Menú

divendres, 9 de desembre del 2011

Adéu a Jerry Robinson, cocreador d'en Robin i el Joker

Avui s'ha estès la notícia que fa un parell de dies, el 7 de desembre, va morir als 89 anys el senyor Jerry Robinson, guionista de còmics que té, entre els seus assoliments, el d'haver cocreat (o creat, sempre hi ha hagut polèmica sobre la qüestió) el personatge del Joker, considerat per molts com el millor dolent de la història del Còmic.


Crec que és important reivindicar la figura d'aquest guionista, de la mateixa manera que en el seu dia ho vaig fer amb la d'en Bill Finger, el cocreador d'en Batman malgrat que sempre es digui allò de "Batman, de Bob Kane".

En Jerry Robinson va cocrear (o crear), com deia, el personatge del Joker, un dolent pur, un paio que no pot caure't bé de cap manera i que odies sense matisos, a diferència del que passa amb en Dues Cares, que a nivell personal m'agrada més. Però bé, el Joker fa meravellosament la funció per a la qual va ser creat, la de nèmesi d'en Batman, i és per això que es pot considerar un personatge perfecte. Ho hem d'agrair, total o parcialment, al senyor Robinson, que ens el va portar al número 1 de Batman, la primavera de 1940.


Si us fixeu en la imatge veureu que ja en aquella època es donava el crèdit dels còmics del Cavaller Fosc únicament a en Bob Kane, una tremenda injustícia. El mateix passa amb el personatge d'en Robin, per al qual sembla força clar que, almenys, en Robinson va suggerir el nom. L'abans esmentat Dues Cares i l'impagable majordom Alfred Pennyworth també serien cocreacions seves juntament amb en Bob Kane i en Bill Finger.

La curiosa història d'aquest home és que va ser contractat per en Bob Kane mentre era estudiant de Periodisme per tal que entintés els fons dels seus còmics i també fes la retolació (posar els textos a les vinyetes, vaja). Més endavant va anar ascendint de categoria i es va convertir en l'entintador principal, i mentre va col·laborar amb els altres dos van sorgir aquestes idees, de paternitat polèmica, que hem comentat. Quan en Bob Kane va deixar les col·leccions d'en Batman per passar a la tira diària del personatge, cosa que va passar el 1943, en Jerry Robinson va fer fins i tot de dibuixant durant uns quants números.


Aquesta portada, la del 69 de Detective Comics (novembre de 1942), és obra d'en Jerry Robinson. Però bé, a què es va dedicar quan va deixar de treballar als còmics de l'Home Rat-penat? Doncs va dibuixar còmics per a tires diàries, però sobretot es va dedicar a lluitar pels drets dels creadors (allò que dèiem), i va ser conegut per ajudar els d'en Superman, en Jerry Siegel i en Joe Shuster, a aconseguir que DC Comics els pagués de manera vitalícia per l'ús del personatge que havien creat. En aquest mateix sentit, el 1978 va fundar el Cartoonists & Writers Syndicate / CartoonArts International, el sindicat de dibuixants i guionistes que, segons la Wikipedia, el 2010 tenia més de 550 membres de 75 països.


Això que veiem aquí és Astra, un manga (sí, un manga) per al qual va aportar el concepte original i que van executar un dibuixant i un guionista japonesos, Shojin Tanaka i Ken'ichi Oishi respectivament. Van ser 8 números que es van recopilar en un volum i va veure la llum el 1999. Probablement va ser un rampell de la vellesa.


Des de 2007 era consultor creatiu de DC Comics, i se'ns moria l'altre dia després d'una llarga carrera i d'haver aportat (en més o menys mesura, però amb tots tres morts ara ja és difícil aclarir qui en va tenir cada percentatge) unes idees tan importants per a la història del còmic en general i d'en Batman en particular. Descanseu en pau, mestre. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails