Menú

diumenge, 18 d’octubre del 2015

Lectures: Batman - Amor loco y otras historias

Si seguiu el blog ja deveu saber que acostumo a llegir els còmics de superherois en versió original des de fa uns quants anys. Per tant, no és gaire habitual que ressenyi l'edició espanyola d'un d'aquests còmics, però de vegades a causa del preu de l'edició o alguna oferta o rebaixa puntual faig excepcions, com és el cas d'avui.


Batman: Amor loco y otras historias, de la línia Grandes Autores de Batman d'ECC Ediciones, correspon al volum estatunidenc Mad Love and Other Stories i recull diverses històries de la col·lecció Batman Adventures, el reflex en paper de l'aclamada sèrie animada d'en Batman. 

Precisament un dels impulsors de la sèrie va ser el dibuixant Bruce Timm, que s'encarrega de la part gràfica també de les històries incloses al volum, amb guió d'en Paul Dini. Per què és important ressaltar aquests dos noms? Doncs perquè junts van fer episodis memorables de la sèrie i van crear, per exemple, el personatge de la Harley Quinn, que va debutar als dibuixos animats al setembre de 1992 i poc després va començar a sortir als còmics de Batman Adventures


El moment culminant, però, va ser l'aparició de l'especial Mad Love, de més de 60 pàgines, que és el que dóna el títol al volum i va guanyar el 1994, any en què es va publicar per primer cop, el premi Eisner a la millor història autoconclusiva

No seria fins el 1999 que el personatge passaria a formar part oficial de l'Univers DC després de protagonitzar una novel·la gràfica -escrita per en Paul Dini, per cert-, però amb Mad Love va adquirir notorietat perquè, després d'haver aparegut com a sequaç d'en Joker, aquí se li va donar una interessantíssima capa de profunditat en explicar el seu origen: resulta que era una nova psiquiatra d'Arkham i es va enamorar del Príncep Pallasso del Crim.


El còmic explora, fent que la Harley Quinn sigui la protagonista del relat, els deliris d'aquesta acròbata criminal, que s'autoproclama parella d'un Joker que clarament la fa servir segons la seva conveniència, i el resultat és una història tragicòmica on en Batman fa més aviat un paper secundari. 

És un còmic d'allò més interessant i no és estrany que gairebé des que es va publicar es consideri un dels relats imprescindibles d'en Batman, així com tampoc no sorprèn que se'n fes una adaptació animada i se n'extraguessin elements per als videojocs Batman: Arkham City i Batman: Arkham Origins


El volum, però -ja ho diu el títol- té "altres històries", per al meu gust d'interès desigual i força per sota de la que fa de reclam. Són narracions publicades originalment als especials anuals 1 i 2 de Batman Adventures, al Holiday Special número 1 de la col·lecció, al 3 d'Adventures in the DC Universe i una extreta de Batman: Black & White que ja tenia al volum corresponent. 

Tenim relats de diversa durada, però generalment curta, que ens presenten la Roxy Rocket (personatge menor que només des de fa uns anys ha començat a aparèixer als còmics no relacionats amb la sèrie animada), que ens parlen de la recaiguda del Ventríloc i l'Scarface, d'una venjança justiciera de l'Espantaocells, d'una topada amb la Catwoman, de com és el final d'una jornada normal d'en Joker -una de les històries més interessants-, d'un creuer accidentat, del combat nadalenc entre la Batgirl i en Clayface i, abans del relat repetit que deia abans, protagonitzat per en Two-Face, una història més llarga, corresponent al segon anual -el primer està format per històries curtes-, en què el protagonisme es reparteix entre el Cavaller Fosc, en Ra's al Ghul i el dimoni Etrigan, per tant tot un crossover


Són històries amb un caire molt més optimista i fins i tot humorístic que no pas els dels còmics normals de l'Univers Batman, al capdavall Batman Adventures imita l'aspecte cartoon i la dinàmica de la sèrie animada, per tant qui hi busqui aquelles històries fosques d'investigació detectivesca i dibuix realista que ens han ofert els millors còmics del Cavaller Fosc segurament quedarà decebut. 

Si entenem el que hem d'esperar d'aquest producte, en general més enfocat als enemics i als personatges secundaris que no pas a en Bruce Wayne, tenim a les mans un recull d'històries desiguals, sí, però en general interessants i amb alguns moments memorables.

Per desgràcia per als completistes com jo, alguns dels còmics inclosos hi estan representats només parcialment, ja que aquest volum de poc més de 200 pàgines és una selecció d'històries de Batman Adventures en què està implicat el tàndem Dini-Timm. Però deixant això de banda es tracta d'un llibre interessant i recomanable, especialment per aquest origen d'un personatge que entre els videojocs, una col·lecció pròpia i la futura pel·lícula Suicide Squad està vivint un moment dolç.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails