Menú

divendres, 16 de setembre del 2011

Adéu a en Jordi Dauder

Ahir va morir a l'edat de 73 anys en Jordi Dauder (1938-2011), que patia un càncer el tipus del qual no s'ha concretat, almenys oficialment, i que va rebre el Gaudí d'Honor als Premis de l'Acadèmia Catalana del Cinema en la seva tercera edició que va tenir lloc el 17 de gener d'enguany. Era un veterà actor de cinema i teatre, però sobretot era conegut pels seus papers televisius, en especial el d'en Mateu Montsolís:


Aquí el teníem a la mítica escena amb què acabava la vida d'en Mateu i l'Eulàlia Montsolís, dos germans enamorats i malvats que decideixen d'una manera dràstica acabar amb ells mateixos a Nissaga de Poder. De fet, és l'últim capítol, si no comptem aquella seqüela anomenada Nissaga: L'herència on, naturalment, no apareixia cap dels dos.

Però també tenim la seva inconfusible veu en anime, no us penseu pas que no hi va treballar, encara que fos poques vegades. I és ni més ni menys que a Bola de Drac, on va posar la veu durant un temps al Rei Gyûma, el pare de la Xixi i avi matern d'en Son Gohan:


Encara va tenir, però, una altra intervenció coneguda a la sèrie, molt més endavant. Us recordeu del Dr. Gero, reconvertit per si mateix en l'A-20? 


Per cert, si encara hi ha algú que dubti de la immensa superioritat del doblatge d'anime en català sobre les versions en castellà, acabem de veure'n la prova: veus com les d'en Carles Canut, en Joan Pera i naturalment en Jordi Dauder. Doblatge professional, tant si es tracta de pel·lícules com si són dibuixos animats, per part d'actors sovint reconeguts. Aquesta és la resposta.

A banda d'aquests papers, també surt acreditat posant la veu a un personatge a Porco Rosso, la pel·lícula de l'Studio Ghibli, i suposo que hi deu haver altres petits papers que va fer en diverses sèries d'animació japoneses, però com que les fitxes de la web Eldoblatge.com són limitadetes... ho haurem de deixar aquí. Descansi en pau. 


2 comentaris:

  1. És una gran pèrdua. Sempre el recordaré com a "Mateu Montsolís". Un gran personatge i una gran sèrie.

    Com a actor de doblatge, entre els diferents personatges que ha donat veu, m'agradaria afegir:

    - El Dr. Rao/Pedaç, l'avi de la Lana, a Conan, el Nen del Futur.
    - Palpatine/Darth Sidious a Star Wars Episodis II i III.

    ResponElimina
  2. Això del Conan, el noi del futur, em sonava. Tal com he fet amb els altres vídeos, buscaré un en què surti i n'extrauré un tros, quan tingui una estona. Gràcies per l'aportació!

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails