de parlar de còmics, perquè avui repassarem una figura íntimament relacionada amb en Bruce Wayne, només que no es tracta d'en Batman.


Ja ho he dit bé al títol, no és que m'hagi equivocat: és l'alter alter ego d'en Bruce Wayne, és a dir "el seu altre altre jo", perquè l'orfe multimilionari més famós de la història del còmic no només es disfressa de Batman per tal de combatre el mal a través de la força física i la por que provoca, sinó que també ha d'adoptar una identitat per a acostar-se als personatges de pa sucat amb oli dels baixos fons i extreure'n informació, tot infiltrant-s'hi com si fos un d'ells.


Creat pel mític Denny O'Neil el 1972, amb debut al número 242 de Batman, en "Matches" Malone (anomenat així pel llumí que sempre duu a sobre, a la boca, i encén amb celeritat) era originalment un personatge per se, un delinqüent que es dedicava a provocar incendis i estafar asseguradores, però tot i això, i pertànyer al crim organitzat de Gotham, sovint duia a terme accions que salvaven vides o evitaven crims més greus. 

És per això que en Batman, tot i que el tenia vigilat, no l'entregava mai a la policia, però un dia es va produir un enfrontament directe entre aquests dos personatges i un tret d'en Malone va rebotar a la capa del Cavaller Fosc amb tan mala sort que li va anar a parar al cor, provocant-li d'aquesta manera la mort. 


El respecte que tenia per ell malgrat els seus delictes va fer que en Bruce Wayne adoptés la identitat d'en "Matches" Malone per tal de dur a terme les tasques que he dit més amunt. Posats a infilitrar-se entre els delinqüents normals de Gotham (els superdolents són figues d'un altre paner), la millor manera de fer-ho és amb una camisa de ratlles, un trajo, unes ulleres fosques, un accent fingit i un bigoti postís, i evidentment jugant amb un misto o un encenedor encara que el personatge no fumi. A més, així ret un homenatge a un respectat rival.

Amb el terrabastall de Crisis on Infinite Earths, el 1986, tot l'Univers DC va recomençar i es van descartar moltes coses. En el cas concret d'en "Matches" Malone el final és més o menys el mateix, però la seva història i la seva mort van ser enormement alterades: en Batman en va trobar el cos i va adoptar la seva identitat, però anys després va conèixer l'autèntic "Matches" Malone, atès que el mort que havia trobat era el seu germà. Malgrat tot l'autèntic "Matches" també mor (les sospites de col·laborar amb en Batman, tot i que errònies, eren cada cop més grans i l'Scarface en va tenir prou) i en Bruce Wayne, que havia estat —i continuaria— utilitzant la seva identitat, com a mínim el va arribar a conèixer. 


La funció d'aquest alter ego, basat com hem dit en un personatge no inventat, és ben clara i útil i al llarg dels anys en Batman l'ha emprat ocasionalment, des de la saga on es va explicar la seva situació, entre els números 588 i 590 de Batman (2001), fins a War Games, que d'octubre de 2004 a gener de 2005 va afectar totes les col·leccions del Cavaller Fosc i els seus aliats: aquella vegada la Stephanie Brown, acabada d'acomiadar del seu paper de quarta Robin, descobria i posava en marxa un pla secret del seu exmentor per tal d'eliminar el crim organitzat de la ciutat que requeria la presència d'en "Matches", però com que en Batman no estava al corrent dels seus actes en Malone no es va presentar, tot se'n va anar en orris i va provocar una espectacular i tràgica guerra de bandes.

El 2012 en "Matches" Malone va reaparèixer a The New 52 (el més nou reset de l'Univers DC), concretament a Batman Incorporated: Demon Star, que és el que em va fer pensar en redactar aquesta entrada, i és que el seu guionista, en Grant Morrison, ha demostrat repetidament que li agrada recuperar elements del passat d'en Batman i fer-los servir tot otorgant-los oficialitat i lluitant perquè no siguin oblidats.

  
Al llarg de la seva història en Batman —o en Bruce Wayne, com vulgueu— ha emprat la seva habilitat per a disfressar-se (una de les moltes que té) en nombroses ocasions i donant vida a diversos personatges, però el més destacat de tots és aquest "Matches" Malone que fins i tot ha aparegut en algunes versions animades de les aventures del Cavaller Fosc. 

És per això que li volia dedicar una entrada, perquè malgrat que no ha sortit en gaires còmics és un personatge força interessant i la història que té al darrere no ho és menys. Al cap i a la fi aconseguir el respecte d'en Batman no és gens fàcil, encara que de retruc et costi la vida.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails