Menú

dimarts, 7 d’octubre del 2014

Sèries: Under the Dome

No acostumo a interessar-me per cap sèrie pel seguiment que la gent en fa a les xarxes socials. Normalment em crida l'atenció la participació d'actors concrets que he vist en d'altres produccions, o el tema, o els seus creadors. 

En el cas d'Under the Dome, però, l'impacte que va tenir en l'audiència la imatge d'una vaca partida per la meitat confesso que va fer que entrés a la pàgina de la Wikipedia dedicada a la sèrie i veiés que tenia uns quants elements que prometien força. Entre els quals, sí, algun intèrpret.


Que entre els productors executius destaqués l'Steven Spielberg i que es basés en una novel·la de l'Stephen King no va fer disminuir precisament el meu interès en aquesta sèrie, de la qual ja s'han emès 2 temporades i, per tant, puc comentar amb una visió més global que si n'hagués vist només una. I certament la meva opinió del producte ha canviat després de veure'n la segona tongada de 13 episodis.

A Under the Dome ens expliquen la història de Chester's Mill, un poble de l'estat de Maine que un bon dia, sense que se sàpiga per què, queda aïllat de l'exterior per una cúpula gegantina i transparent, que apareix (o cau, o s'alça, no ho sabem) on li sembla i provoca coses com la de la impactant imatge de sobre.


Un pilot realment espectacular, que és inevitable que recordi el de Lost, no només pel caos que es genera davant la inesperada situació, sinó també pel canvi que suposa en les vides dels protagonistes, que mentre paeixen el que ha succeït hauran d'aprendre a sobreviure alhora que intenten resoldre el misteri i sortir de la cúpula.

Es podria dir que és un subgènere televisiu, el de col·locar els personatges en una posició inesperada i fantàstica i veure com reaccionen de la manera més realista possible, encara que Under the Dome falla, com més avança més clarament, en aquest aspecte. Però bé, parlem dels personatges principals.


L'home que va fer que mirés la sèrie, en James "Big Jim" Rennie (Dean Norris, l'inoblidable cunyat Hank Schrader de Breaking Bad), és venedor de cotxes de segona mà i un dels que remenen les cireres al poble, i amb l'aparició de la cúpula ha esdevingut el càrrec polític més important d'entre les persones que romanen al municipi.

Convençut que ha estat triat com a líder dels seus conciutadans, i respectat per bona part d'aquests, fa i desfà seguint uns criteris poc ortodoxos i sovint és la figura que més s'assembla a la sempre necessària del personatge malvat, si bé en principi actua amb la millor de les intencions. Sense ell, la sèrie no seria la mateixa.


Però la presència del visitant Dale "Barbie" Barbara (Mike Vogel, el "guaperes" de la sèrie), un veterà de l'exèrcit amb passat tèrbol, li pren protagonisme i aviat es guanya el respecte d'una facció ben important dels chestersmillencs, perquè al cap i a la fi és un líder nat i, encara que ha pres decisions equivocades per tal de sobreviure, és bon paio.


Un altre dels personatges cabdals és la Julia Shumway (Rachelle Lefevre), periodista caiguda en desgràcia que intenta refer la seva carrera a Chester's Mill amb el seu marit, assassinat en circumstàncies estranyes. No triga gaire a enamorar-se d'en Barbie, sentiment mutu, i ràpidament esdevenen la parella atractiva de la sèrie.


La Linda Esquivel (Natalie Martínez) és l'ajudant del xèrif, que esdevé xèrif quan aquest mor, i és un dels meus personatges preferits. Entranyable i bona persona, potser és massa innocent per al càrrec i es deixa manipular fàcilment per part del quasi-dictador Big Jim.


Cal destacar també el grupet dels joves, que són els escollits per la cúpula, encara que no se sap ben bé per a què. Es coneixen com els Four Hands (Quatre Mans), perquè quan toquen la paret invisible es produeixen alguns miracles. Consideren que se'ls ha encarregat la custòdia d'un ou misteriós que troben al bosc.

El grup està format per l'Angie McAlister (Britt Robertson), el seu germà Joe (Colin Ford), l'Elinore "Norrie" Calvert-Hill (Mackenzie Lintz) i en James "Junior" Rennie (Alexander Koch), que és fill d'en Big Jim i provoca recel en els altres pels seus comportaments psicopàtics.


A banda del cameo del mateix Stephen King, a la sèrie apareixen evidentment molts altres personatges i actors (cal destacar, per exemple, la Natalie Zea (The Following) a la primera temporada, o l'Eddie Cahill (en uns quants capítols de Friends) i la Karla Chrome (Misfits) a la segona), però crec que ja he repassat els principals.

A Under the Dome, com deia més amunt, es tracta de veure com s'enfronten a la situació els supervivents de la misteriosa catàstrofe, com gestionen el dia a dia en un poble que ha quedat aïllat de l'exterior i que sembla que des de fora s'ha donat per perdut, perquè la cúpula és indestructible. I no només això, sinó que provoca efectes inexplicables que inclouen plagues, canvis climàtics radicals o variacions electromagnètiques, tot plegat posant en perill els que són al seu interior, alguns dels quals moren durant la sèrie tant per aquests mateixos efectes com per culpa d'altres personatges que actuen sota la pressió de les circumstàncies.


Mentre intenten sortir de la cúpula, però —i aquí hi ha el problema de la sèrie, no pas en uns elements fantàstics que estem disposats a assumir pel gènere a què ens enfrontem—, els personatges actuen d'una manera cada cop menys creïble, canviant de sobte (i sovint) aliances i motivacions i donant-nos la sensació que els guionistes perden les regnes de la història més d'una vegada, sobretot a la segona temporada.

En altres paraules, cada cop hi ha més situacions absurdes i ridícules, mancades de sentit. Per això, i els fans ho han notat i se'n queixen, i per la baixada dels índexs d'audiència, aquesta sèrie que ja duu 2 temporades —perquè la primera, que havia de ser l'única, va agradar més del que estava previst— corre el perill de quedar inacabada. Si continua jo la continuaré mirant per tal de veure'n el final, però també perquè no deixa de ser entretinguda, encara que hagi perdut qualitat.

Actualització: la sèrie ha estat oficialment renovada per a una tercera temporada!



2 comentaris:

  1. Fa dies que vaig comentar això i em vaig oblidar al final de tornar a escriure al dir-me tu que no s'havia publicat...

    Aquesta trobo que és una bona sèrie. És cert que amb la segona temporada la lien algo més, queda tot raro i a algú li pot semblar més pesat o sense coherència respecte a la primera.

    Per sort, al final han dit que la renoven (no sé si última temporada o què), però almenys els donarà temps de desliar-la una mica i fer-li el final que es mereix, ja que trobo que està molt bé però han volgut posar massa cosa en poc temps...
    I el fet que a sobre representa que tot això passa en només 2 setmanes, sembla poc real, no pot ser que en 15 dies matin el teu marit i trobis el nou amor de la teva vida, vinga ja! XDDD

    A veure com segueix a la tercera :D

    Bona entrada ^^

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja m'ho vaig pensar, que te n'havies oblidat o que et feia mandar. I ho entendria. Fa molta ràbia haver de repetir un comentari per problemes tècnics de Blogger, que són més habituals del que ens pensem,

      Jo la segona temporada l'estic trobant més aviat ridícula, però a veure què fa amb la tercera. El mateix Stephen King ha dit que al llibre original la cúpula hi era una setmana i prou. S'entén, doncs, que desapareixerà xD

      Elimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails