Menú

diumenge, 14 d’abril del 2013

31è Saló del Còmic de Barcelona

Enguany torno a estar a l'atur, per primera vegada en força temps no tenia acreditació i ja no podia comptar amb el Carnet Jove pel fet de tenir 31 anys, però he estat al 31è Saló Internacional del Còmic de Barcelona perquè he pogut emprar el carnet de la biblioteca per a aconseguir entrada reduïda, i al cap i a la fi volia anar-hi.

No buscava cap signatura, aquest any, però per a mi el Saló és com un gran Mercat de Sant Antoni on trobar gangues, amb la presència de botigues que són de fora i on es poden trobar coses difícils de trobar. Però és clar, també hi ha l'ambient i les exposicions, i ara en parlarem.


Una d'elles estava dedicada al 75è aniversari d'en Superman, que va aparèixer per primer cop al número 1 d'Action Comics el 1938. No cal dir que és el superheroi més popular de la història i que tothom sap qui és, tant si el coneix de debò gràcies als còmics com si només l'ha vist a les pel·lícules. 


Doncs bé, hi havia originals de diverses èpoques i, en la línia que segueix el Saló des de fa uns anys, un extens apartat dedicat a l'aportació dels dibuixants de l'estat espanyol a les col·leccions de l'Home d'Acer.


Sense deixar els superherois, els Avengers i els X-Men compartien una altra exposició, que sens dubte aprofitava la gran tirada que han adquirit aquests dos móns dins l'Univers Marvel durant la darrera dècada gràcies a les pel·lícules d'èxit que han passat pel cinema.

Per tant, estava orientada al públic general, no l'especialitzat sinó el casual, el de les famílies amb nens, però també és cert que els autèntics fans dels còmics, el mitjà original d'aquests personatges, podien gaudir amb els originals que hi havia exposats. 


Una altra exposició, no tan petita com semblava al principi, reunia dibuixos fets en quaderns de viatge per part de diversos autors, un dels quals en Craig Thompson, autor de Blankets i Habibi, que va retratar Barcelona precisament a Carnet de Voyage (publicada per Astiberri només en castellà, aquest cop) i que aquí veiem meravellat davant l'obra de Gaudí.


Les retallades formen part de la crisi i per desgràcia són un tema que està de moda des de fa temps i que ho continuarà estant una temporada, i per tal de fer-la passar millor i alhora lluitar-hi a través de la conscienciació, molts dibuixants l'han tocat, i això ha quedat reflectit en una de les exposicions del 31è Saló del Còmic.


La que s'havia anunciat més, però, era la del gènere del western al còmic, una exposició enorme que repassava alguns dels títols més importants en què s'han barrejat aquestes populars històries de cowboys i el còmic. No sóc massa fan del gènere, però hi havia de fer una ullada.


També hi havia una mostra de les obres nominades als premis del Saló, i em va cridar especialment l'atenció d'una manera positiva que, a banda d'uns exemples de pàgines, es pengés un còmic d'un fil per tal que qualsevol persona interessada hi fes una ullada més profunda. 


Ambrós (1913-1992), el dibuixant de l'etapa clàssica d'El Capitán Trueno, entre altres obres, tenia la seva pròpia exposició, que hauria agradat al meu pare, que considera els còmics cosa de nens i es fot una mica de mi però que de petit llegia còmics del senyor Ambrós.


I abans d'entrar en les compres que he fet volia destacar una de les moltes coses interessants que es veuen en tots els salons, en aquest cas un casc d'en Superman. Si n'hi hagués un d'en Batman encara em compraria una moto només per dur-lo. 


Tinc moltes col·leccions amb forats enormes que en el fons sé que no podré omplir mai, però si en trobo números a preu de ganga es fa més lleuger. He tingut la sort de trobar, per exemple, els recopilatoris Aves de Presa: Mentes Gemelas (números 56 a 61 del primer volum), i en anglès Birds of Prey: Club Kids (109 a 112 i 118) i Birds of Prey: Platinum Flats (119 a 124).

 
O aquest Green Arrow: Año Uno escrit per Andy Diggle i dibuixat per Jock que està format per una aclamada minisèrie de 6 números.


Un dels buits que tinc és el del segon col·leccionable de Batman de Planeta, conegut com a Batman: El Caballero Oscuro, i en aquest saló n'he trobat un altre número, concretament el 16, que conté els números 773 a 775 de Detective Comics, 606 i 607 de Batman i 33 de Batgirl.

Parlant de la Batgirl, però una altra, el segon volum de The New 52, anomenat Batgirl: Knightfall Descends (amb els números 7 a 13 i 0), publicat molt recentment i a un preu prou inferior al que podria aconseguir a The Book Depository combinant una baixada de preu i un descompte extraordinari.


De la Wonder Woman dos recopilatoris ben diferents i allunyats en el temps. Per una banda, de l'editorial Zinco i mai reeditat per cap de les companyies que han gaudit dels drets de DC Comics posteriorment, Wonder Woman: La Caída de una Amazona, amb els números 97 a 100 de la segona sèrie.

Per l'altra, Wonder Woman: Odyssey vol.1, que conté els números 600 a 606 (quan es va recuperar la numeració original aprofitant l'avinentesa del número rodó).


Un altre col·leccionable difícil de tirar endavant actualment, i que quan el veig acostuma a vendre's a un preu superior al de portada, és el d'en Superman, també de Planeta. Doncs bé, ja he reduït una mica més el forat amb l'adquisició de les entregues 15 i 16 (de 40), que contenen 4 números de diverses col·leccions relacionades amb l'Home d'Acer cadascun.


Una cosa que no esperava trobar, i que no buscava, era el número 1 dels arxius de Superman, però no aquella col·lecció que van treure Norma i Planeta, sinó la que conté Superman, no Action Comics.

Només ha sortit en anglès i de fet aquest llibre va inaugurar la línia el 1989, i segurament no en trobaré més, però hi era, valia només 9 euros i l'he volgut tenir. Conté els números 1 a 4 de Superman, tots ells de 64 pàgines i publicats trimestralment de manera individual per primera vegada des de l'estiu de 1939 a la primavera de 1940.


Flashpoint va ser el megaesdeveniment que DC es va treure de la màniga just abans de The New 52 i en teoria és el que va provocar el rellançament de tot l'Univers DC la tardor de 2011, i a més va tenir bona crítica, de manera que en veure el volum de la sèrie principal en tapa dura a preu inferior al que acostumo a veure en l'edició de tapa tova, i com que també hi havia per allà el volum The World of Flashpoint featuring Batman, amb les repercussions de Flashpoint en el món del Cavaller Fosc, ho havia de tenir i per fi podré llegir-ho.


També hi ha lloc per a Marvel, amb l'adquisició del volum The Death of Captain America: The Man who Bought America (números 37 a 42 del volum 5, aquesta me la vaig fent poc a poc i era el volum immediatament posterior al darrer que vaig comprar, per tant tota una alegria) i els números 26 a 31 de l'Spider-man de John Romita, que habitualment trobo a 3 euros cadascun (amb preu de portada de 2,38) i que he pogut comprar per 2,30. Contenen dos còmics cadascun i en total són del 65 al 76 de The Amazing Spider-man.


Amb tot això no em quedaven diners per a les novetats de manga (que de tota manera anava a comprar a la meva botiga habitual la setmana vinent), però la setmana passada ja havien sortit les de Planeta i em vaig fer amb el volum únic Regreso al mar, de Satoshi Kon (nova edició) i el primer (de 12 i esperem que aquest cop no la cancel·lin) de l'esperadíssima reedició de Fénix, del mestre Osamu Tezuka, dos llibres caríssims respecte a la quantitat de pàgines que duen però que havia de tenir.

A més, m'han comprat per encàrrec la col·lecció sencera d'Aula a la Deriva, de Kazuo Umezz, que estava de saldo, i aquesta sí que és una ganga. La setmana que ve havia de comprar les novetats de Norma que m'interessen, però m'esperaré una mica perquè m'he firat massa...



6 comentaris:

  1. Has d'afegir els que et van aconseguir a "última" hora de Ponent Moon, era? :D

    Realment val la pena quan per cada volum t'estalvies un mínim de 2-3€ considerant que sempre ho compres de rebaixes o amb descomptes del 10%...

    Tindràs una bona temporada de lectura ^^

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja els havia afegit, els vaig esmentar al final XD

      No estava patint per tenir pocs còmics per llegir, realment. I no era bon moment per gastar. Això és com les rebaixes: compres coses que en realitat no et corrien pressa... :S

      Elimina
    2. Doncs no ho vaig veure i mira que vaig llegir tot! se'm passaria :S
      ja, compres més del que tenies previst, però en alguns casos vas tenir un volum més pel mateix preu, com ara el que et van fer el descommpte o aquells que estaven al 50% :)

      Elimina
  2. Spidermaaaaaaaaaaaaaaaaan ♥ fa molt que no treuen un recopilatori de tapa dura dels tomos prims, oi? en tinc uns quants però l'últim el vaig comprar fa seeeeeeeeeeeegles i no n'he vist més :S

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com que no ho puc tenir tot i sóc més de DC, em limito a Spider-man i Capità Amèrica, de Marvel, per tant no en sé massa, però en principi sí, que es recopilen les coses. Què tens, tu? Com es diu? Quin gruix té? Quin preu? Perquè hi ha un cacau d'editorials quan canvien les llicències que no ajuda gens a seguir el que et falta i el que no.

      Elimina
  3. I know, I know... per això, tot i que m'agraden els x-men no m'hi he enganxat gaire... i sobre spiderman, miraré que no estigui en una de les infinites caixes apilades i et dic

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails