Menú

dimecres, 11 d’octubre del 2017

Sèries: Kingdom

Hi ha sèries que ens podrien passar perfectament desapercebudes perquè no se'n fa gens de publicitat. No pertanyen a grans cadenes, ni a plataformes de televisió a la carta, i si tampoc no arriben doblades és fàcil que no arribem a saber ni tan sols que existeixen.

És el que m'hauria passat amb la sèrie de què parlo avui si no arriba a ser perquè una amiga la veia i, encuriosit, en vaig buscar informació i vaig veure que em podia agradar. I ara que ha acabat, després de tres temporades de 10, 20 i 10 episodis respectivament, li vull dedicar aquest text. 


Es tracta de Kingdom, una sèrie sobre lluitadors d'Arts Marcials Mixtes (MMA fent servir les sigles en anglès) que als Estats Units s'emetia a través del canal de satèl·lit Direct TV, i els torrents de la qual no eren dels més fàcils de trobar.

La sèrie narra els esdeveniments que tenen lloc al gimnàs Navy Street del barri de Venice de Los Angeles, tot alternant escenes de combats molt ben representats amb qüestions de negocis, dinàmiques entre els personatges i els problemes que aquests tenen dins i fora del gimnàs, que no són pocs. 


El gimnàs el va crear l'Alvey Kulina (Frank Grillo), exlluitador que ara es dedica a entrenar els lluitadors més destacats del centre, però que es va retirar amb mal regust i té problemes de depressió i alcoholisme. 

És un paio fet a l'antiga, d'ascendència italiana i amb un caràcter molt fort, de manera que els altres personatges intenten no contrariar-lo gaire.


L'única amb valor per plantar-li cara, i de vegades no se sap qui té més por de qui, és la Lisa Prince (Kiele Sánchez, amb qui en Frank Grillo va coincidir a la pel·lícula The Purge: Anarchy, per cert), la seva parella i la que duu el gimnàs des del punt de vista administratiu.

A més, és una bona representant de lluitadors i aquesta tasca és clau per a bona part dels esdeveniments de la sèrie. 


El triangle es completa, i roça la premissa de culebrot, amb en Ryan Wheeler (Matt Lauria), el lluitador estrella de Navy St. i expromès de la Lisa, que ha estat una temporada a la presó per haver-se deixat endur per la ira -problema que tornarà a sortir avançada la sèrie- i haver apallissat el seu pare fins al punt de deixar-lo tetraplègic

Es comporta d'una manera molt civilitzada amb l'amo del gimnàs, tot i que surt amb la dona que ell estimava i encara estima, i lluita per tornar a tenir una gran carrera després de l'escàndol que el va dur a la garjola.


En Jay Kulina (Jonathan Tucker) és el fill gran de l'Alvey i també és lluitador. Malauradament, i per a vergonya del seu pare, és un cràpula i el seu potencial com a lluitador se'n va en orris perquè s'estima més abandonar-se als excessos. 

Tanmateix, i tot i el seu caràcter impertinent i histriònic, quan s'ho proposa es pot posar en forma i guanyar combats, i guanyar-se el nostre respecte a més de la simpatia que li tenim tot i ser tan salvatge.


L'altre fill, el petit, és en Nate Kulina (Nick Jonas. Sí, el líder dels Jonas Brothers), que també es dedica a la lluita, tot i que no l'apassiona tant com al seu pare i al seu germà. És un noi taciturn i reservat, no trigarem a saber per què, però també és l'ase dels cops perquè acostuma a ser la víctima de les circumstàncies provocades pels altres. 


La mare de tots dos és la Christina (Joanna Going), que ja fa anys que els va abandonar i que ara és una prostituta drogoaddicta, encara que en Jay dedica tots els seus esforços a arrencar-la d'aquest món. 

El personatge evoluciona d'una manera força interessant durant la sèrie, i aconsegueix esdevenir un dels més entranyables, encara que comenci com a una molèstia més que cap altra cosa.


Kingdom és una sèrie en què el pes el tenen sobretot els personatges, més que no pas la trama, i he parlat dels principals. Tampoc és que n'hi hagi gaires de secundaris, però en tenim alguns de destacables, encara que passin per la sèrie en una única temporada, com és el cas de la lluitadora Alicia Méndez (Natalie Martínez, vista a Under the Dome o Secrets and Lies), el graciós i alhora perillós Keith (Paul Walter Hauser), que en Ryan va conèixer en sortir de la presó, el misteriós Dom Ramos (Kirk Acevedo, vist a Oz i 12 Monkeys) o el promotor pocavergonya Garo Kassabian (Bryan Callen, també vist a Oz).

Tot i que és una sèrie sobre lluitadors i testosterona -i amb un masclisme inherent, ens agradi o no, a aquest món, i ben reflectit pel guió i la construcció dels personatges-, no seria just considerar Kingdom una sèrie lleugera, un entreteniment senzill.


Tracta temes que afecten la nostra societat i és força existencialista a través dels problemes dels seus personatges, a més de ser un producte amb uns bons estàndards de qualitat, que sap dosificar els moments de tensió de manera que en diversos capítols, i sobretot al final de les temporades, ens destrossa amb algun gir sorprenent.

No diré que és una sèrie de culte, d'aquelles que inicialment veu poca gent però que es consideren obres mestres imprescindibles de la televisió que hauria de veure tothom, perquè estaria exagerant molt, però és molt més interessant del que semblaria en veure'n els primers episodis i és fàcil empatitzar amb els seus personatges. Es mereix una oportunitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails