Menú

dimecres, 4 d’abril del 2018

El temps no perdona: The Sopranos

Sembla mentida, però una de les sèries més aclamades de la història de la televisió -encara que s'emetés a la cadena de pagament HBO en una època en què mirar sèries no estava tan estès-, i una de les meves preferides, es va acabar ja fa gairebé 11 anys

Parlo de The Sopranos, mítica producció fictícia sobre una família mafiosa de Nova Jersey -"família" en el sentit tradicional, però també en el mafiós- que es va emetre originalment entre 1999 i 2007, em va marcar, vull tornar a veure aprofitant que la tinc en Blu-ray i em va permetre conèixer una sèrie d'actors i actrius dels quals voldria saber què se n'ha fet, i per a això hi ha aquesta secció al blog.


Comencem, per força, pel protagonista, en Tony Soprano, interpretat per un James Gandolfini l'última imatge del qual va ser aquesta, ja que el 2013 va morir d'un atac de cor als 51 anys.

Després de la sèrie se l'ha pogut veure en pel·lícules com Zero Dark Thirty (2012) o la pòstuma The Drop (2014), entre altres aparicions menys destacades.


La seva pacient muller, la Carmela, tenia la cara i la veu de l'Edie Falco, ara amb 53 anys, que poc després de The Sopranos va fer quatre aparicions literals a 30 Rock i de 2009 a 2015 va protagonitzar Nurse Jackie.

No contenta amb això, l'any passat va protagonitzar també la minisèrie Law & Order: True Crime, de 8 episodis, i fa un parell d'anys que també fa força cinema.


La Jamie-Lynn Sigler interpretava la filla gran dels Soprano, la Meadow, i ara té 36 anys. Després de la sèrie ha fet més televisió, com a papers més destacats el d'ella mateixa en 13 episodis d'Entourage entre 2008 i 2009, els 17 episodis de la sitcom cancel·lada Guys with Kids (2012) o dues aparicions més a la també comèdia de situació Baby Daddy el 2016.

Són curioses aquestes referències als nadons, perquè en aquests anys també ha estat mare, primer el 2013 i fa poc, al gener, un altre cop. Malauradament, el 2016 va revelar que se li havia diagnosticat esclerosi múltiple quan tenia 20 anys, així que segurament no li queden gaires anys de vida.


El fill, l'A.J, era interpretat per en Robert Iler, que ara té 33 anys i que ha seguit un camí diferent: ja durant l'emissió de la sèrie va tenir problemes amb la justícia per temes de drogues, però no ha estat l'única vegada, i després de The Sopranos va decidir retirar-se del món de la interpretació per dedicar-se professionalment al pòquer.


Com de la família era la psiquiatra, la doctora Melfi, amb la cara de la Lorraine Bracco. Ara té 63 anys i sobretot ha fet televisió, en 101 episodis de Rizzoli & Isles (2010-2016) o 6 episodis de Blue Bloods actualment com a feines més destacades.


En Dominic Chianese, que feia de "Junior" Soprano, oncle d'en Tony, no era pas un principiant quan va dur a terme el seu paper secundari a la sèrie, però ara té 87 anys i ha afegit al seu currículum coses com 12 episodis de Boardwalk Empire entre 2011 i 2013 o 5 a The Good Wife entre 2012 i 2015.


El mític "nebot" d'en Tony -en realitat nebot valencià de la Carmela-, en Christopher Moltisanti, era un dels meus personatges preferits, i l'interpretava en Michael Imperioli, que ara té 52 anys i que s'ha pogut veure en diverses produccions televisives.

És el cas de 17 episodis de Life on Mars (2008-2009), Detroit 1-8-7 (2010-2011), Californication (2011), Mad Dogs (2015-2016) o Lucifer (2016-2017).


La que feia de la seva xicota Adriana LaCerva, la Drea de Matteo, ara amb 46 anys, és una cara força habitual com a secundària en moltes sèries.

Una de les produccions en què va tenir un paper més important va ser Joey (2004-2006), l'spin-off de Friends, on feia de germana del protagonista, però també l'hem pogut veure a la sisena temporada de Desperate Housewives (2009-2010), a Sons of Anarchy (2008-2014) i més recentment a Shades of Blue, sèrie que va començar el 2016 però que encara està pendent d'estrenar la segona temporada.


El cas de l'Steven Van Zandt és ben curiós: abans de The Sopranos no havia actuat mai, si més no com a actor, però tenia una dilatada experiència com a músic. Entre altres coses forma part de la E Street Band d'en Bruce Springsteen.

Després de fer de mafiós, però, la cosa li va agradar, perquè entre 2011 i 2015 va protagonitzar la coproducció americanonoruega Lilyhammer, que també escrivia i supervisava com a productor executiu. Però, a més, ho feia amb la mateixa perruca que duia fent de Silvio Dante a The Sopranos. Ara té 67 anys, per cert.


Ja acabo, amb una doble: en aquesta imatge de la pel·lícula Wonder Wheel (2017) veiem dos veterans de la sèrie, que són l'Steve Chirripa i en Tony Sirico.

Amb 59 anys a l'actualitat, el que feia de Bobby Baccalieri, cunyat del protagonista, ha tingut petits papers, el més destacat dels quals el que el va fer aparèixer en 110 episodis de The Secret Life of the American Teenager entre 2008 i 2013, i en segona posició els -de moment- 33 episodis de Blue Bloods des de 2015.

Per la seva banda, amb 75 anys, el que interpretava el nerviós i intens Paulie Gualtieri va ser convidat en dos episodis a l'esmentada Lilyhammer entre 2013 i 2014, i ha posat la veu a en Vinny Griffin, el gos substitut d'en Brian a l'animada Family Guy, però ni a la televisió ni al cinema ha fet res més que hagi destacat gaire.

The Sopranos era (és) una sèrie amb grans personatges, tant protagonistes com secundaris, i em feia gràcia saber què havien fet les actrius i els actors que els interpretaven després del que sens dubte va ser el seu paper estel·lar en la majoria de casos -diria que només l'Edie Falco es va superar, i potser també l'Steven Van Zandt-. Al capdavall, són cares i veus que encara no he oblidat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails