Menú

diumenge, 4 de novembre del 2012

XVIII Saló del Manga

Un any més, i com no podia ser d'una altra manera, he anat al Saló del Manga. Per primera vegada en 16 anys, a més, s'ha fet a Barcelona, concretament al Palau 2 de la Fira de Barcelona, a l'Avinguda de la Reina Maria Cristina, un espai sens dubte molt més adequat per a un esdeveniment així, tant per la qüestió de les cues com per al moviment dins el recinte. Al final es veu que hi han anat 112.000 visitants, gairebé el doble que l'any passat i uns milers més que al 30è Saló del Còmic. El canvi de lloc ha estat més que encertat.


Tots els Salons, tant els del manga com els del còmic, tenen, a banda de botigues de novetats, números endarrerits, marxandatge i tota mena de material relacionat amb els còmics (en aquest cas japonesos) i els videojocs, uns temes. Enguany un dels més destacats era el 20è aniversari de la primera edició del còmic de Bola de Drac a l'estat espanyol, tant en català com en castellà. 


Aprofitant l'ocasió, a banda d'una exposició que ara comentaré, s'organitzava divendres a les 13 hores un intent oficial de Rècord Guinness de persones disfressades de personatges de Bola de Drac, i es va superar, amb 307 persones, amb un llistó de 250 que hem de reconèixer que no era gaire alt. Però en fi, hi havia disfresses d'un gran nombre de personatges diferents (alguns de fàcils com la Videl o l'A-17) i n'hi havia que estaven molt ben fetes, com també n'hi havia que van aixecar més d'un "oooooh":


Personalment no m'agrada disfressar-me, no ho faig mai i tinc un mal record de quan m'obligaven a fer-ho a l'escola primària, però això no vol dir que no m'agradi veure els altres disfressant-se, sempre que ho facin amb esforç i bon gust i sense fer trampes.


Tornant al tema de l'exposició, certament era força completa, amb exemplars de totes les edicions que ha fet Planeta DeAgostini de l'obra d'Akira Toriyama, tant en català com en castellà (llevat d'aquesta última de luxe commemorativa de l'aniversari), ninots, pòsters, revistes originals, informació interessant sobre el procés d'arribada del manga (i les dificultats que hi va haver per part del més aviat poc catalanista Lara, president de Planeta, per a apostar per una llengua que després va donar molt bons resultats econòmics, ja que al cap i a la fi Bola de Drac a Catalunya s'havia vist només en català), i fins i tot alguna fotocòpia d'aquelles que circulaven per les escoles en un entramat totalment il·legal però que compensava la manca de còmics quan aquests encara no havien arribat a casa nostra.


Mereixia també una exposició la pel·lícula Porco Rosso, estrenada precisament fa 20 anys (al Japó), una agradable mostra de la màgia de l'Studio Ghibli en un producte que s'allunyava dels temes i universos habituals en les pel·lícules de la productora liderada per Hayao Miyazaki.


Cal destacar, de fet se suposa que era el gran tema del Saló, el tema de la gastronomia, exemplificat en la interessant exposició Manga a la carta, on es podien conèixer uns quants títols del gènere culinari del manga, que encara que a nosaltres ens sorprengui ha donat lloc a moltes obres, algunes d'elles de moltíssims volums. Més mesurat, però, és Mr. Ajikko, el manga que va originar l'anime que nosaltres coneixíem com a El gran Sushi


A banda de presentar obres d'aquest gènere també s'hi podien veure textos i imatges dedicats a curiositats gastronòmiques dels manga més populars a casa nostra, com ara les preferències culinàries d'alguns personatges o l'origen en el món del menjar i la beguda d'alguns personatges de Musculman, Dr. Slump o Bola de Drac.

També hi havia projeccions d'anime (essent en versió doblada al castellà no m'interessaven gens), concursos de karaoke, para-para, cosplay i altres coses que em cridaven menys l'atenció, però naturalment el gran atractiu per a mi eren les compres, que us explico a continuació:


Pel que fa a la primera mà, és a dir les novetats, les vaig comprar abans aprofitant el descompte que em fan a la meva botiga habitual, i són les següents: el volum únic d'en Shôtarô Ishinomori, el Rei del Manga, Hokusai; el volum 1 de l'esperada Master Keaton directament en edició definitiva, del mestre Naoki Urasawa, autor també del volum 19 (i de tota l'obra, de fet) de Cinturó Negre; el volum 3 de la nova edició de Sailor Moon, el 5 (de 6) de Q&A i l'1 de Hunter x Hunter, un dels shônen de més èxit al Japó malgrat els llargs descansos que es pren el seu creador, en Yoshihiro Togashi, i que duu 30 volums des que va començar el 1998 (per tant ja veieu que proporcionalment n'han sortit poques entregues). Va ser sorprenent la seva llicència per part de Panini, després de tant de temps i tants volums, però que tingués un preu promocional i temporal de 2 euros va contribuir a que m'hi llancés.


En la segona mà tenim dues coses diferents: per una banda els volums que he trobat en parades del Saló, on hi havia estats de conservació entre bons i acceptables i preus entre bons i espectacularment bons, que vaig aprofitar per a omplir forats en les meves caòtiques col·leccions: tenim el 3 (de 9) de l'edició definitiva de Monster, el 8 (precintat!) de 20th Century Boys, el 3 de Billy Bat i el 5 (de 8) de Pluto pel que fa a en Naoki Urasawa, els volums 10, 13, 15 i 16 d'X, de les CLAMP, obra que duu 10 anys en pausa al Japó però que vull completar per tal de llegir-la d'una vegada, el 4 de Honey & Clover, el 12 de Sakura, la Caçadora de Cartes i el 3 d'Ikkyû (en català, és clar), que buscava des de feia molt de temps perquè era l'únic que em faltava.

EDT va treure un pack amb els 4 volums que la formen a preu molt reduït i sense possibilitat de fer-se amb només un d'ells, i només em quedava l'alternativa de la segona mà, però en aquest mercat ja se sap, que t'ho trobaràs algun dia, però no quan vulguis. Doncs bé, el que a mi em faltava era l'únic volum d'Ikkyû en català que hi havia de segona mà en tot el Saló (i suposo que de primera mà també), i el vaig trobar. Genial.



El segon dia vaig trobar un parell de coses més a preu irresistible, concretament el volum 4 de Billy Bat de segona mà i el 2 de Mankan Zenseki (les històries curtes d'Akira Toriyama, antigament Teatro Manga) precintat però a preu de ganga, que encara que em falti el volum 1 no podia deixar escapar.


Pel que fa a compres a particulars i a preus encara més bons, modalitat que he estrenat en aquest Saló, he adquirir els 4 primers volums de Bakuman, col·lecció que volia començar des de feia temps, i els toms 4, 5 i 11 (del total de 14) de Love Hina en català, després d'haver-me venut fa uns anys la versió en castellà.


I acabem amb el que he aconseguit en el tercer dia a la famosa happy hour de la botiga de Norma, de la qual havia sentit a parlar però que fins avui no havia experimentat. En resum: cap al final, poc abans del tancament del Saló (enguany un quart d'hora abans), tot el que hi ha per allà damunt (no pas el que tenen en reserva) es ven al 50% del preu original, i per tal d'aconseguir endur-te el que vols has d'estar atent des d'un parell d'horetes abans, col·locar-te a primera línia de la zona que t'interessa potser una horeta i 20 abans i esperar, tot aguantant primer els comentaris dels venedors ("aparteu-vos, que hi ha gent que vol comprar ara", o "però si encara falta més d'una hora") i després la pressió física de la gent que s'hi va acumulant quan passa l'estona.

L'espera és avorrida i cansada, però també serveix per a negociar amb els "companys" què agafarà cadascú per tal d'evitar baralles innecessàries i recol·locar els volums que es tenen al punt de mira per tal de tenir-los més a l'abast. És per això que he aconseguit el 5 i el 8 de Bakuman, perquè el 6 i el 7 se'ls ha quedat un altre. En canvi, només he pogut comprar el 3 de Las vacaciones de Jesús y Buda (que era la col·lecció que més m'interessava comprar amb descompte perquè és molt cara per la quantitat de pàgines que té) perquè el 2 també podria haver estat meu, però aproximadament quan m'he posat a primera fila se l'ha endut, sense pagar, un noi amb molta barra. En fi, un any més de Saló del Manga, alguna nova experiència com aquesta i m'he firat més que en els dos últims anys junts, segurament, però les gangues són un estalvi futur, per tant estic més que satisfet.





10 comentaris:

  1. Déu n'hi do les compres que has fet!!!
    Que poses les col·leccions en Càpsules Hoi Poi?
    O tens un Tardis o un iglú del Pingu? (Més grans per dins del que semblen per fora)

    Això de la Happy Hour de Norma ho desconeixia completament, rotllo "rebaixes de roba a grans establiments" pel que dius.

    Salut!

    Una coseta: La filla d'en Satan és diu Videl, amb V.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No no, càpsules no, però entrenament de Tetris sí. XD

      I sí, tens raó, però ja fa estona que ho he corregit. És que ho he vist escrit amb be alta molts cops i no em puc refiar gaire de la versió en català del manga, molt basada en la pronunciació televisiva (Iamxa, Xaos, etc.)

      Elimina
  2. Molt bon post! Jo acabo de pujar la meva crónica tambè jejeje.
    Bakuman està molt bé y Jesús y Buda es genial, a mi m'encanta!

    La Happy Hour mola molt, llàstima que aquest any no hi podia estar. tot i així ja veig que has fet molt bones compres!!!

    Salutacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! I ja he visitat el teu. :)

      La Happy Hour ara, després de sentir-ne a parlar com una llegenda, sé com és i l'any vinent veuré què faig, segons diversos factors. Queda clar que o ets a primera fila (esperant unes 2 hores) o no t'endús res, i que només pots agafar el que hi hagi allà sobre, tot i que havia sentit comentaris que apuntaven a que es podien demanar coses.

      Dependrà de com vagi de les col·leccions que m'interessen, però sobretot volia Las Vacaciones de Jesús y Buda, que va a 8 euros les 128 pàgines, i només hi havia un dels tres volums que em faltaven. :(

      Elimina
    2. Es caret, però m'encanta l'edició amb la subrecoberta brillant jejeje.
      I es la única manera de que llegeixi alguna cosa religiosa xD

      En relació preu/quantitat/qualitat de dibuixos i de text, crec que el millor es Bakuman jejeje.

      Elimina
    3. Home, però si el preu és per això de la portada brillant... per mi s'ho podrien haver estalviat. xD

      Elimina
  3. Mira que ‘Bola de Drac’ m’agrada i em porta molts bons records, però és que amb tot plegat me n’estic començant a afartar: que si edició de súper luxe incompleta, que si rècord Guinness avisat amb poquíssima antel•lació, que si projeccions, que si edicions de llibres commemoratius... No hi estic en contra, però és que el manganime no es redueix als quatre shônens superventes. Aquesta és, però, precisament la impressió que es dóna massa vegades a la gent no aficionada. Gent que, fins i tot, podria ser consumidora casual d’altres sèries més curtes i de més culte.

    De les sèries que has comprat...
    -Em criden molt l’atenció ‘Hokusai’, ‘Monster’ i ‘Master Keaton’.
    -Suposo que a aquestes alçades ja sabràs de sobres que ‘Ikkyû’ és un dels meus mangues preferits. A veure’m quan te’l llegeixes sencer i el comentem :)
    - Amb‘X’ estic que em mossego les ungles per a saber com continua, però ja n’he desistit. Corren rumors que Kodansha força les CLAMP a censurar-se degut a la seva bestialitat i elles es neguen a continuar sota aquestes condicions. A més, es veu que amb el terratrèmol de l’11 de març de 2011 encara és més difícil que se la deixin continuar tal i com tenien previst.
    -Sé d’una noia que es ven alguns volums de ‘Honey & Clover’.

    D’altra banda, si vols fer compres de segona mà a particulars de manera assídua, et recomano que deixis de comprar volums solts (tret que siguin difícils de trobar), ja que molta gent es ven sèries senceres o de molts volums seguits i passa de vendre’t els números que et falten perquè després és molt més difícil que algú li compri la resta.

    Si és que hi anaves sol, encara vas poder agafar prous còmics a la happy hour. Ja vas tenir mala sort, per això, amb aquell barrut que es va endur el segon volum de ‘Las Vacaciones’. Amb tanta gent, el Saló s'acaba convertint en un niu de pispes.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo d'X no recordo res, perquè vaig comprar fins el 8 en el seu dia i han passat els anys i ara he tingut l'ocasió de comprar-ne alguns. Quan tingui els 18 ja la llegiré. Entenc, però, que el to apocalíptic ara mateix al Japó pica, però que no em vinguin amb l'11-M, perquè està aturada des de 2002. XD

      Sí, ara ja puc llegir Ikkyû! :P

      A la Happy Hour hi vaig anar sol, i per sort em vaig poder posar a la zona fumuda, la de Bakuman, i endur-me'n dos, que a la vista de les circumstàncies ja és molt.

      Tens raó, hi ha gent que no té ni punyetera idea del que hi ha al mercat, fins i tot he sentit algun cop comentaris de "Ostres, Cinturó Negre!", quan ja n'havien sortit 18 volums. XD I sí, les reedicions em toquen moltíssim els dallonses, perquè les vull i si no aconsegueixo desfer-me de les que ja tinc me les he de menjar. Ara, no pateixis per Bola de Drac, que es veu que aquest experiment es quedarà aquí, en dos volums de luxe, perquè no és una edició que existeixi al Japó i els japonesos hi han accedit a canvi que sigui una curiositat autoconclusiva i sense continuïtat. Val a dir, però, que la nova traducció d'en Marc Bernabé (castellà) i la Verònica Calafell (català) seria un bon al·licient en cas que es reedités tota així, perquè la traducció de l'edició definitiva té les seves cosetes...

      Pel que fa a les compres de segona mà, ho entenc, jo tampoc no em venc números saltejats de col·leccions que tinc senceres o seguides fins a un punt, però és que normalment el que compro és a botigues, no a particulars. De fet no ho havia fet mai.

      De Honey and Clover no em queda cap altre remei que fer-ho així, perquè em falten el 2 i del 5 al 10.

      Elimina
    2. L’11M és un al·licient perquè no els permetin continuar-la de la manera que tenien planejada, però sense anar més lluny a la ‘Antología CLAMP’ elles comenten que a partir de cert esdeveniment van haver de moderar-se. Sincerament, no crec que a ‘X’ li vagi un final com ‘CCS’... Es veu que per a ‘X’, que havia de ser la seva obra mestra, van “practicar” amb ‘RG Veda’, així que molta gent especula sobre el final d’‘X’ tenint en compte els esdeveniments de ‘RG Veda’, però jo no trec res en clar.

      No, si l’edició de ‘Bola de Drac’ a mi tant m’és. Segur que és ben incòmoda de llegir. Jo creia que seria un desastre editorial, però se l’està comprant molta més gent que no em pensava.

      Elimina
    3. T'agraeixo que no hagis fet spoilers de cap de les esmentades sèries, que en cap cas he llegit fins al final. XD

      Suposo que Bola de Drac l'ha comprat molta gent que ja la té, però que volia aquesta curiositat. I gent que potser no ha llegit/sentit que no hi haurà més volums. Ara, 17 volums d'aquest tipus, que és el que sortiria, no sé si es vendrien bé.

      Elimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails