Menú

dimecres, 23 de gener del 2013

Oswald, el primer personatge de Disney

Si deixem de banda els personatges que estan de moda cada cert temps, normalment femenins i de categoria reial, els personatges de Disney de tota la vida eren en Mickey, la Minnie, en Donald, la Daisy, en Goofy, en Pluto i pocs més, de menys importància.

Les seves cares i siluetes són els símbols eterns de Disney, que deixa empremta amb cadascuna de les seves pel·lícules però que sens dubte té en aquesta colla que he esmentat els seus més grans ambaixadors. I si n'hem de triar un, entre tots ells, direm en Mickey Mouse, el representant de Disney per excel·lència. Però no és el primer personatge inventat per Walt, no. L'honor correspon a aquest altre, que protagonitza l'entrada d'avui:


Es tracta de l'Oswald, també conegut com a "The Lucky Rabbit" (el Conill de la Sort no era en Bugs Bunny, per cert?), que va debutar el 1927 en un curt anomenat Trolley Troubles, que Walt Disney i Ub Iwerks van crear quan van entrar a treballar a Universal Studios, que volia iniciar una sèrie animada.



Aquí el teniu, i si no l'heu vist feu el favor, que són menys de 6 minuts i són uns dibuixos animats amb gran valor històric. L'Oswald, doncs, es convertia en el primer gran èxit de Disney, tot i que sota Universal, que es va quedar el personatge quan en Walt va deixar la companyia descontent amb el fracàs de les negociacions per a la millora del seu contracte. No trigaria a tenir una altra idea de més èxit encara, el ja esmentat Mickey Mouse, però avui el protagonista és l'Oswald.

Des de finals dels anys 20 i durant la dècada dels 30 es van produir moltíssims curts de l'Oswald, ja sense cap participació del seu creador, on el conill va començar a parlar, va conèixer el color i fins i tot alguns canvis d'aspecte. 


El 1943 es llançava el darrer curt de l'Oswald, The Egg Cracker Suite, que era en color malgrat que s'havia tornat al blanc i negre. Ja veieu que el seu aspecte està totalment canviat, gairebé irreconeixible si pensem en el seu aspecte inicial. 

Per altra banda, després d'un primer intent als anys 30, el personatge va provar sort als còmics a partir de 1942 i fins els anys 60. Després també hi hauria còmics de l'Oswald, però fets a Mèxic o a Itàlia, segons la Wikipedia.


Molts anys després, el 2006, The Walt Disney Company va recuperar l'Oswald gràcies a un rocambolesc intercanvi: enviava l'Al Michaels, un narrador esportiu estrella, a la NBC a canvi de diverses propietats menors, entre les quals 26 curts de l'Oswald que va fer Walt Disney en el seu únic any a Universal. 

La intenció, a banda de comercialitzar marxandatge i DVD amb els curts del conill, era fer-lo aparèixer en un videojoc, que segurament és el mitjà pel qual és possible que conegueu el personatge, com és el meu cas:


Era l'Epic Mickey, que va sortir el 2010 només per a la Wii i que presentava una nova aventura de l'Oswald, tot i que no era un personatge jugable: l'argument el retratava com un ésser ressentit amb el fet d'haver estat oblidat per la companyia i gelós de l'èxit d'en Mickey Mouse, que és el personatge principal del joc. 

L'Oswald hi ha creat un parc d'atraccions d'estil Disneyland on ell és l'autèntica estrella i on trobem múltiples referències a personatges oblidats i curts clàssics de la companyia.

El videojoc va agradar força, i el 2012 n'apareixia la seqüela, aquest cop per a diverses plataformes, amb el nom d'Epic Mickey: The Power of Two i en el cas de la Nintendo 3DS Epic Mickey: Power of Illusion. La versió per a consoles de sobretaula permetia controlar l'Oswald per primera vegada.


Paral·lelament a tot això, el nostre homenatjat d'avui s'està introduint poc a poc als diversos parcs temàtics que Disney té repartits arreu del món, perquè s'han perdut moltes dècades però no deixa de ser un personatge de la companyia, i si en alguna cosa és especialista The Walt Disney Company, a banda de crear grans productes, és en el màrqueting. 


Aquí tenim, per exemple, la benzinera fictícia Oswald's situada al carrer Buena Vista del Los Angeles dels anys 20 dins el parc Disney California Adventure, a Anaheim, als Estats Units, una incorporació al parc que es va produir l'any passat, el 2012. 

Coneixíeu l'Oswald, vosaltres? Us sonava? No arribarà mai al nivell de popularitat d'en Mickey Mouse, podem pujar-hi de peus, però estaria bé que se li anés donant cada cop més importància i que la seva presència als productes de la companyia s'incrementés, perquè val més tard que mai.






2 comentaris:

  1. Doncs no el coneixia,l'Oswald. Quin canvi més radical que li van fer al segon vídeo.
    El del videojocs ja s'assembla més a l'original.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, val a dir que el canvi va ser progressiu, ja que primer el que van fer va ser passar-lo de negre a blanc. De tota manera és lògic que Disney el recuperés amb la seva forma original, tal com l'havia deixat el seu creador quan va abandonar Universal i una mica com reivindicant que aquest és l'autèntic. :)

      Elimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails