Menú

divendres, 3 de febrer del 2012

Sèries: Bola de Drac Z Kai

Com ja sabeu, aquesta setmana ha acabat l'emissió de Bola de Drac Z Kai al canal 3XL, el primera que ha emès a l'estat espanyol aquesta revisió (això és el que vol dir "kai" en japonès) de l'etapa de l'aventura que va des de la presentació d'en Son Gohan en societat fins a la derrota d'en Cèl·lula. En altres paraules, el que es coneix com a Bola de Drac Z, però sense la saga final d'en Bu ni la posterior a aquesta, avortada per cert de mala manera.



Amb aquesta veu que recorda la d'en Quim Mandado, cantant dels retirats Sangtraït, Ànima de drac és el nom d'aquesta cançoneta d'inici que sembla que ha agradat i que mostra part de l'escàs redisseny de la sèrie. Pel que fa a la resta, com ja vaig explicar, és una simple adaptació a l'alta definició (suposo que ho notarem molt quan passin Bola de Drac Z (no-Kai) després de l'emissió de Bola de Drac que començava ahir al vespre al 3XL). 


Ja vaig parlar de les diferències de Kai amb la Z de tota la vida, però les repetiré breument: és una revisió pensada de manera que la sèrie sigui més fidel al manga, hi hagi menys farciment (per exemple no hi surt en Garlick junior, ni els episodis en què en Goku i en Cor Petit aprenien a conduir) i, en general, es vagi més per feina.


I anar per feina sí que hi han anat, encara que els capítols de la lluita contra en Freezer es fessin tan eterns com les altres vegades que els vam veure. I de vegades es notava que el tall entre dos capítols dels antics aquí es produïa en algun punt del mateix episodi. També cridava l'atenció la maldestra restauració (redisseny barroer) d'escenes que segons la Toei corresponien a originals perduts. Però bé, hi havia ganes de Bola de Drac en català des de feia anys i l'experiència amb Kai ha estat satisfactòria tot i que molta gent n'havia renegat perquè considerava que si no estava tota feta amb el disseny que veiem a l'opening i l'ending no valia la pena.

Una altra cosa són els aspectes realment negatius, alguns dels quals també havia comentat anteriorment, com és el cas de la censura. No ha estat tan bèstia com deien que seria, però sí que hem trobat a faltar sang en ferides mortals i amb orifici d'entrada i sortida, per posar un exemple.


Un petit detall negatiu el vam veure fa poc, quan en aquesta mítica escena ens va faltar la cançó que podem sentir al vídeo original, a partir del minut 1.55 aproximadament. El 3XL no va explicar per què havia desaparegut, però almenys va tenir el gest de penjar el vídeo durant un temps. 

Això forma part dels canvis en l'apartat de traducció i doblatge. Pel que fa a la traducció el text s'ajustava més al del manga, cosa ben positiva, però la catalana en concret ha introduït formes castellanes com l'article "el" davant del nom dels personatges masculins en comptes d'"en", més nostre malgrat que més abandonat. Casos per a oblidar com un "asquerós" que li va dir en Nappa a en Xaos quan aquest se li va enganxar a l'esquena enterboleixen, per altra banda, els "cagar" que s'han pogut sentir en alguns moments, com vaig comentar. 


En l'apartat de doblatge pròpiament dit, tal com va passar amb la versió original japonesa es van redoblar tots aquests capítols per tal d'introduir els canvis en el text, i per desgràcia també hi va haver canvis causats per la mort, durant els anys que han passat, dels actors de doblatge que posaven la veu a alguns dels personatges. En el cas català s'ha trobat a faltar especialment la del Follet Tortuga (no del tot mal substituït, com se'ns explica aquí), però també la d'en Freezer o la de l'A-20 (Doctor Gero).
Les altres recordades veus principals s'han mantingut (amb en Marc Zanni, veu d'en Goku, com a nou director de doblatge però evidenciant que ha perdut el potent kamehame-ha d'abans), i hi ha hagut alguna sorpresa agradable com el fet que es mantingués fins al final la veu d'en Son Gohan, la sensual Joël Mulachs en un paper ben diferent del que fa quan dobla la Scarlett Johansson, per exemple. A Bola de Drac Z va ser substituïda per l'actriu Marta Calvó quan en Son Gohan va sortir de la Sala de l'Esperit del Temps.


En fi, ja vaig acabant: si bé trobo un error l'absència de la saga d'en Bu, perquè tot i que no és especialment bona també és entretinguda i al cap i a la fi forma part de Bola de Drac, també és cert que penso que el final d'una història èpica com aquesta amb l'heroi principal morint i essent substituït pel seu fill em sembla un final com cal. Deixant-ho així trobo que Bola de Drac s'acabava perfectament. I així ens la brinda Kai, que reserva l'últim episodi a un resum de clausura però que en DVD i Blu-ray tenia tembé un extra que era la resolució del problema del futur d'en Trunks, que ha estat finalment el nostre episodi 98.


Amb els seus pros i contres el cas és que he acabat mirant tots els episodis de Bola de Drac Z Kai, sèrie que pensava mirar per sobre i inicialment només el primer capítol, però que m'ha enganxat perquè jo també trobava a faltar viure aquesta aventura animada altra vegada en català. A veure què passarà amb el retorn, ara, de la Bola de Drac de sempre, la d'en Goku petit.



8 comentaris:

  1. Només comentar una cosa:
    Respecte l'absència de "Un ocell se'n va volant" i davant el tsunami de "queixes", el Canal 3Xl va oferir l'escena antiga amb la cançoneta, pensant jo, com aquell que dóna un caramels als nens per que deixin de plorar.

    A part el mateix Canal ja va dir que el canvi de cançó, no es culpa d'ells, si no que ja venia així de Japó, o del que la productora els hi havia donat. I molts fans entesos ho han explicat infinites vegades, com també del fet que a Kai no hi ha Boo, i molts dels "nens" abans mencionats encara pregunten:
    - Ei! I on és la Saga d'en Boo?

    Doncs res. I ara tornem als orígens amb Bola de Drac.

    ResponElimina
  2. Els japonesos tenen curioses manies sobre el que es pot veure/sentir a l'estranger i el que no.

    Jo recordo haver escrit al 3XL per dues vies diferents demanant explicacions i no em van respondre. Que van penjar el vídeo jo mateix ho he esmentat al text, Lupus. :P

    L'explicació de l'absència de la saga d'en Bu m'agradaria saber si existeix en versió oficial, perquè per part d'"entesos" he llegit de tot: des de baixes audiències de la sèrie fins a que es volia fer de només 100 capítols, passant per collonades com, i cito textualment, "Bu es relleno". ¬¬

    ResponElimina
  3. Doncs jo hagués agraït un resum de la saga del Bu sobretot! XD és la que se'm fa més feixuga i si me la reduissin un 50% em farien un gran favor...

    llàstima que això... ja no ho veurem! ;)

    ho rellegiré del còmic

    ResponElimina
  4. Que van penjar el vídeo, ja ho has dit tu mateix, perdona.

    Suposo que deus estar al cas del tema del plagi de la BSO original de Kai?
    Aquesta és la cançó original que es va escoltar a Japó, que després seria substituïda pel que vam escoltar.

    http://youtu.be/uAbrewcckcw

    En les primeres noticies de DBKai a Japó jo havia entès que era tota DBZ de principi a fi.
    Però tots sabem que en Toriyama va voler acabar DB varis cops. Un dels moments més coneguts i més clars havia d'haver estat a finals de Namek. Però bé va continuar amb una "Red Ribbon 2a part", volen que amb el seu final, fos el definitiu. El protagonista mort i el seu fill superant-lo.
    Però igualment va continuar amb en Boo. Aquí el mestre ja es va desmarxar una mica massa. Tot i que a mi aquest a saga m'encanta. I es fa honor a l'humà entre humans, en Satan, que per cert és l'únic humà que no ha mort mai.

    Però suposo que la Toei, fos quan fos, va voler "recuperar" la idea d'un d'aquests "finals" i ho va tancar doncs amb la derrota d'en Cell, i així és Kai.

    Així és com ho he acabat d'entendre jo.

    ResponElimina
  5. Exacte, jo també entenc que es va voler tancar la sèrie en un dels punts on havia acabat bé.

    Ara, a mi també em van agradar molts moments de la saga d'en Bu, com el sacrifici d'en Vegeta o el combat de "tornada" entre aquest i en Goku, que VA TORNAR A GUANYAR EN VEGETA.

    El que sí que sobra indiscutiblement és el trosset de l'Ub del final. Lamentable.

    En Satan no és només l'únic humà, sinó l'únic personatge que no mor mai (quan rebenta la Terra mor tothom, nosaltres inclosos). XD

    ResponElimina
  6. Doncs a mi BDZKai no m'ha desagradat i realment m'ha agradat que no fessin tots els capítols, que amb Z normal eren interminables....

    A mi la saga del Bu m'agrada... i encara que a molta gent no, la part prèvia, on apareix la Videl, li ensenya a volar, el Guerrer del vent, etc.. m'agrada o almenys li tinc un bon record i m'hauria agradat veure-ho, i més si era resumit jaja

    Ara que fan de nou Bola de Drac... espero poder-los veure encara que sigui de mica en mica, ja que 2 capítols per dia, i de dilluns a diumenge em sembla molt exagerat... tenim vida pròpia i no puc estar enganxada a la tele tots els dies a aquestes males hores.. sort que ho pugen al 3XL :S

    ResponElimina
  7. A mi m'ha agradat, i també he trobat a faltar Bu com vaig dir. No la part de la Videl i el Guerrer del Vent, que sembla més una comèdia. Ni la pantomima del torneig inacabat. Però sí la batalla contra en Bu, la segona mort d'en Vegeta, la resolució del combat contra en Bu amb en Goku llançant una genkidama...

    I no miraré Bola de Drac per això mateix: massa capítols, i al cap i a la fi la tinc molt vista. Ja en rellegeixo el manga.

    ResponElimina
  8. Aportaré la meva opinió sobre el cas de la manca de la saga d'en Buu. No he seguit aquesta vegada Kai pel 3xl, encara que si he vist uns quants capítols si es donava la casualitat, més que res perquè ja la vaig seguir quasi tota quan es va emetre al Japó. En principi, diré que ells mateixos es varen fartar de dir que serien només 100 capítols, parell amunt o avall.

    El cas és que, quan la seguia del Japó, ja em vaig donar compte de que la saga de'n Buu no tindria entrada si amb en Freezer anaven pel capítol 60 i pico. Que jo sàpiga, en aquell moment, es va declarar que no es podia fer, que la sèrie tenia un pressupost limitat i que s'esperava vendre moltíssim més merchandising del que es va vendre, amb la qual cosa no varen poder ampliar els diners necessaris per continuar. No obstant, això crec que es contradiu força amb alló dels 100 capítols que sempre varen dir. Desconec si hi ha una explicació oficial, però de segur que la més propera és aquesta.

    En quant a la sèrie en si mateixa, crec que ja vaig comentar quan en Moroboshi va parlar del primer capítol: jo sóc dels que pensa que és vistosa, però sembla que s'han rigut de nosaltres amb la remasterització, més que res perquè de com es veu l'opening a com es veu el capítol hi ha molta diferència. No per això vull dir que sigui mala sèrie o es vegi malament, que no ho fa, però podria haver estat molt més i s'ha quedat a mitges.

    Si miram això, la manca de la saga de'n Buu i la manca del farçiment (que a mi m'agradava bastant en la seva majoria), dir que em quedo amb Bola de Drac Z tradicional sense dubte i, a més, si sóc més radical, puc dir que aquesta Kai ens sobrava (no em prengueu tampoc massa seriosament en aquest darrer punt xD).

    Salut.

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails