Menú

dimecres, 30 d’abril del 2025

Lectures: Holes

Quan us parlo de llibres que he llegit acostumo a fer una petita introducció sobre com els vaig conèixer, o per què els he llegit, etc. La d'avui em ve especialment de gust fer-la, perquè és una cosa d'allò més inusual. 

No coneixia el llibre de res, ni el seu autor, no l'havia vist mai. Però me'l vaig trobar al carrer. I, a més, damunt d'un contenidor. No he agafat mai llibres dels que la gent llença al carrer, encara que estiguin en bosses. Solen ser enciclopèdies -format ja obsoletíssim- i estar fetes una coca, però en aquest cas era una novel·la en anglès en molt bon estat i neta. I com que feia temps que no llegia en anglès, la vaig agafar. I aquí em teniu, parlant-ne. 

Holes és una novel·la de Louis Sachar publicada als Estats Units per primer cop l'any 1998, i està categoritzada com una lectura per a adolescents. Òbviament, quan vaig agafar el llibre de damunt del contenidor no ho sabia, però sí que ho vaig mirar després per decidir si me'l quedava o no, i vaig pensar que tant me feia, ja que la sinopsi em va resultar prou interessant i, al capdavall, qui diu que hem de llegir només llibres per al nostre grup d'edat, o de certa dificultat o densitat? Recentment la meva filla s'ha llegit El zoo d'en Pitus, per exemple, i a mi m'agradaria tornar-lo a llegir algun dia, ja que me'n va quedar molt bon record quan anava a primària.

En fi, aquesta novel·la té com a protagonista l'Stanley Yelnats, un nano que ha estat condemnat a un camp de treball per un delicte que no va cometre. És un correccional amb el nom de Camp Green Lake que no té res de verd ni hi ha cap llac, sinó que és un erm en què els interns estan obligats a cavar un forat d'unes dimensions determinades cada dia, cremant-se sota el sol, amb molt poca aigua per beure, molt poc menjar i unes condicions higièniques i de descans inacceptables. Però, al capdavall, són "delinqüents", de manera que no passa res. De fet, s'estan en un lloc tan inhòspit que no hi ha ni barreres: són lliures de marxar quan vulguin, perquè de tota manera no arribaran vius, caminant, enlloc, ateses les condicions climàtiques de l'estat nord-americà de Texas en què es troba el campament.

La novel·la descriu d'una manera molt planera, però també amb molta ironia -especialment amb el nom del lloc i els sobrenoms dels personatges-, el dur dia a dia de l'Stanley i els seus companys, així com les seves relacions i jerarquies, i aviat ens trobem planyent els pobres nanos. De fet, pel seu tema i la duresa de la penitència jo no categoritzaria mai aquest llibre com a infantil. 

Abans he dit que era una novel·la per a adolescents, però pel que llegeixo ha estat etiquetada de moltes maneres, incloent-hi la literatura infantil, però també té elements de conte de fades, representats pels flashbacks al segle XIX, on tenim el rebesavi letó de l'Stanley i els fets que van dur a la suposada maledicció que provoca mala sort als seus descendents, una subtrama amb què la principal té connexions més enllà de la genealògicament òbvia, i molt ben trobades. També hi podem incloure les propietats gairebé màgiques de les cebes o les d'uns llangardaixos molt temuts. A més, tenim una història de maduració, i temes com el treball forçat, la masculinitat o el racisme.  

Arribem a patir pels personatges i els veiem passar-ho especialment malament en alguns moments, i la lectura atrapa d'una manera que costa deixar-la. És veritat que en tractar-se d'un text no especialment complex és fàcil de llegir, però no és pas un llibre amb la lletra grossa ni dibuixets, no us ho imaginéssiu pas. 

Per a mi és una novel·la per a adolescents i adults, amb una història que enganxa i uns personatges amb què podem empatitzar fàcilment. I això devien pensar els que en van fer una pel·lícula el 2003, d'on he tret les imatges, amb guió del mateix autor del llibre, i després d'un intent fallit de dur-la a la televisió el 2005, sembla que aquest 2025 està tirant endavant un projecte més sòlid d'adaptació al format domèstic. 




 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails