Menú

dimecres, 14 de desembre del 2011

Cinema: Les aventures de Tintín - El secret de l'unicorn

Aquesta entrada porta força retard. Va ser el 7 de novembre que vaig veure finalment la pel·lícula Les Aventures de Tintín: el secret de l'Unicorn, basada en el meu primer còmic i un dels més emblemàtics de la història del Novè Art. Però per diverses circumstàncies, entre les quals la meva voluntat de rellegir els àlbums en què s'inspira per tal de parlar amb propietat, han fet que no fos fins avui que escrivís aquesta ressenya. Els spoilers que hi pot haver són molt petits, no tingueu por.


Reconec que quan vaig saber que anaven a fer una pel·lícula d'en Tintín i que se n'encarregava el senyor Spielberg, i a sobre en animació per ordinador, vaig arrufar el nas. Després, a mesura que n'anaven sortint imatges, em vaig anar engrescant, i finalment quan la vaig veure en vaig quedar força satisfet. Vegem-ne el tràiler en català:




Aquesta era, per a mi, una condició sine qua non. Tintín és en català, per a mi i per a molts catalans de la meva generació i posteriors. I em vaig saltar la meva norma habitual de veure les pel·lícules en versió original per aquest motiu, però també perquè la versió original d'una pel·lícula de Tintín rodada en anglès no tenia sentit, quan ve d'un còmic belga escrit en francès


La idea de dur a terme una pel·lícula del personatge creat per Hergé la va tenir l'Steven Spielberg als anys 80, quan va conèixer el còmic i se'n va enamorar, però una sèrie de problemes van endarrerir-ne la creació. La mort d'Hergé el 1983, precisament quan s'anava a reunir amb el cèlebre director, no va ser un d'ells, ja que els hereus del mestre van confiar igualment en l'Spielberg i li van cedir els drets per a l'adaptació cinematogràfica. 

El problema van ser el continus retards, perquè l'home es va dedicar a les pel·lícules que li coneixem, va perdre els drets en favor d'altres directors i finalment els va recuperar a principis dels 2000. Des de llavors el projecte ha anat canviant de forma fins que va esdevenir una coproducció amb en Peter Jackson (trilogia El Senyor dels Anells, King Kong...) rodada digitalment i amb la tècnica de la captura de moviment.


Per què no senzillament amb actors de carn i ossos? La idea de fer-la amb la tècnica definitiva va ser precisament d'en Peter Jackson, expert en la matèria, i per a representar els personatges es va recórrer als habituals Jamie Bell i Andy Serkis com a Tintín i el Capità Haddock respectivament. Al repartiment també hi destaca en Daniel Craig com a Ivan Ivànovitx Sacarina. 


La pel·lícula es diu El secret de l'Unicorn, i certament agafa força elements de l'àlbum del mateix nom, de 1943, però es pren diverses llicències que, personalment, penso que són la gràcia de les adaptacions cinematogràfiques dels còmics. La precisió i fidelitat total de Sin City, per altra banda, és interessant com a experiment però no penso que se n'hagi d'abusar. 

Val més, com es fa per exemple amb les pel·lícules de superherois, explicar una nova història, o una història plausible, o bé una d'existent però d'una altra manera, sempre que es respecti l'esperit de l'obra original. I a El secret de l'Unicorn és això el que s'ha fet, tot i que barrejant-hi elements d'El Cranc de les Pinces d'Or (el meu primer còmic absolut) i hi afegeix collita pròpia.


D'aquella història, originalment de 1941, se n'extreu una part important que és el moment en què es coneixen en Tintín i el Capità Haddock, a banda de la mítica escena del desert, però res més. La trama del tràfic de drogues no apareix a la pel·lícula, que se centra en l'àlbum que li dóna el nom.

També hi apareix el final de la història, que ve d'El tresor de Rackham el Roig perquè és una d'aquelles aventures de dos àlbums que hi ha a la bibliografia d'en Tintín, però com dic és només el final, mentre que l'aventura que hi condueix és del tot diferent de la que es pot veure en aquest tercer llibre de 1944.


Llàstima que una de les coses que passaven a El tresor de Rackham el Roig no hi aparegui: el moment en què coneixen el professor Tornassol. Sí que hi apareix la Castafiore, encara que no tingui res a veure amb les històries en què es basa el film, però forma part del que es poden considerar llicències pel bé de l'element sorpresa que crec que qualsevol fan de l'obra d'Hergé hauria d'agrair. Si no, quina gràcia tindria anar a veure una pel·lícula explicada fil per randa com ens la sabem de memòria?


En resum, per a mi una molt bona adaptació de les aventures d'en Tintín i companyia, amb la proporció justa de fidelitat i invenció (repeteixo, per a mi necessària en fer el salt a un altre mitjà), amb una tècnica de captura de moviments molt encertada per tal de poder fer que les cares dels personatges siguin el més fidels possible al disseny dels còmics i que no semblin excessivament fetes per ordinador, però alhora es puguin fer coses que en acció real s'haurien de fer d'una manera més realista i alhora menys pròpia dels còmics.

A més, fa una bona tria de les aventures originals que formen part de la barreja final, hi ha picades d'ullet als fans dels còmics, un homenatge a Hergé a l'escena dels encants i, per si era poc, es tracta d'una pel·lícula d'aventures d'allò més entretinguda que pot gaudir també la gent que no té ni idea (perdona'ls, que no saben el que es fan) de l'Univers Tintín.


La pel·lícula s'ha pogut veure en 2D i en 3D, jo sóc de 2D (no m'agraden les tres dimensions) i és així com l'he vist, i pel que fa al futur, s'ha confirmat que hi haurà una altra pel·lícula per a 2014 o 2015, dirigida per en Peter Jackson aquest cop, en què presumiblement la base serà la doble aventura Les 7 boles de cristall i El temple del Sol, mentre que s'especula amb una tercera part, encara sense any aproximat, que partiria d'El Lotus Blau i Tintín al Tibet. Aprofito per recordar que la versió per a Nintendo 3DS del videojoc oficial de la pel·lícula va protagonitzar una entrada de 3 Botons i START com a primer videojoc per a consola que inclou la nostra llengua.



3 comentaris:

  1. Molt bona entrada, tot i que compte, que hi ha molts spoilers si no has vist la peli però saps de què van les històries.

    Realment una pel·lícula que em va agradar tot i ser una de les persones que "pot gaudir també la gent que no té ni idea (perdona'ls, que no saben el que es fan) de l'Univers Tintín" ;)

    ResponElimina
  2. Gràcies! ^^

    Cert, ara poso un avís d'spoilers!

    Això anava en part per tu, ja ho ha vist. Dic el tema de "perdona'ls...", XD

    M'alegro que t'agradés la pel·lícula! :)

    ResponElimina
  3. He vist massa comentaris directes sobre quines escenes surten i quines no, per això millor que ho diguis, perquè dius clarament què hi passa ;)

    Tenies tant interès en que llegís que creia que em faries alguna referència, no esperava que fos aquesta u.u

    Sips, la peli em va agradar, ja t'ho vaig dir ^^

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails