Menú

dimarts, 16 de març del 2021

Els Snorkels

Hi ha productes que quan som petits no sabem d'on venen, perquè encara que els coneguem per la televisió és molt probable que vinguin del món del còmic (Barrufets, Tortugues Ninja...) o que, com els Masters de l'Univers, no tinguem clar si es van fer dibuixos animats d'aquelles meravelloses figures articulades -que a sobre venien amb un petit còmic al blister- o si el procés va ser a la inversa, però ens és igual. Són coses que formen part dels nostres records i que ens fan posar nostàlgics.

Una d'elles, en el meu cas, són els Snorkels, dels quals tenia (i encara les dec conservar) algunes figures de PVC, aquelles que de petits anomenàvem "ninots de plàstic" o "ninots de goma", així com també un còmic que malauradament sí que vaig perdre, però que m'agradava molt.


Així, doncs, he decidit buscar informació sobre aquests simpàtics i colorits personatges i fer-ne una entrada d'homenatge, que també em serveix per aprendre coses que no sabia del seu origen. A més, no vull enganyar ningú: no en recordo gaires coses, més enllà de l'aspecte i que en tenia ninots i algun còmic.

Tot va començar quan el productor belga Freddy Monnickendam va voler dur a la televisió els còmics dels esmentats Barrufets, que van tenir un gran èxit -i així és com els vam conèixer a Catalunya-, però diferències creatives amb l'autor del còmic, en Peyo, van fer que l'empresari no hi estigués involucrat després de perdre una batalla als jutjats.  

Empipat, probablement humiliat i dolgut, va decidir crear una nova sèrie animada que competís amb els Barrufets, i com us podeu imaginar el resultat van ser les aventures d'aquests éssers que, en certa manera, el cas és que hi recorden. Però retrocedim una mica...

Era l'any 1981 quan el dibuixant Nic Broca, també belga, va crear els que llavors s'anomenaven Diskies com a personatges d'un àlbum de l'Spirou, de la mateixa manera que els barrufets havien debutat en un àlbum de Jan i Trencapins, en aquell cas amb tant d'èxit que aviat van protagonitzar la seva col·lecció i no van permetre que Peyo pogués continuar amb la sèrie original. En el cas dels futurs Snorkels, aquell àlbum de l'Spirou restaria inèdit, i es van estrenar directament en un còmic propi l'any 1982.

Aquí en tenim un original del ja desaparegut Broca, que va fer els dissenys per al que es convertiria en la sèrie en què va confiar el senyor Monnickendam per combatre els Barrufets, i és el que va fer juntament amb Hanna-Barbera. Se'n va fer un pilot de 3 minuts per a la NBC, però aquest segment no es va fer públic.

El 1984 es va estrenar, finalment, la sèrie dels Snorkels, en francès Les Snorky, que es va emetre del 15 de setembre d'aquell any fins al 13 de maig de 1989. La protagonitzaven aquests simpàtics éssers de colors i amb una mena de trompa al cap que lligava amb la referència al tub per respirar sota l'aigua del nom de la sèrie. 

Ells, però, la fan servir per desplaçar-se ràpidament pel món submarí on viuen, i poques vegades tenen contacte amb els humans a la superfície.

Aquí en teníem un episodi de la versió doblada al castellà, concretament el desè de la primera temporada. 

Per tant, es va arribar a exportar, i es va poder veure en anglès, entre altres idiomes, però malauradament no va poder rivalitzar amb Els Barrufets i el seu èxit limitat va fer que s'haguessin de plegar veles. 


Tot i així, va ser popular en diversos països, i d'aquí la gran quantitat de marxandatge, com ara els esmentats ninots, o l'àlbum de cromos, a més d'edicions traduïdes dels còmics originals, que ens van arribar i que van ser dibuixats, després de Broca, per l'italià Franco Oneta, amb guions del belga Raoul Cauvin, per a l'editorial Dupuis.

Així era el meu ninot preferit dels Snorkels, descobreixo que de nom Tooter, però per desgràcia en algun moment se li va trencar la trompa. N'hi havia més, i aprofito per adjuntar una il·lustració en què veiem els personatges principals de la història.

Com he dit al principi, també en tenia un còmic, o còmics en plural, no ho recordo. A la meva memòria hi consta un volum de tapa tova amb força pàgines, però pel que trobo en aquest enllaç el que es va publicar en castellà van ser 26 números de 36 pàgines, a partir de 1986. Potser el que jo dic existia, qui sap -també he vist alguns àlbums de tapa dura amb dues històries, rebuscant per internet-, o potser els meus records estan deformats, que és el més probable. 

El senyor Monnickendam va acabar sent productor executiu de la sèrie d'Els Barrufets a les temporades 6 i 7, de 1986 a 1987, però aquest altre entranyable programa va tenir un recorregut curt, i hem de lamentar que no arribés a tenir més repercussió -tot i que la que va tenir no va estar malament-. Em consta que la sèrie va ser editada en DVD en alguns països, però no a l'estat espanyol, si us ho estàveu preguntant. Vosaltres us en recordeu, dels Snorkels?






4 comentaris:

  1. Doncs sí que els recordo, sí. Per anar en concordança amb el sentiment general, em sembla que per mi van ser un sí, però no. I no perquè preferís els barrufets, que tampoc recordo haver mirat massa, però senzillament estaven bé i prou. Per cert, els barrufets sí que van tenir una importància a la meva infància però per un altre tema que, en realitat, en aquell moment no relacionava amb aquests simpàtics personatges.

    Ah, les figures de Masters del Univers molt espectaculars, però la qualitat de les joguines Matel... força limitada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que la seva concepció com a rivals d'una sèrie similar, també amb el format còmic + sèrie de televisió, i coincidint en el temps, els va jugar en contra.

      Sobre les figures... no ho sé, és cert que ara algunes d'aquelles tenen les cames penjim-penjam, però de petit m'agradaven molt!

      Elimina
  2. Jo tinc el nino groc!!!
    En el meu cas, els vaig descobrir amb una cinta de CinExin!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mira, que hi fossin no ho recordava, però ara em sona. Eren ben bé a tot arreu!

      Elimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails