Menú

dissabte, 24 de novembre del 2007

Em cago en Planeta! Ens l'han tornat a fotre!



Sí, aquest títol tan directe i sense autocensura és per queixar-me de la nova jugada que ens ha fet Planeta, editorial que estava fent una feina impagable —és una manera de parlar, que ens deixem milers d'euros, entre tots, cada mes que comprem les novetats de la casa editorial— en publicar DC a preus raonables i amb interès, també, per recuperar material antic o mal publicat anteriorment.

Quan Planeta va començar a editar la línia "Vertigo" de la DC, que són els còmics independents —on l'associació còmic-autor és per tota l'obra i on el to d'aquestes és més alt en tots els sentits—, va fer-ho d'una manera estranya, una mica absurda: primer, es va dedicar a publicar material inèdit —que no havia arribat a editar Norma, la casa que en tenia els drets fins fa un parell d'anys— en format tom recopilatori de 4-6 números americans. Això feia que, en atrapar l'original, calgués esperar uns mesos fins a l'aparició de les noves entregues en tom. Aquesta manera de fer em sembla adequada, a mi, que m'agrada tenir els còmics com més ben conservats millor, i ja se sap que el format grapa està destinat a fer-se malbé. Però algú podria discutir que, d'aquesta manera, els còmics nous apareixien irregularment. Cert. El més estrany i absurd, però, va ser la reedició de tot el material antic en format rústica de 2 números americans, i no en format tom, que hauria estat el més lògic, segurament per tal de captar el públic que no està disposat a gastar-se 9-15 euros en un tom cada x mesos —jo no ho veig malament, això, però hi ha gent que diu que fa "menys mal" pagar 3 euros i mig al mes que 6 cada dos mesos, encara que surti més car—. La mateixa història de sempre, la mateixa collonada que feia que Planeta s'entestés en publicar manga en grapa, quan Glénat ja estava demostrant que s'havia de fer en tom. El temps va donar la raó a Glénat i ara, Planeta, edita tot el manga en tom. En el cas de Vertigo, ha acabat passant el mateix: PLANETA CANCEL·LA LES COL·LECCIONS MENSUALS DE MATERIAL REEDITAT DE LA LÍNIA VERTIGO!!! Fills de puta! Sí! Ho dic directament! Que vinguin!

Podríem pensar, si concedim el benefici del dubte, que s'editaven col·leccions mensuals de 2 números americans per número d'aquí, paral·lelament a la publicació de material nou en tom, per tal de satisfer els que venien de Norma i, al mateix temps, els "nous" que s'estimessin més pagar "poc" cada mes —cosa que, al final, acaba sortint més cara, ocupa més lloc i es conserva pitjor—. Jo, que no tenia de Norma
The Sandman ni Y, el último hombre ni 100 Balas, m'anava comprant les col·leccions mensuals amb la idea d'enllaçar amb els toms quan fos possible. Ara ho puc fer amb Y... —que es podria haver cancel·lat fa uns mesos, al número 9, on es començava a solapar amb l'edició en toms—, d'aquí a uns mesos podré fer-ho amb 100 Balas, perquè Planeta publicarà dos toms del material que falta fins a atrapar el material nou en toms; però... què passa amb The Sandman? Ni una cosa, ni l'altra: no ho han confirmat, però tot hi apunta. Planeta editarà l'obra mestra de Neil Gaiman en format Absolute. Sí, aquells toms enormes i cars que solen portar material extra de qualitat discutible. Als EUA, aquesta edició està tenint molt d'èxit, és preciosa, el color està "remasteritzat", etc. Però surt un tom cada any, i en seran 4. En resum, si vull continuar aquesta col·lecció quan els toms Absolute continguin el que em falta —i esperem que hi hagi una coincidència perfecta, que no se solapin, per exemple, 10 números, cosa que podria passar—, hauré d'esperar, com a mínim, a finals de 2009.

Jo, passo. M'ho faré amb els toms de Norma. No serà un color remasteritzat, però serà més barat. I, el que és el dibuix, tothom sap que, a
The Sandman, és el punt feble. Com va dir algú una vegada, molaria encara que l'hagués dibuixat un cec.

Planeta, per molts anys. Ho heu tornat a fer. Després de l'estafa de
Ranma 1/2, Glénat us va deixar amb el cul a l'aire reeditant-la en toms i en paral·lel —des d'on us havíeu quedat vosaltres i, al mateix temps, des del número 1—, i encara vau trigar a deixar de publicar manga en grapa i en l'anomenat Biblioteca Manga. Aquest últim no estava malament, però tampoc no era garantia de publicació completa de l'obra... a casa tinc més d'un títol que es va quedar a l'espera d'allò que dèieu: "quan hi hagi més material japonès, el publicarem". De debò, que us donin pel cul. Continuaré comprant el que treieu de DC, perquè esteu fent una feina acceptable —no perfecta, eh?, que al col·leccionable de Batman la vau embolicar bé—, i perquè, si ho vull, no tinc cap altre remei. També us compraré els toms de les obres que ara cancel·leu en prestigi de dos números. Però no compteu amb mi per The Sandman. Com tampoc no compteu amb mi pel manga, llevat de poquíssimes excepcions. Em teniu agafat pels ous si publiqueu coses que vull, però us heu tornat a allunyar, en imatge, d'una editorial exemplar com és Glénat, si és que encara es podia estar més lluny. Acabeu de demostrar que sí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails