Menú

dimarts, 18 de gener del 2011

Estudi en profunditat de Bola de Drac: els desitjos

Em sorprèn l'èxit de la primera entrega d'aquesta sèrie d'entrades i això em pressiona, perquè no tots semblaran igual d'interessants a tothom, però m'hi esforçaré. Avui parlaré dels desitjos, el tema principal de Bola de Drac fins que el tema es va desviar, la sèrie es va endurir i les boles de drac van acabar servint només per a ressuscitar morts. Fem un repàs a tots els desitjos que s'han demanat a Bola de Drac, doncs:


Moment mític no només dins aquest còmic, sinó també en la història del còmic i de l'animació en general: el primer desig que es va demanar a Bola de Drac, després de tants capítols esperant el moment de conèixer el drac Sheron, van ser les calcetes d'una noia. El va formular l'Oolong per tal d'evitar que en Pilaf demanés alguna cosa com ara dominar el món, i no se li va acudir res que fos més útil. Quedarà per a la història.

El segon desig va ser la primera resurrecció de la sèrie, concretament la d'en Bora, el pare de l'Upa, assassinat per en Tao Pai Pai. Va ser un desig força emotiu, pronunciat pel seu propi fill, i molt més seriós que no pas el primer. 


El tercer el va demanar en Satanàs Cor Petit sènior. Volia recuperar la joventut, amb l'esperança de fer-se més fort per tal de dominar el món. I va obtenir aquesta força, tot i que també podria haver demanat recuperar la força que tenia de jove, però suposo que fins i tot ell era presumit i no volia continuar tot arrugat. Curiosament, l'aspecte que li va quedar no va ser el mateix que tindria el seu fill durant tota la sèrie, després d'anys i panys, sinó que es va quedar en un Namek de, diguem-ne, 50 anys. Tot seguit es va carregar el drac, moment que pintava molt negre perquè aparentment significava no poder ressuscitar els milions de morts que havia causat en Cor Petit.

El quart desig també tenia a veure amb ell, després que el drac Sheron ressuscités, i va ser precisament la resurrecció de tots aquells éssers que havien perdut la vida a mans del temible dimoni verd. De fet, ho va dir en veu alta el mateix drac. A partir d'aquí els desitjos van perdre el misteri i cada cop que moria algú sabíem que només es reunien les boles amb l'objectiu de ressuscitar-lo. 


Aquesta imatge és també un dels moments més mítics de Bola de Drac. La mort d'en Goku en sacrificar-se per poder acabar amb el seu germà Raditz, amb l'execució per part d'en Satanàs Cor Petit, Jr., antic enemic mortal i en aquell moment aliat per força. Un moment molt poètic i dramàtic, tot i que sabíem que en Goku tornaria gràcies a les boles, i ho va fer a petició del mestre Mutenroshi. 


Un altre moment important, pel dramatisme de l'escena i per les implicacions que tenia, va ser la mort precisament d'en Cor Petit (ara ja sense júnior, que s'ho ha guanyat). Amb ell se n'anava també Déu, i per tant les boles de drac. Què passaria, doncs, amb els personatges morts? Res, només calia anar-se'n a Namek, aquí al costat, el planeta natal d'en Cor Petit sènior, on també hi tenen boles de drac.

En Dende, el que més endavant seria el nou Déu de la Terra, va demanar en les seves funcions d'intèrpret la resurrecció d'en Cor Petit, i aprofitant que les boles de Namek concedien tres desitjos, el segon va ser traslladar el ressuscitat Cor Petit des del planeta d'en Kaito a Namek, per tal que s'unís a la lluita contra en Freezer. I el tercer? El tercer, res. L'ancià de Namek, el Déu d'allà, va morir per causes naturals abans de la formulació del tercer desig. Ens quedàvem sense les boles de Namek, però havien tornat les de la Terra.


L'enigmàtic senyor Popo, el majordom de Déu, més content que un gínjol per la tornada del seu amo, va tornar a fer ús d'en Sheron i va demanar la resurrecció dels habitants de Namek que havien mort a mans d'en Freezer i la seva colla. La resurrecció massiva va ser possible, per cert, perquè el drac Sheron només podia concedir un desig, però tenia més poder que el de Namek. Això va suposar, en un clamorós error de guió, la resurrecció del Gran Ancià de Namek, que va viure una estona més i se li va poder demanar el desig pendent: que tothom llevat d'en Goku i en Freezer (perquè tenien un combat per acabar) fos traslladat a la Terra en previsió de la imminent explosió del planeta. Tampoc no té cap sentit que ressuscités en Vegeta, que no era namekià, però ho va fer.

Molt còmode va ser el fet que les boles de Namek tinguessin un període d'"hibernació" de 130 dies, i els primers tres desitjos que van demanar al drac Porunga de Namek un cop va passar a dependre del nou Gran Ancià, havent mort el primer poc després de ressuscitar, van ser la el trasllat de l'ànima d'en Krilín a la Terra, ressuscitar-lo i també fer tornar a la vida en Yamcha. En Goku no havia mort a l'explosió de Namek com tothom es pensava, ni tampoc volia tornar tan aviat al seu planeta adoptiu. 130 dies després van ressuscitar en Ten Shin Han i en Chaoz, que volien tornar a la vida junts, i es va trobar un nou planeta per als nameks refugiats, que se'n van anar amb les seves boles de drac.


Abans d'això, en Vegeta va plantejar un problema: ell havia liquidat un poble sencer de Namek, de manera que amb el desig de ressuscitar els morts a mans d'en Freezer i companyia no havien tornat. No s'explica, però se sobreentén que els van fer tornar un cop instal·lats al nou planeta. 

Molt temps després, en haver vençut en Cèl·lula, que mira que va costar, les noves boles de drac de la Terra, en dependència del nou Déu, en Dende, van permetre la resurrecció de totes les víctimes mortals del temible androide. Com que eren unes boles noves, en Dende les havia modificat per tal que se'ls poguessin demanar dos desitjos, i el segon el va demanar en Krilín, que enamorat de l'A-18 va demanar que desaparegués la bomba que duia incorporada al cos, i el mateix per a l'A-17, que en Krilín es pensava que era la parella de l'A-18, en un gest molt noble. 


Aquesta imatge correspon al dia tan boig en què un nou Gran Torneig de les Arts Marcials va ser interromput per la saga d'en Bu. En un moment d'aquella trama, en Vegeta es va deixar seduir per en Babidí a canvi d'obtenir més força per vèncer en Goku i es va tornar malvat altre cop. Va morir molta gent, tant per culpa seva com per la de la colla d'en Babidí, i en Yamcha va demanar, a les novament reformades boles de drac que concedien tres desitjos, la resurrecció de tots els morts aquell dia, llevat dels dolents. En Yamcha semblava ximple, però aquí va demostrar que també era pràctic. En Goku, però, va demanar al drac que marxés i que es reservés els dos desitjos restants, perquè sabia que la cosa no s'acabaria allà.

Després va venir la reconstrucció de la Terra, que havia estat destruïda per en Bu, però es va haver de fer amb les boles del nou Namek precisament per això. I els dos desitjos restants van ser que ressuscitessin tots els que havien mort després de l'idèntic desig d'en Yamcha (les boles de Namek havien estat reformades per tal de permetre un desig d'aquest calibre) i que en Goku recuperés la força, perquè estava esgotat i no podia acabar amb en Bu en aquelles condicions. 



Després de derrotar el Bu dolent, en Goku va demanar als seus amics que deixessin viure el Bu bo, i va dir que ja demanarien a les boles de drac que la gent oblidés el mal que havia fet quan tenia la part dolenta dins, per tant aquell seria tècnicament l'últim desig de la història, tot i que no el vam arribar a veure. 

I aquest ha estat el repàs dels desitjos concedits per les misterioses i cobejades boles de drac, que a tots ens agradaria aconseguir després d'una trepidant aventura com les del manga més èpic de tots els temps.


6 comentaris:

  1. Un altre analisi extens, hi han 3 cosetes:

    - El Veneralbe Ancià es molt vell, però la seva primera mort no es "natural", s'avança la mort degut a la presencia i actuacions d'un esser malvat, en Freezer. Un cop ressussita llavors viu pel poc temps que li queda de vida, mor de manera natural. Això s'explica al manga, és dubte que té en Kaiô i ho demana Déu.

    - En Vegeta té tot el dret de ressussitar, ja que es demana que ho fagin tots aquells morts per en Freezer i colla.

    Salut.

    - Això ja és un error d'en Toriyama. Quan en Dende esdevé Déu i modifica les boles, el nombré de desitjos es 2. Quan en Yamcha demana el desig a la Saga d'en Boo es menciona 3 desitjos, error d'en Toriyama, ja que quan es demana el desig per esborrar la memoria de al gent, passa mig any (del d'en Yamcha). Només es modifiquen una vegada les boles de drac de la Terra.

    ResponElimina
  2. Caram! I jo que em pensava que ho havia estudiat exhaustivament! :D

    Això d'en Vegeta t'he de contradir, perquè ho he llegit al manga i diu "tots els habitants de Namek". Això de l'Ancià no ho veig clar, però quan m'ho rellegeixi bé ja ho comprovaré.

    I el tema dels 2 a 3 desitjos m'ha sonat prou estrany, i com que els agrada anar augmentant el poder de les boles (fins i tot a nou Namek ho van fer), havia deduït que era una nova modificació.

    ResponElimina
  3. Sento contradirte a tu, et poso fragments, tom 22 Edició Definitva:

    Pagina 105: Kaiô - Fes que ressussitin tots els que va matar en Freezer i el seu grup.
    Pagina 123: Popo - Vull que ressussitin tots els que van morir a les mans d'en Freezer i el seu grup.

    Encara que la frase sigui diferent s'hi inclou tothom, fins i tot hi podriem incloure tots aquells que dintre d'un limit de temps d'un anys també han estat victimes, fossin d'on fossin.
    Clar que després de tant parlar de Namek i Namek:

    Pagina 33: Shenron - Ha Sortit bé. Tots els habitants de Namek que havia mort en Freezer ja han ressussitat.

    Error del Mestre Tori: Si només es en Freezer doncs en faltarien molts més.

    Tant les Boles de la Terra com de Namek son modificades una vegada:

    - Les de la Terra passen de poder demanar d'un a dos desitjos.
    - Les de Namek, de poder ressussitar una persona per desig a varies persones.

    ResponElimina
  4. D'acord, jo també ho he mirat a l'edició definitiva i segurament el que ha passat és que he llegit això de "tots els habitants de Namek...". Gràcies per la correcció, però sigueu benèvols! És que hi ha coses ambigües! :P

    ResponElimina
  5. Encara recordo l'efecte que em va fer, després de tot el patiment, que el primer desig per al drac fossin unes calcetes... Impagable!

    ResponElimina
  6. A veure, no és que el drac Sheron fos més poderós que en Polunga, simplement tenien limitacions diferents, el primer podia ressucitar d'una sola vegada molta gent però una mateixa persona només podia rtessucitar una vegada, i en canvi el segon només podia ressucitar una sola persona en un dessig, però no hi havia límit de vegades.
    I en segon lloc, el dessig a Namek és que ressuciti a tots els que ha matat en Frezzer, per això també ressucita en Vegeta, perquè el va matar en Frezzer.

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails