Menú

dimarts, 2 de juny del 2015

Sèries: Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

Abans de començar vull fer una confessió: de les sèries i pel·lícules que adapten mons de còmic, aquesta és la que em va cridar menys l'atenció quan en vaig conèixer l'existència. No em va estimular gaire i la vaig anar deixant passar. No m'hi vaig posar fins que era a punt de començar-ne la segona temporada, però tinc una justificació, al capdavall cadascú té els seus gustos.

La justificació de la meva manca d'interès inicial és que una cosa és una sèrie (o pel·lícula) sobre un superheroi o uns superherois coneguts i populars, i una altra una producció d'espies o agents secrets que treballen a l'ombra, en un segon o tercer pla respecte a les aventures dels personatges més coneguts de Marvel, sense una col·lecció de còmics pròpia, per més que els hàgim sentit anomenar o n'hàgim vist membres de tant en tant en alguns còmics.


La qüestió és que Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. va ser el primer pas televisiu de l'Univers Cinemàtic Marvel (MCU en les seves sigles en anglès), que consisteix en la creació d'un univers audiovisual coherent, amb referències compartides que culminen en projectes comuns, com és el cas de les pel·lícules dels Avengers després de fer-ne dels superherois de manera individual.

Precisament a Iron Man (2008), la pel·lícula inaugural de l'MCU, apareixia per primera vegada el personatge de l'agent Phil Coulson (Clark Gregg), que des de llavors ha anat traient el cap en diverses pel·lícules per tal de dur a terme el projecte que uniria els Avengers, i s'ha recuperat com a líder del grup protagonista de la sèrie de què parlem avui.


Només per això hauria de tenir interès per als fans de Marvel, tant dels còmics com de les versions d'imatge real, i certament jo hauria d'haver-m'hi posat abans, però val més tard que mai. Perquè Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. no és imprescindible per a seguir la trama dels films, ni hi veurem aparèixer superherois protagonistes d'aquests llargmetratges, però sí que s'hi fan moltes referències i, per exemple, els fets de Avengers: Age of Ultron s'anuncien en un episodi de la segona temporada de la sèrie emès originalment just abans de l'estrena del film. 

Coses com aquesta són la definició d'allò que es coneix com a tie-in, un producte no necessari però sí enriquidor per a una franquícia, i és evident que aquesta sèrie és així. D'altra banda tampoc no vull dir que calgui haver vist les pel·lícules de Marvel dels darrers 7 anys per a gaudir-ne: tot i que difícilment estarem mirant aquesta sèrie si no ens agraden aquells films, en realitat s'aguanta sola, i després d'uns primers episodis amb trames autoconclusives centrades en aturar el perill que representa una colla de gent amb poders que volta pel món, Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. ha adquirit solidesa i prou força com per poder afirmar que val la pena. Coneguem els seus personatges principals:


El ja esmentat Phil Coulson (Clark Gregg) és el líder dels agents de S.H.I.E.L.D. que coneixem, i que són principalment personatges creats expressament per a la sèrie, sense existència als còmics. Seriós, calmat i enamorat del seu Chevrolet Corvette del 62, que anomena Lola, té la particularitat d'haver ressuscitat després de morir a la primera pel·lícula dels Avengers. 

Juntament amb les comptades i breus aparicions de la Maria Hill (Cobie Smulders) i en Nick Fury (Samuel L. Jackson), és pràcticament l'únic personatge que es recupera de les pel·lícules. 


La Melinda May (Ming-Na Wen) és la persona en qui més confia l'agent Coulson, i per culpa d'uns fets del seu passat que li van donar el sobrenom de "The Cavalry" (la Cavalleria) el seu punt fort -a banda d'una habilitat extrema per a la lluita cos a cos i amb armes- és la fredor amb què actua, que tampoc no és cap secret que és una cuirassa per tal de protegir-se del dolor. A més, és la pilot de l'enorme nau en què viatja el grup.


Com a expert en la lluita cos a cos també tenim en Grant Ward (Brett Dalton), el guaperes de la sèrie, del qual tampoc no voldria explicar gaires coses perquè rebentaria temes molt interessants de la trama. 


Sense habilitat per a la lluita tenim la parella de científics coneguda com un tot amb el nom de Fitz-Simmons, que està formada pels entranyables Leo Fitz (Iain de Caestecker), l'enginyer, i la Jemma Simmons (Elizabeth Henstridge), podríem dir que la biòloga del grup. 

Entre tots dos s'encarreguen de crear armes, investigar artefactes i estudiar el material alienígena que es van trobant en algunes missions. Tenen una dinàmica basada en una profunda amistat que amaga alguna cosa més, ja veurem si es resol o no.


L'última en afegir-se a la colla, tot i que això passa al primer episodi i més endavant la plantilla de personatges s'incrementarà, és la Skye (Chloe Bennet, nascuda com a Chloe Wang), una extraordinària hacker que viu la ja suada experiència de trobar feina després d'atacar la mateixa gent que l'hi donarà. 

És de la broma, de fer conyes en moments inadequats, però poc a poc esdevé una més i el personatge evolucionarà d'una manera d'allò més interessant, fins al punt que es tracta d'un dels pocs -inicialment, perquè després n'hi ha més- que sí que tenen correspondència amb els còmics. 


Com deia abans, al principi a la sèrie li va costar arrencar, de fet ja m'havien dit que calia tenir una mica de paciència, però val la pena: millora al cap de pocs episodis i la segona temporada, amb més bona nota però curiosament amb menys audiència, té un ritme frenètic i de vegades fregant el que es podria qualificar de caòtic, típic del que s'espera de qualsevol obra del gènere dels espies. 

Hi ha girs argumentals impactants, traïcions, revelacions d'identitats, estratagemes que entendrem només al final de missions trepidants... tot això amanit amb l'ingredient fantàstic que aporten els personatges amb poders, les referències freqüents a popularíssims superherois, algun cameo de nivell (sense arribar a ser un Iron Man, un Thor o un Capità Amèrica, tot sigui dit) i el fet que la sèrie creix i va adquirint autonomia alhora que, paradoxalment, esdevé una part cada cop més important de l'Univers Cinemàtic Marvel. Fins i tot trobarem el ja obligat cameo del nonagenari Stan Lee!


Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. és una sèrie de què pot gaudir el públic que no llegeix còmics, també, però si sabem de què parlen, si els fets a què es fa referència els recordem perquè els hem vist o si els personatges amb poders els coneixem tot i que siguin de tercera o quarta categoria, en gaudirem molt més. 

Jo, que toco molt menys Marvel que DC, no conec ni la meitat dels personatges que sí que surten als còmics, però m'ho passo molt bé de tota manera. Suposo que un expert s'ho deu passar pipa, i n'estic segur perquè és el que em passa a mi amb Arrow o The Flash

Per cert, a banda dels protagonistes esmentats més amunt, i evidentment dels enemics (l'organització Centipede, la mítica agència rival Hydra, els Inhumans...) i aliats que es van trobant, en aquesta sèrie veurem cares conegudes com la d'en Kyle MacLachlan, l'Edward James Olmos (Battlestar Galactica), en Bill Paxton (Big Love), l'Adrian Pasdar (Herois), la Lucy Lawless (la mítica Xena, vista també a Battlestar Galactica) o la Drea de Matteo (The Sopranos, Sons of Anarchy, Joey...).


Ja per acabar, Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. té tantes connexions que fins i tot esdevé la plataforma, a través de flaixbacs, per al llançament d'una altra sèrie, en aquest cas minisèrie, que és Marvel's Agent Carter, protagonitzada per la Peggy Carter (Hayley Atwell), al seu torn una secundària dels films del Capità Amèrica.

Amb 8 episodis i una segona temporada a hores d'ara confirmada, esdevenia així la segona sèrie de l'MCU, però n'hi haurà més: ja s'han pogut veure, a Netflix (i no a l'ABC, que és la cadena de la sèrie de l'entrada d'avui i també la de Marvel's Agent Carter), els 13 episodis de Daredevil -també renovada per a una segona temporada-, i més endavant tindrem Marvel's A.K.A. Jessica Jones, Marvel's Luke Cage, Marvel's Iron Fist i Marvel's The Defenders

Tot plegat gràcies a la bona feina de la gent que està fent possible aquest meravellós univers compartit entre cinema i televisió, i sens dubte l'experiment reeixit que ha estat i és Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails