Menú

dissabte, 16 d’agost del 2008

Lectures: Leyendas de Batman 1. Chamán


En realitat ja fa molt de temps, molt, que em vaig llegir aquest volum, però me'n vaig de cap de setmana i aprofito per fer aquesta ressenya que he ajornat durant mesos perquè ahir no vaig acabar-me cap còmic més. Leyendas de Batman. Chamán és el primer tom que, d'una manera curiosa (en parlaré més tard), Planeta presenta per recollir teòricament tot el que falta per publicar de Legends of the Dark Knight, una col·lecció que va sorgir el 1989 i es van cancel·lar l'any passat al número 214 i que va néixer amb la intenció de narrar històries dels inicis de la carrera d'en Batman, en la línia del que s'havia vist a la tremendament influent Year One de Frank Miller i David Mazzucchelli.
Es volia continuar reflectint el to fosc i dramàtic de l'univers Batman, com havien fet recentment l'esmentada obra mestra i també The Dark Knight Returns (El Regreso del Caballero Oscuro, també de Miller), The Killing Joke (La Broma Asesina, escrita per Alan Moore i dibuixada per Brian Bolland) i la primera pel·lícula de Batman, de Tim Burton, que van contribuir a recuperar la bona imatge del personatge després del mal que li van fer la sèrie d'humor dels anys seixanta i l'estètica kitsch que va afectar a la sèrie després d'allò i durant els setanta. Legends of the Dark Knight havia de ser una col·lecció amb equips creatius de qualitat i una edició cuidada, en consonància amb tot això.
Doncs bé, el primer volum de Planeta recopila l'arc argumental Chamán (Legends of the Dark Knight 1-5) en un llibret de 144 pàgines (comptant, com sempre, les de publicitat i la portadeta interior) de tapes toves, potser massa, que conté una història del guionista Dennis O'Neil i el dibuixant Edward Hannigan que reforça l'associació entre el Batman i el seu animal totèmic, el rat-penat (quina casualitat, també, eh?), a més a més de presentar un cas que el millor detectiu del món haurà de resoldre mentre comprèn millor el mal que els blancs han fet als autèntics americans (així és com els anomeno jo). El dibuix és força correcte, el color de John Beatty recorda, pels tons, el de Mazzucchelli a Year One, i el guió del senyor O'Neil, gran especialista en Batman i editor de totes les col·leccions de la família Batman durant molt de temps, molt ben lligat i interessant fins al final.
De moment no en tinc més volums, però ja n'han sortit 10 al carrer, en una col·lecció en què Planeta publica històries de Legends of the Dark Knight que no s'havien inclòs encara en cap altra de les seves sèries sobre en Batman, però seguint un ordre diferent del cronològic (és a dir, no és com l'original) i incloent-hi de tant en tant històries que no són de LDK, però que l'editorial volia editar i no havia trobat una altra capçalera més adequada. Sigui com sigui, com que Legends és una col·lecció de l'univers Batman que m'interessa especialment, ja m'està bé que la publiquin, i espero que compleixin la promesa de treure-la tota i que al final puguem llegir els 214 de la sèrie, encara que hàgim d'estar rebuscant on coi para el número que ve a continuació entre les setanta mil col·leccions de Batman que té Planeta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails