Menú

dimarts, 12 de gener del 2016

Lectures: Sex Criminals - Volum 1

Des que vaig descobrir Saga, un fresc i divertit còmic que ressenyo volum a volum -i aviat arribarà la meva opinió de la cinquena entrega-, em miro amb respecte l'editorial Image i el còmic nord-americà no de superherois amb uns altres ulls. 

És per això que quan vaig conèixer l'existència de Sex Criminals -no recordo com va ser- i vaig veure que era d'Image, a més que el primer volum estava molt rebaixat, el vaig adquirir sense pensar-m'ho gaire, i va ser tot un encert, com ara explicaré.


De moment en tinc només el primer volum recopilatori, que inclou els números 1 a 5 de la col·lecció, publicats originalment per primera vegada de setembre de 2013 a març de 2014 -no, no és ben bé mensual-, però ja n'he tingut prou per a quedar atrapat en aquesta proposta escrita per l'estatunidenc Matt Fraction i dibuixada pel canadenc Chip Zdarsky.

Amb un dibuix senzill i una mica estàtic, però agradable -i en alguns moments molt detallat, com per exemple a la recurrent sex shop, plena de jocs de paraules boníssims que no ens hem de perdre-, durant les primeres pàgines sembla que sigui una novel·la gràfica moderna i fresca amb elements sobrenaturals, com podrien ser els meus estimats Seconds i, sobretot, per l'estil de dibuix, The Sculptor, però no: és un còmic de publicació més o menys regular del qual quan escric aquestes línies han aparegut 13 entregues -després de la 15a sortirà el tercer recopilatori-.


Això no treu, però, que es detecti la llibertat creativa, sense pressions, amb què treballen guionista i dibuixant, res a veure amb la frenètica activitat de Marvel o DC, per exemple, i més pròpia de les novel·les gràfiques, que es creen a un altre ritme.

A Sex Criminals ens trobem una història divertida, atractiva, ameníssima, sense complexos ni censures, en què se'ns ensenya el que els autors consideren que està justificat en cada moment, res no és gratuït, però és clar, tenint en compte la premissa podrien haver caigut en la grolleria -i trobo que bona part del mèrit d'aquesta història és que no ho fan-: els seus protagonistes, la Suzie i en Jon, respectivament bibliotecària i actor, es van trobar, en descobrir el sexe, que els seus orgasmes aturaven el temps durant una estona i que ells s'hi podien moure lliurement, cosa que deixant de banda els inconvenients sempre els ha permès treure'n un benefici personal, fos de la mena que fos, alhora que els ha dificultat el desenvolupament d'una vida sexual normal.


Però el dia que es coneixen i fan l'amor per primera vegada descobreixen que no estan sols al món, que a tots dos els passa, i que poden anar junts a aquesta altra dimensió en què són capaços de fer el que els roti mentre la resta de la gent roman paralitzada.

Això podria donar pas a una història de capítols autoconclusius fàcilment exportable al format sèrie de televisió, i no m'estranyaria que algun dia es fes, però almenys al primer volum, anomenat també One weird trick, tot gira al voltant d'un delicte que cometen aprofitant-se de les possibilitats d'aquest "poder" que tenen.


Obrim el volum i veiem que han atracat un banc i que els persegueixen, i durant aquests cinc capítols pràcticament tot el que se'ns explica és flashback, en què se'ns narra la història de cadascun d'ells, com es van conèixer i com van arribar a idear aquest pla que, pel que sembla, no fa l'efecte que els hagi de sortir bé.

One weird trick aconsegueix, com deia més amunt, enganxar, atrapar, divertir amb diàlegs enginyosos i situacions plenes d'humor intel·ligent que no estem acostumats a veure als còmics, perquè no estem acostumats, tampoc, a llegir còmics sobre sexe que no siguin pornogràfics ni adoptin una perspectiva dramàtica. Crec que és un terreny poc explorat.


Sex Criminals és també una història d'amor (i sexe) entre els dos protagonistes, que ens cauen bé de seguida i estan escrits de manera que ens hi puguem identificar fàcilment, més enllà de les diferències culturals i del petit detall que la gent normal no tenim poders, menys encara aquests tan originals que se li van acudir al senyor Fraction.

Tinc moltes ganes que el segon volum també el rebaixin de preu, comprar-me'l i llegir-lo, però mentrestant en parlo i us el recomano si us agraden els còmics -i en general les històries- que sense ser profunds ni filosòfics tampoc no es podrien catalogar mai de ximpleries comercials. Aquest no ho és pas. Perquè us en feu una idea, la crítica el va rebre amb aplaudiments i a la categoria de Millor Història Gràfica dels prestigiosos permis Hugo de 2015 va ser finalista, juntament amb el volum 3 de Saga, entre altres. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails