Menú

divendres, 11 de maig del 2012

Les primeres Batwoman i Batgirl

La Batwoman és un dels meus personatges preferits de l'Univers DC, i també ho és la Batgirl, especialment la que no vaig poder conèixer bé perquè en Joker se'n va assegurar a The Killing Joke, però avui dedicaré una entrada a les primeres Batwoman i Batgirl, encara que en el segon cas la imatge que ens ve al cap en associar les paraules "primera" i "Batgirl" sigui la de la Barbara Gordon.


Les primeres, les originals, són les que veiem en aquesta vinyeta i van debutar al número 233 de Detective Comics (1956) la Batwoman i al 139 de Batman (1961) la Bat-girl (sí, amb guió). I la seva raó de ser responia a dos motius: per una banda els editors de DC volien crear una "Batfamília", igual que a les col·leccions d'en Superman el concepte havia funcionat bé. Però sobretot servia per a intentar desempallegar-se de les acusacions a en Batman i en Robin de tenir una relació homosexual per part de l'infame psiquiatre Fredric Wertham (1895-1981), que va fer tot el que va poder per destrossar els còmics acusant-los de perjudicials per als nens. 


D'aquell tema ja en vaig parlar per tal de desmentir l'homosexualitat (que no és dolenta, en absolut, però no és certa en el cas del Duo Dinàmic) dels personatges acusats, però avui el protagonista és el "remei", que va ser la creació de dos personatges femenins que serien les parelles dels dos justiciers.

O pretendents, perquè com podem veure en aquestes vinyetes en Batman s'escapoleix com pot dels intents de la primera Batwoman, la Kathy Kane, de fer més propera la seva relació. El personatge i la seva neboda, la Betty Kane, que era la seva contrapartida juvenil i la Bat-girl, anirien apareixent durant els anys 60 als còmics d'un Cavaller Fosc que ja no era gens fosc i que sens dubte s'havia tornat més humorístic i naïf que mai, en part per culpa de la influència de la sèrie de televisió que es va poder veure també a casa nostra fa força anys. L'editor de DC de llavors, en Julius Schwartz, va decidir que ja n'hi havia prou i van anar perdent presència, fins que van ser substituïdes.


Primer parlarem de la Batgirl, ja sense guió, que va aparèixer per primera vegada al 359 de Detective Comics (1967) i era ja, per fi, un personatge creat sense segones intencions i amb una visió més moderna que no pas la de dona de decoració que havia d'acompanyar per força un home que, a més, estimava. La Barbara Gordon seria la Batgirl fins el 1988, any dels fets que la van obligar a retirar-se.

Què passava amb l'altra Bat-girl quan ja havia nascut la nova? Pel que sembla, apareixia poc i en col·leccions secundàries i, igual que la Batwoman, oficialment retirada de la seva lluita superheroica i fent vida exclusivament civil. Amb el temps n'hi ha hagut unes quantes més, de Batgirls, però això són figues d'un altre paner. 


Pel que fa a la Batwoman, de la mateixa manera que la seva neboda va anar perdent pistonada, i a la llegendària Crisis on Infinite Earths va ser esborrada de la continuïtat, com sol passar en macroevents d'aquesta mena. No obstant això, el 2006 i dins la maxisèrie 52 es va presentar una nova versió del personatge. Aquest cop es deia Kate Kane, també venia dels Kane de tota la vida, l'altra família rica de Gotham a banda dels Wayne (la mare d'en Batman es deia Martha Kane de soltera, per cert), i ja no és un personatge creat com a love interest d'en Batman, que fa dècades que ha demostrat la seva heterosexualitat i la seva promiscuïtat, sinó tot el contrari. 

Per ironies del destí, de la història o dels guionistes moderns, la nova versió del personatge que es va crear als anys 50 per tal d'escampar les sospites d'homosexualitat (i pedofília, de pas) d'en Batman, encara que oficialment no es creés per aquest motiu, però ja ens entenem... és lesbiana. M'encanta.


L'embolic és monumental, però sempre hi ha un racó per a la nostàlgia i volem saber què va passar amb la Kathy Kane i la Betty Kane, les originals. Si van existir o no, si es contemplen a l'actual Univers DC o no. Bé, el que és coneix com a The New 52 encara no ho he llegit, però és massa jove (tardor de 2011) i trobo que és aviat per dir-ho. Fins ara, però, la cosa quedava així: la Bette Kane existeix, però ja no es diu Betty ni és la Bat-girl, sinó la Flamebird. Això és així des de l'anual número 3 de Secret Origins, de 1989, ja després de la Crisis on Infinite Earths que establia la no existència de les Batwoman i Bat-girl originals.

De tota manera, malgrat que no s'explica si la Flamebird és la nova identitat de l'antiga Bat-girl o no tenen res a veure, sí que conserva la seva obsessió per en Dick Grayson, que ara és en Nightwing però que de jove era en Robin.


La Kathy Kane també va existir, i en Batman la va estimar, però va morir el 1979 (en la seva identitat civil, recordem que estava retirada) al número 485 de Detective Comics a mans de la Lliga dels Assassins i concretament d'en Bronze Tiger. L'esmentada Crisis on Infinite Earths, de 1985, n'esborrava la mateixa existència, i com hem dit abans el 2006, just després d'un altre macroevent com va ser la Infinite Crisis, va "reaparèixer" totalment remodelada com a Kate Kane, que ara resulta que no és la tieta, sinó la cosina de la Bette Kane.


Aquí les tenim totes dues coincidint. Ara explicarem com és, això. Llavors, la Kathy Kane original no ha existit mai? Doncs sí, perquè fidel als seus homenatges a aquells anys del Batman carrincló i no canònic, el guionista superestrella Grant Morrison la va fer tornar al número 4 de Batman Inc., de 2011, tot i que en forma de flaixbac i revelant, només per als més observadors (jo mateix ho he hagut de buscar, no us penseu) que era tieta d'en Bruce Wayne en haver-se casat amb el seu oncle per part de mare, en Nathan Kane. També va existir, segons Morrison, la Betty Kane en la seva identitat de Bat-girl, però no se n'explica res més.


I aquest "retrobament", que vaig llegir l'altre dia, és el que ha motivat que volgués recuperar una entrada que tenia pensada des de feia molt de temps. No sé si he assolit l'objectiu de fer un homenatge mínimament comprensible a aquests dos personatges, però ho he intentat. I si no me n'he sortit, un nou intent: la Batwoman i la Batgirl originals sí que van existir, però mentre la primera ja no és entre nosaltres, la segona ha adquirit una nova identitat superheroica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails