Menú

dissabte, 21 de maig del 2016

Cinema: X-Men - Apocalypse

Així com en el cas de la pel·lícula X-Men: Days of Future Past vaig llegir la saga de còmics del mateix nom en què es basava per tal de comparar-la amb l'adaptació cinematogràfica, gràcies al fet que eren només 2 números i els tenia, amb la pel·lícula que critico avui la cosa ha anat d'una altra manera.

No en tinc cap còmic i en són un fotimer, per tant m'allibero de la responsabilitat de qualificar el grau de fidelitat del film amb el famós arc argumental que adapta. Opinaré, doncs, basant-me només en les meves sensacions sobre la pel·lícula i en relació amb les anteriors.


X-Men: Apocalypse, a la qual ja s'apuntava al final dels crèdits de la pel·lícula de 2014 (recordeu, a les pel·lícules de superherois quedeu-vos SEMPRE a veure els crèdits), generava expectatives, almenys en mi, pel que fa a la proposta argumental, tenint en compte que els 5 films anteriors -no hi comptaré les d'en Wolverine, però llavors en serien 7- s'havien lligat més o menys a Days of Future Past, amb força problemes de coherència i sobretot edats dels personatges però, cal admetre-ho, d'una manera prou satisfactòria si se li perdonaven unes quantes coses.

Si X-Men: First Class se situava a l'any 1962, en uns orígens que no acabaven de lligar amb el que se'ns havia dit a X-Men (2000) però que donàvem com a vàlids, i la continuació d'aquella història del passat saltava entre 1973 i algun punt dels anys 20 del segle XXI, Apocalypse es col·loca a l'any 1983 i presenta una amenaça terrorífica, gairebé de nivell molt superior al que els personatges podrien abastar.


Es tracta de l'Apocalypse o En Sabah Nur (Oscar Isaac, vist a Show me a hero, A most violent year o Star Wars: The Force Awakens), el primer mutant de la història -al pròleg se'ns mostra l'any 3.600 abans de Crist- i el més poderós, amb un munt de terribles poders físics i mentals.

Despertat l'any 1983 després d'haver estat enterrat viu fa milers d'anys, decideix destruir el món, en decadència segons el seu parer -i no li diríem pas que no-, i crear-ne un de nou i millor. No és el primer dolent de ficció que ha partit d'aquesta premissa, tenim per exemple en Ra's al Ghul a DC Comics, però l'Apocalypse és un ens pràcticament diví i en teoria impossible d'aturar.


L'acompanyen la Psylocke (Olivia Munn), que apareixia breument a X-Men: The Last Stand (2006) intepretada per una altra actriu, la versió jove de la Storm (Alexandra Shipp), i una nova versió de l'Angel (Ben Hardy) que elimina o entra en contradicció amb la de The Last Stand.

És un personatge amb un objectiu clar, i amb un poder gairebé inimaginable, però alhora és immensament atractiu com a dolent perquè no és d'aquells que deixen anar riallades sonores i gaudeixen fent el mal, sinó que actua amb una calma terrorífica i amb una actitud de complir el deure que, sens dubte, hem d'agrair a l'Oscar Isaac, actor de solvència contrastada.


I què se n'ha fet, dels personatges que ja coneixíem? Naturalment tornen en Charles Xavier (James McAvoy), en Magneto (Michael Fassbender), en Hank McCoy/Beast (Nicholas Hoult) i, és clar, la Raven/Mystique, novament amb un paper destacadíssim aprofitant l'enorme fama i popularitat de la Jennifer Lawrence.

Però és clar, la gràcia de situar la història als anys 80 és poder presentar versions joves dels X-Men de les pel·lícules dels anys 2000, i així es fa.


A la ja esmentada Storm se sumen l'Scott Summers/Cyclops (Tye Sheridan) i una altra cara pensada per a atraure el màxim nombre d'espectadors, la de la Sophie Turner (la Sansa de Game of Thrones, per si hi ha cap despistat), que fa de la jove Jean Grey. També hi ha en Kurt Wagner/Nightcrawler (Kodi Smit-McPhee), la versió més gran del qual havia sortit a X2 (2003).

Com ens podem imaginar, la nova amenaça fa que els personatges que ja coneixíem s'hagin de preparar per a un nou combat una dècada després de l'últim enrenou, i que se'n reclutin de nous. Al mig, un Magneto que mira de refer la seva vida sense poder-se escapar dels cúmuls de desgràcies que l'empenyen a ser el temible enemic principal dels X-Men dels còmics clàssics, però encara amb moments de dubte i canvis de bàndol.


I entre els "seminous" tenim en Peter Maximoff/Quicksilver (Evan Peters), que havia sortit breument a Days of Future Past amb una escena memorable, i que aquí en té una altra de similar. No és dels personatges que tenen més protagonisme, però sí que és dels més carismàtics, tot aportant el contrapunt humorístic a una pel·lícula més dramàtica que algunes de les anteriors. Com a mínim és una versió millor que la de Marvel Studios, que es va estimar més centrar-se en la seva germana Wanda/Scarlet Witch, mentre que als films de la Fox s'han quedat en Quicksilver.

En fi, la pel·lícula és, com no podia ser d'una altra manera, molt entretinguda i trepidant, però trobo que comença amb poca força, que es passa de manera molt superficial per algunes qüestions i per la caracterització dels nous personatges i, sobretot, que si a Days of Future Past s'intentava -insisteixo, amb uns quants errors de coherència- lligar amb les pel·lícules dels anys 2000, em temo que hem de considerar l'aparició dels actors i actrius "de sempre" en aquell film com un homenatge-comiat, perquè Apocalypse aposta clarament per trencar amb la trilogia original.

El pitjor, però, és que si First Class se situava a l'any 1962 i aquesta al 1983... no cal ser gaire espavilat per veure que les edats d'aquestes versions del personatges, que al 62 rondaven els 25-30 segons el cas, no s'aguanten per enlloc. Potser algú dirà que als còmics, i en dibuixos animats com Els Simpson, també passen les dècades i els personatges continuen igual, però no és això, companys, no és això.


A favor

-M'agrada més aquesta Jean Grey que la de la Famke Janssen, que tenia un punt de malícia que no m'acabava de convèncer

-El clímax del combat final és el millor de la pel·lícula i recorda, per exemple, el final del combat contra en Cèl·lula de Bola de Drac

-En Michael Fassbender mostra la seva millor interpretació de les 3 que ha fet com a Magneto i esdevé una mostra de la seva qualitat interpretativa sense l'estigma del gènere dels superherois


En contra

-La negació d'esdeveniments del que se suposa que són altres entregues d'una mateixa saga em treu de polleguera

-La incoherència amb les edats ha arribat a un punt ridícul, no només amb els films dels anys 2000, sinó en comparació també amb els situats als 60 i els 70 i interpretats pels mateixos actors i actrius

-Trobo que li costa arrencar, i que els canvis d'alineament d'alguns personatges resulten confusos

-El tema de la persecució i marginació dels mutants potser ja ens ha quedat clar en totes les altres entregues, però s'hi torna a fer èmfasi

-Per a mi, la pitjor de les tres "noves"


5 comentaris:

  1. Vaja, jo trobo que estava bé, però clar, la meva crítica en el cine no val, sol agradar-me tot xDDDD

    És curiós veure l'orígen així per sobre d'alguns dels personatges, com la Storm, no sabia que venia del Caire, per exemple...

    Bé, ara a veure de què és la següent que no vaig entendre gaire del que va sortir després dels crèdits jajajaja

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ui, jo tinc el mateix problema, m'agrada tot. No sé fer crítiques. Ara bé, entre les tres noves, doncs sí, la que menys. Que igualment em va agradar.

      Fixa't, la Storm era de Kenya, però ho han canviat xD

      Elimina
    2. jaja jo com no sé d'on són cada un... doncs m'ho crec :P

      Elimina
  2. Miriam, se suposa que la Ororo Monroe (Tormenta) es va casar amb el pantera negra que va sortir a civil war i semblava que flirtejava amb la viuda negra (whaaat?) XD

    Bona crítica, estic d'acord en gairebé tot el que has dit.
    A mi les dues Jean Greys m'agraden (sempre va ser el meu personatge preferit dels x-men), i no veia a la Sansa pel paper, però a la peli em va convèncer. El cabell potser li posaria d'un to més vermell, però això ja és per acabar d'arrodonir les meves expectatives XD

    Fa temps que paso de lligar unes pelis amb altres, i et recomano que t'en oblidis i intentis fer el mateix, però no s'agafa res per enlloc. A part de que crec que ens passa a molts que recordes fragments d'altres pelis i ens liem encara més perquè sabem que hi ha una conexió però no acaba de rutllar del tot.

    Al final la lluita està bé, molt comiquera. Tot i que no m'agrada el recurs que fan servir massa de SPOILER que arriba fenix amb el seu poder insuperable i arrassa amb tot. FI DE L'SPOILER. És cert que té un gran poder, però la història és molt llarga i complexa i sempre la toquen per sobre o la fan servir amb el mateix recurs.
    Fan el mateix amb el l'Scot Summers, pot agradar més o menys com a personatge, però no es pot negar que en els còmics es molt important, líder, successor de Charles, etc, i mai li donen el protagonisme que es mereix.

    Es fan MOLT pesats amb el tema de persecució de mutants, sí!! Però als còmics també son ultrapesats.

    Per mi també falta acció. I moltes trames amoroses que mai toquen. Quan el Magneto rejubeneix i es torna bo i hi ha una mica de flirteig amb la Pícara, trobo que es força interessant. Però el que més trobo a faltar és que no hi hagi un inici com al dels còmics. Trobo que està prou bé i per ser tan antic, exceptuant alguns punts, té un argument força actual per tenir tants anys. Però no comencen a explicar-ho tot de nou com a l'spiderman, que gairebé sempre és el mateix, aquí ho poden fer bé d'una vegada per totes, amb els cinc originals, i a partir d'aquí, ja liarla com vulguin. M'encantaria veure-ho al cine, però crec que no passarà.
    De totes maneres, agradi més o menys (perquè sí, és la més fluixa de les noves) continua sent una peli de superherois, i això sempre serà d'agraïr que en facin pelis.
    Per cert, és curiós que els dos que han fet de quicksilver siguin els dos de kickass XD

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hòstia puta, no me n'havia adonat, d'això que els 2 fossin de Kick-Ass! (L'obvi sí, és clar)

      Sí, jo durant les 3 originals pensava que m'hauria agradat que els orígens fossin els dels 5 clàssics (Cíclop, Jean, Bèstia, Home de Gel i Àngel), però ens han explicat els orígens dos cops i de manera diferent.

      Les connexions hi són, o hi eren, o hi podrien ser perfectament com amb les de Marvel Studios, però Fox sembla que no acaba de trobar el punt i que està intentant desfer, amb més o menys encert, l'error que es considera que va ser X-Men: The Last Stand (que a mi m'agrada!), així que han fet una barreja de reinici i continuació i suposo que hem de considerar First Class la nova primera part de la història, Days of Future Past una nova aventura amb picades d'ullet als fans de la trilogia original, i Apocalypse la tercera part de no sé quantes que hi haurà.

      Molt fan del Cíclop, per cert. I no m'agrada com el maltracten a la trilogia original.

      Elimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails