Menú

dimecres, 8 de desembre del 2010

Grafitis catalans a Batman

Ja fa un temps que dibuixants de l'estat espanyol estan triomfant al còmic americà de superherois, tant a DC com a Marvel. En el cas de DC, que és el que jo segueixo, hem observat anteriorment certes referències que són picades d'ullet dels il·lustradors als lectors d'aquesta banda de l'Atlàntic. En aquest bloc havíem vist en Robin bevent aigua catalana i el mateix personatge, ja com a Red Robin, passejant per Madrid i deixant-nos veure coneguts establiments. Ens faltava, però, una referència clara a la cultura catalana, i la vaig descobrir ahir tot llegint el Batman 698 (juny de 2010), amb els llapissos a càrrec del mallorquí Guillem March.


És necessari que feu gran aquesta vinyeta. Hi ha tres referències, la més important de les quals deixo per explicar-la al final. Per una banda tenim, a la cantonada inferior esquerra, una revista Dolmen. Just al costat, una ampolla d'un vi amb un nom que no puc desxifrar, però sí que s'hi pot llegir "vi de", en català. Edito uns dies més tard: és una denominació d'origen mallorquina, Vi de Binissalem. M'ho ha dit el mateix Guillem March, després que l'hi preguntés per e-mail.

Per acabar, a la part dels grafitis, entre altres com ara el de Zur en Arrh, que és una referència a la recent etapa d'en Grant Morrison a la sèrie, hi tenim un popular embarbussament, dividit en dues parts. Busqueu-lo vosaltres mateixos.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails