Menú

dissabte, 6 de febrer del 2010

Popeye i els espinacs

Tornem al cicle temàtic d'en Popeye i avui ho farem amb un article espero que no tan llarg com els de les darreres entregues. Serà sobre els espinacs, la font de la força del mariner més famós del món, i d'on va sorgir la idea.


Aquesta, Allen Canning, és una de les marques d'espinacs que han fet ús de la imatge inoblidable d'en Popeye per tal de promocionar-se. Però d'on ve tot això?



Aquest és el primer curt d'en Popeye, de 1933, en què per cert hi ha un crossover amb la Betty Boop, i us el poso perquè, tot i que avui no és encara el dia en què parlaré de les versions animades del personatge, aquesta és la primera aparició dels espinacs a l'univers creat originalment al còmic d'E.C. Segar

És una invenció o afegit, doncs, dels curts animats, ja des del primer. Posteriorment van aparèixer també a la tira, perquè van tenir un èxit inesperat que aniria més enllà de l'àmbit dels afeccionats als còmics i l'animació i que travessaria fins i tot fronteres. Qui no ha sentit dir que menjar espinacs dóna força? Qui no associa immediatament els espinacs a en Popeye?


La popularitat del vegetal va esdevenir tan gran que les seves vendes es van disparar des de llavors, i més d'una empresa sentirà un etern agraïment pels dibuixos animats que la van fer créixer. Com a exemple d'això, el cas d'una ciutat que es dedicava al cultiu dels espinacs, Crystal City (Texas), que fins i tot va erigir al mariner una estàtua:

 

A la placa es pot llegir que es va fer el 1937, i hi diu "cortesia E.C. Segar" però, com ja he dit, el creador d'en Popeye no va ser el creador de la idea dels espinacs, tot i que l'afegís a la seva tira, anomenada com ja sabeu Thimble Theatre

I ara us parlaré de l'origen de tot això: un estudi de 1870 del científic E. von Wolf, ens diu la Wikipedia. En aquest estudi s'afirmava que la quantitat de ferro que contenien els espinacs era 10 vegades superior al que contenen en realitat, i tot per un error d'impremta. Es veu que això es va descobrir el 1937 (l'any de l'estàtua, precisament), però no es va fer públic fins el 1981. Curiós, què hauria estat de les aventures d'en Popeye si s'hagués sabut la veritat abans? 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails