Menú

dimecres, 6 d’octubre del 2010

The Shield (primera temporada)

El gènere policíac, en la ficció, sempre m'ha agradat. Sobretot quan es tracta d'obres ben fetes i amb personatges d'aquells que no pots evitar estimar-te des de pràcticament el principi. És el cas de The Shield, una sèrie que es va emetre als Estats Units de 2002 a 2008 i que aquí a Catalunya TV3 va rebatejar com a Vick Mackey, en honor al seu protagonista. 


A diferència del que faig amb altres sèries, com que aquesta està penjada en català a Totsrucs, és en aquest idioma que la segueixo. Són 7 temporades de 13 episodis, trigaré una mica en acabar-la però val la pena. Des d'aquí vull agrair a la Llextirem que me la recomanés. De la mateixa manera jo li recomano el còmic Gotham Central, unànimement lloat i desgraciadament cancel·lat al seu quarantè número.

Doncs bé, The Shield és una magnífica (pel que he vist fins ara, que és poc, però també pel que n'han dit les persones que l'han vist sencera) sèrie policíaca, un gènere que cada cop m'agrada més. És curiós, perquè m'agraden tant les històries sobre el crim organitzat com les dels agents de la llei i l'ordre.


El seu protagonista és en Vick Mackey, l'actor Michael Chiklis, conegut també per haver interpretat La Cosa a les dues pel·lícules dels 4 Fantàstics que s'han fet en aquesta dècada, fins que Marvel torni a sortir amb què vol rellançar la franquícia, contractin nous actors i considerin inexistent el que han fet fins ara. Però bé, centrem-nos. En Vick Mackey és un fill de puta, comencem per aquí.

És un poli rabassut, amb un físic que transmet duresa, i una manera de treballar que consisteix en fer les coses amb diligència, ràpidament, matant mosques a canonades si cal, però al cap i a la fi força eficient. El problema és que té un codi moral propi i no dubta a eliminar (de vegades literalment) tot allò que (o tot aquell qui) representa un obstacle en el seu camí. Però té alguns valors, sobretot els familiars, que encara que no compensin les coses dolentes que fa és fàcil que en més d'un moment despertin la nostra simpatia, i almenys jo m'he sorprès volent que les coses li sortissin bé malgrat que en realitat es mereixeria anar a la presó. Com que només n'he vist, de moment, una temporada, espero que ningú no em rebenti res sobre aquest tema en concret, i en general sobre cap altre.


També tenim personatges com el detectiu Holland "Dutch" Wagenbach (Jay Karnes), que de moment és el que em cau millor. D'ell hem vist que és un home honrat, sensible i molt intel·ligent, però que també té febleses i inseguretats. Confesso que, precisament per tot això i perquè és el meu preferit, pateixo pel que li pugui passar.


La capitana Claudette Wyms (CCH Pounder) és una senyora entranyable, que es posa dura quan s'hi ha de posar, però que de moment fa la impressió de ser com una mare per al cos de policia del fictici districte de Farmington de Los Angeles. Companya inseparable d'en Dutch, estic convençut que amaga alguna cosa que no m'agradarà, però temps al temps.


En David Aceveda (Benito Martínez) és el boss de la comissaria del districte, un home que sembla que vol lluitar contra la corrupció i que intenta acabar amb en Mackey per aquest motiu, però sense proves es troba lligat de peus i mans. Tot i la simpatia inicial que provoca, anirem veient que la seva ambició va en un altre sentit i que de vegades serà capaç de posar-la per sobre del bé comú i de l'honradesa de la que oficialment fa gala.


El detectiu Shane Vendrell (Walton Goggins) és el número 2 del grupet d'en Vick Mackey, molt més cap de trons, poca-solta i bromista, però en el fons bona persona (dins el que cap, esclar).


L'agent Julien Lowe (Michael Jace) és novell, i té un "problema" personal que tot i que es desvetlla a l'episodi pilot m'estimo més no tractar aquí. Ha anat a parar en una mala comissaria, en aquest sentit, perquè és un món molt tancat, corrupte i on la lleialtat és una cosa que ve i se'n va, segons els interessos de cadascú i de cada moment.


La sergent Danielle "Danny" Sofer és la companya d'en Julien, la seva superior, de fet, i pel poc que s'ha aprofundit fins ara en el seu personatge podem deduir que és una persona honrada, però malauradament no l'hem acabat de veure més enllà del seu paper d'interès amorós d'algun dels seus companys. Espero que en les properes temporades l'anem coneixent més.

Presentats els personatges, només em queda dir que és una sèrie que va creixent en interès, almenys pel que he vist fins ara, i que durant els dos primers anys va rebre diversos premis i nominacions, tot i que després sembla que va desaparèixer del mapa (pel que fa al reconeixement) fins l'any després del seu final. Veurem si això vol dir que la història es desinfla i realment només tenen interès les dues primeres temporades i la darrera o què, però tant se val. El que sé és que té tots els elements necessaris per a crear una obra interessant en aquest gènere: acció policíaca, vides privades dels personatges, corrupció, xantatges, traïcions, problemes ètnics i d'orientació sexual, èxits i frustracions... En altres paraules, que no tot és blanc o negre, i que les simpaties i antipaties que sentim pels personatges poden canviar en qüestió d'un parell de capítols. De moment, doncs, m'agrada, me n'han parlat molt bé, m'enganxa i ja tinc ganes de començar a veure'n la segona temporada.



3 comentaris:

  1. De res, home, no es mereixen. Una sèrie que no deixa indiferent. I és ben real això que dius que un dia sents empatia per un personatge i al següent vols que s'enfonsi. Tots estan plens de matisos i et fan ballar el cap, però ben lluny de clitxés rovellats.
    En Vick és en Vick: un tros de cabronàs que et sedueix sense que te n'adonis.
    Et prometo això del Gotham Central ;)

    ResponElimina
  2. Gran sèrie... De vegades t'agradaria poder actuar com ho fa el protagonista: Sense cap mena d'escrupol i emparat en la protecció del càrrec que té jejeje

    Per cert. Si no et sap greu, posaré un enllaç del teu bloc al meu www.rustu.wordpress.com

    ResponElimina
  3. Home, i tant! Jo encantat que m'enllacis! No coneixia el teu bloc i em sembla molt interessant, per cert.

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails