Menú

dimarts, 1 d’abril del 2014

How I met your mother (novena temporada)

Hem arribat al final de la sèrie, estimades lectores i estimats lectors. I escric i publico l'entrada sobre la novena i última temporada de seguida que acabo de veure-la, a diferència d'altres vegades. 

Com sempre, entenc que si llegiu una ressenya sobre la 9a temporada d'una sèrie és que ja l'heu vist o no us fan res els spoilers, de manera que avanceu sota la vostra responsabilitat.


Al final de la vuitena temporada ja es veia venir el que seria aquesta: un gran flaixbac al voltant del dia del casament d'en Barney i la Robin, una fórmula que incrementava la sensació que als responsables de How I met your mother se'ls havien acabat les idees i no sabien com allargar més la sèrie.

És probable que això sigui parcialment així, al cap i a la fi hi ha hagut un parell de temporades, concretament la 7a i la 8a (també trobarem amplis sectors dels seguidors de HIMYM que diran que n'hi ha més), que transmetien aquesta sensació. Però no, la novena és una altra cosa. Ha tingut molt de sentit i el seu final ha estat meravellós, una obra mestra que ha donat resposta a un dels punts febles argumentals que semblava que la sèrie tenia. En parlaré al final.


El tema principal, si més no el que ha ocupat més metratge d'aquests últims 24 episodis de la sèrie, ha estat el del casament d'en Barney i la Robin, com deia abans. El final d'un triangle amorós, el final de la vida de disbauxa del faldiller autoanomenat millor amic d'en Ted.

Durant la novena temporada hem tingut un fotimer d'episodis situats a dies, hores i fins i tot minuts del casament pròpiament dit, i això ha donat lloc a trames i gags encertats i divertits en alguns casos, i innecessaris i menys aconseguits en d'altres. També ha permès (o ha possibilitat) la desfilada de diversos personatges, secundaris i més petits encara, a tall de comiat dels fans. 


Però també s'han tractat temes importants. És un punt d'inflexió a les vides de tots ells: dos dels cinc es casen (entre ells), el matrimoni Eriksen es troba en una cruïlla en què o bé en Marshall serà jutge i es trencarà el somni de la Lily de treballar a Itàlia, o bé se n'aniran a Itàlia i en Marshall haurà de rebutjar el càrrec que sempre ha desitjat. I en Ted, el protagonista de la sèrie, ha decidit mudar-se a Chicago perquè, de fet, encara sent algun cosa per la Robin i no pot suportar veure-la amb en Barney. Un altre cop? Sí, amics i amigues, un altre cop.


Ara bé, sabem des del principi de la sèrie que la mare dels seus fills no és ella, encara que als guionistes els agradi marejar la perdiu, i la cara de l'autèntica mare la vam veure per primer cop a l'últim minut de la vuitena temporada.

L'actriu Cristin Milioti interpreta la mare (en coneixem el nom, Tracy McConnell, al final de la novena), que necessitava una presentació encara que en Ted trigui a conèixer-la, i ha estat aquesta la funció de l'última tongada d'episodis de How I met your mother. Si ens l'haguessin mostrat al final de tot no hauria tingut gràcia: l'havíem de conèixer bé. Trobo que ha estat un encert majúscul, haver-ho fet així. En Ted no tenia per què conèixer-la abans, però nosaltres sí.


Ens la presenten, fins i tot li dediquen un episodi a ella sola (i els seus amics), la veiem conèixer els amics d'en Ted, i la veiem també en el futur amb el propi Ted. Ens ho van deixant anar de mica en mica, i sense que ens n'adonem ens convencem que és perfecta per a ell. Comencem la novena temporada sabent quina cara fa, i durant aquests episodis coneixem com és el seu caràcter i com interactua amb el protagonista. Ara ens falta, doncs, veure el dia que es van conèixer. I el veurem, sí, però a l'últim episodi.

Un últim episodi que en realitat són el 23 i el 24 junts, emesos seguits, com és habitual, i que és una autèntica obra mestra. Sense deixar de banda l'humor, està carregat de moments emotius, comiats i alguna sorpresa argumental (hem vist un divorci i una paternitat inesperada). La principal, però, no ho és tant perquè ja ens ho insinuaven en un episodi i corrien teories per internet que li donaven força.


Hi ha un motiu pel qual en Ted, l'any 2030, està explicant als seus fills adolescents com va conèixer la seva mare (i sentim la frase que jo pensava que seria l'última de la sèrie: "and that, kids, is how I met your mother"). Un motiu pel qual és ell sol qui ho està fent, un motiu pel qual (i aquí recuperem el que semblava el punt feble de la sèrie i al final no ho era —o els guionistes se n'han sortit bé i ha passat per bo—) a la història de com va conèixer la seva mare es parla més de la Robin que no pas de la mare.

Arribats a aquest punt no crec que us queixeu d'spoilers, de manera que ho diré més clarament: tenim drama, senyors. I les vegades que hi ha hagut drama en aquesta sitcom s'ha introduït de manera magistral, sense que desafinés. Ens han fet estimar el nou personatge i després li han donat un final tràgic, però la sèrie acaba en un to positiu, un final agredolç que explica per què s'ha insistit tant en el tema Ted-Robin.

 
How I met your mother ha estat una comèdia de situació que molts hem comparat amb Friends, no sense part de raó, i crec que serà recordada durant molts anys. Va ser original en el plantejament: per una vegada la principal parella de personatges no es coneixia fins al final, i és cert que això ha permès als seus creadors, Carter Bays i Craig Thomas, estirar i arronsar com han volgut, i més d'una vegada marejar-nos innecessàriament, però també és cert que, a l'escena final, rodada el 2005, es demostra que hi havia un pla i que s'ha dut a terme fins al final, i que tot allò que ens feia ser escèptics o sentir-nos decebuts... era un error de percepció nostre.


El final d'aquesta magnífica —no perfecta, perquè poques coses són perfectes— sitcom és de 10 sobre 10, de fet millor que molts dels seus episodis, però el més important és que dóna totes les respostes que esperàvem, lliga els caps principals i és fidel, en la seva resolució, al caràcter dels seus protagonistes.

Tanmateix, per més lògic i ben lligat que estigui, no ha agradat a tothom, però és que això mai no s'aconsegueix. A mi, afortunadament, sí. Sigui com sigui la trobarem a faltar, How I met your mother. No crec que la nova How I met your dad, que entenc que repetirà la fórmula en bona mesura, sigui ni de bon tros com aquesta. L'empremta que ha deixat HIMYM serà difícil d'esborrar. Fins i tot diria que llegen...dària.




13 comentaris:

  1. No, Toni, NOOOO!!! Et llegeixo sota la meva responsabilitat, i què fas? no fas gairebé spoilers!! xafa'm tota la temporada, please!!! sóc massoca i ho vull saber tot! XD
    btw, veig que alguna teoría meva estava totalment encertada.
    Molt bona entrada, em fas venir ganes d'acabar-me la serie en un dia. Però no puedor aslkjfdsld ja està bé, Toni, ara estic intrigada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això sí que no m'ho esperava... xD Que algú no hagués llegit bé i es queixés d'spoilers, encara, però algú que els buscava expressament i en té pocs... no!

      Almenys així quan la vegis no ho sabràs absolutament tot. Però bé, ara mira els episodis ràpidament i jo crec que t'agradarà. Com en Ted, ara has de conèixer la dona i aprendre a estimar-la. Això no t'ho puc donar jo.

      Elimina
    2. Què vol dir que no et barrufa? Ara no t'he entès xD

      Elimina
    3. Que tens raó i no m'agrada :P En el fons millor per mi, així em sorprendré quan miri el final, però vull una excusa per xafar-me la serie, tinc massa curiositat XD

      Elimina
    4. Ja, he suposat que et referies a "agradar", però... el què? Què no t'agrada? Em falta context xD

      Elimina
    5. XDXD No m'agrada que tinguis raó XD no m'has fet gaires spoilers tot i que jo t'he llegit amb aquesta intenció. I tens raó en que millor per mi, així em sorprenc quan ho miri, però jo volia spoilejar-me i no he pogut XD

      Elimina
    6. Ah! XD Deu ser cosa de les mataronines, això de no voler donar-me la raó. Però mira, almenys tu ho reconeixes. N'hi ha que tenen el cervell bloquejat per a admetre quan tinc raó fins i tot mostrant-los-ho amb dades, i en comptes de reconèixer-ho riuen i prou.

      Elimina
    7. XD No per res als mataronins ens diuen capgrossos XD en Jordi ho corrobora

      Elimina
    8. BUENO, BUENO, BUENO. Ja l'hem vist. I haig de dir... que no em barrufa. Un altre cop com al principi? i per què m'he mirat NOU temporades? el que dona a pensar és que la Robin li donarà carbasses un altre cop, com sempre. Perquè és tonta i perquè en Ted també ho és. Si no el va escollir a ell en CAP de les oportunitats i insistències que li va fer, per què ara? El meu final és que no acaben junts. I la meva proposta és una altra última escena, en Marshall arribant a casa seva content, i la Lily amb cara de "ja sé què vols", després, ella li paga a ell. I ja se sabria per què i quedaria un final tancat sense haver ensenyat res específic. Em faré guionista, really XD
      També haig de dir que... Marshaaaaaall versus the other characteeeers! ♪ és el millor XD

      Elimina
  2. No sóc molt fan d'en Barney, però tampoc no sabria dir-te si en Marshall m'agrada més que en Ted. La Lily per sobre de les altres per descomptat, ja ho vaig dir.

    Sobre el final, ja ho vaig dir: em sembla bé, em sentiria estafat si haguessin fet que acabaven junts d'una manera convencional, però com que realment acaba amb una altra i és perquè aquesta mor, lliga prou bé. I explica per què s'ha tornat tantes vegades al tema de la Robin. No era perquè sí.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En Ted és en Ted i es fa estimar. Perquè és el protagonista i ho vivim tot amb ell. Però en Marshall... en Marshall és tan encantador i "achuchable" que no em puc resistir XD
      Sobre la mort de la mare, amb tants episodis s'acaba intuïnt, és el recurs fàcil que tots hem fet servir en alguna redacció del cole, matar personatges (jo almenys creava massacres XD). Personalment hauria matat al Barney, mooooolt més dramàtic i impactant.
      Està ben lligat, no dic pas que no. I explica per què sembla que la protagonista molts cops sigui la Robin, tot té més sentit. No dic que no sigui un bon final. El que em falta és una altra escena, perquè per mi acaba com ha estat tota la sèrie; en Ted declarant-se a la Robin per enèssima vegada i ella dient-li que no, com ha fet sempre. Em falta una petita prova, per minúscula que sigui, de que finalment acaben junts, d'altra manera sento que he vist nou temporades per tornar a estar com al principi; la vintena vegada que la Robin li diu al Ted que nasti de plasti.

      Elimina
    2. No crec que fos previsible. Ens en van donar les pistes quan van voler, en aquella conversa de "quina mena de mare no va al casament de la seva filla?", però els malparits es van passar la temporada fent-nos-la estimar i pam, patacada.

      Que la Robin li diu que no? D'on ho treus? XD

      Elimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails