Menú

divendres, 30 de gener del 2015

Després de The Wire

Ja ho havia fet amb altres sèries, això. No gaires, però. Concretament amb The Shield, El Príncep de Bel-Air i Friends. Però tenint en compte la importància i l'impacte de The Wire, i el fet que jo he trigat a veure-la però ja té uns anys, com podia estar-me de repassar què se n'ha fet, dels seus actors i actrius principals?

Vaig dir en parlar de la sèrie que alguns dels seus actors no eren professionals de la interpretació, mentre que d'altres sí, però va ser The Wire l'obra que els va llançar a la fama. En molts casos continua sent el més important que han fet, però val la pena veure què ha passat amb alguns d'ells.


Comencem amb en Larry Gilliard, Jr., l'inoblidable D'Angelo Barksdale. Abans de The Wire ja havia fer força cinema i televisió, però res d'excessivament memorable. Després, més o menys el mateix, amb aparicions episòdiques en unes quantes sèries. Des de 2013, però, surt a la popular The Walking Dead fent de Bob Stookey.


En Lance Reddick, el mític Daniels (i no li poso càrrec perquè va canviant al llarg de la sèrie), tampoc no era un principiant —de fet, havia sortit força a Oz, una altra aclamada sèrie de l'HBO—, però després de The Wire ha fet no només aparicions episòdiques en moltes produccions (per exemple a Lost), i pel·lícules, sinó també 85 episodis de Fringe entre 2008 i 2013. Des de llavors, però, no ha fet res d'especialment destacable.


El cas d'en Wendell Pierce és diferent. Ja tenia molta experiència fent pel·lícules i petits papers a la televisió abans d'interpretar en "Bunk" Moreland a The Wire, però el més destacat que ha fet a la televisió després d'allò ha estat la sèrie sencera Treme, de 2010 a 2013, també d'en David Simon, un dels creadors de The Wire, i també de culte, és a dir poc coneguda però molt ben valorada.


L'André Royo, en "Bubbles", en canvi, no havia fet gran cosa abans de la sèrie, i després ha fet només petits papers a la televisió i el cinema. Potser el més destacat, i no podem considerar que tingués gaire impacte, és el taxista que va aparèixer en 3 episodis de Fringe.


Un cas en què sí que es veu una clar augment de la presència televisiva és el d'en Clarke Peters, tot i que el seu paper de Lester Freamon no era el primer que feia a la petita pantalla, i de fet ja havia sortit a The Corner, dels creadors de The Wire.

Amb un d'ells, en David Simon, repetiria a Treme (i per tant coincidiria amb en Wendell Pierce altre cop), però també va sortir en 8 episodis de Damages, 11 de Person of Interest, un de True Detective i els 8 de la cancel·lada The Divide.


Li va anar molt bé, també, a l'Amy Ryan, l'entranyable "Beadie", que va sortir en 20 episodis de The Office (versió americana) però sobretot ha triomfat al cinema, amb els destacats papers de Gone baby gone (2007) —nominada a l'Oscar a la millor actriu secundària i guanyadora de moltíssims premis— i aquest mateix any Birdman, que té un repartiment potent.


No hi ha dubte que el paper més conegut de l'Aiden Gillen ha deixat de ser el del polític Tommy Carcetti i és, ara, el de Petyr Baelish a Game of Thrones, però aquest senyor també havia sortit en 10 episodis de Queer as Folk, i 10 més de Love/Hate, una sèrie irlandesa.


Aquest home no ha canviat gaire. En Robert Wisdom, l'entranyable "Bunny" Colvin, ja havia fet força televisió abans (era el temible Lechero a Prison Break, i no me n'havia adonat!), però després de The Wire ha fet papers recurrents en unes quantes més, com ara Supernatural, Happy Town, Burn Notice, Nashville o Chicago P.D.


En Domenick Lombardozzi, l'"Herc" de The Wire, va ser després un dels protagonistes de la cancel·lada Breakout Kings, però el seu paper recent més destacat és el de Ralph Capone a Boardwalk Empire, fent evidentment de germà del mític Al Capone.


També a Boardwalk Empire ha interpretat el seu paper més important després de The Wire en Michael K. Williams, fent de líder de la comunitat negra d'Atlantic City i esdevenint sens dubte un dels pilars de la sèrie. Ha fet altres coses a la televisió i el cinema, però per a molts serà sempre l'Omar Little, i per a molts altres en "Chalky" White.


Pel que fa a en Seth Gilliam, el simpàtic Carver, ja havia sortit a Oz, però després de The Wire el més important que ha fet ha estat Teen Wolf, interpretant el doctor Alan Deaton, i des de la cinquena temporada de The Walking Dead el capellà Gabriel Stokes.


En aquest punt potser estàveu pensant què se n'havia fet, dels més carismàtics (com si els de dalt no ho fossin prou), però paciència, que ja hi arribo. És el cas de la Sonja Sohn, la "Kima", que ha estat fent durant anys papers recurrents en diverses sèries, alguns de més importants com el de 29 episodis a Body of Proof, i actualment surt a The Originals, spin-off de The Vampire Diaries.


El senador Clay "Shiiiiit" Davies l'interpretava l'Isiah Whitlock, Jr., que en aquests anys ha dut a terme diversos papers recurrents, com el de Lucky 7 o el de Veep, a més d'aparicions en episodis únics en un fotimer de sèries, entre les quals Gotham.


De la ment criminal de l'elegant "Stringer" Bell, el britànic Idris Elba ha passat a fer de detectiu torturat (però també elegant) de Londres a la molt recomanable Luther, de la BBC, però pel mig ha fet unes quantes pel·lícules —els fans de Marvel l'hem vist fent de Heimdall a les dues pel·lícules d'en Thor que s'han estrenat fins ara— i papers recurrents com els 7 episodis de la versió nord-americana de The Office


He deixat expressament per al final aquest actor, en Dominic West, un altre entranyable tot i que tan faldiller a The Wire fent de McNulty com a The Affair, la seva sèrie actual (i guanyadora del Globus d'Or més recent en la categoria de millor sèrie dramàtica), fent de Noah Solloway. Abans se l'havia pogut veure a The Hour. Doncs bé, enllaça amb l'anterior actor perquè aquí fa de parella adúltera de la Ruth Wilson (al seu torn guanyadora del Globus d'Or per aquest paper), que també és un personatge important a Luther


Més interessant és la connexió directa que es produeix en aquella sèrie, perquè també hi apareix en John Doman, que fa de sobre d'en Dominic West i l'odia tant com quan era el seu superior a The Wire. Aquest senyor, que ja havia sortit també a Oz, l'hem pogut veure després a Damages, Borgia (fent de Roderic Borja, és a dir el papa Alexandre VI), Person of Interest i, actualment i amb un paper força més important que el de The Affair, a Gotham fent del mític Carmine Falcone.

Acabaré aquí aquest repàs, que ja ha estat prou llarg. No he parlat de tothom, però també és cert que hi ha actors que no han fet res gaire destacable després de The Wire, com ara en Jim True-Frost (Pryzbylewski), en Wood Harris (Avon Barksdale) o la Deirdre Lovejoy (Rhonda Pearlman).


3 comentaris:

  1. Shiiiiit!!! xDDDD :P

    Realment alguns em sona haver-los trobat últimament a altres llocs també, que ens els anem trobant per tot arreu!

    Bona entrada :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. jaja he aprofitat un moment que he tingut, que a casa tenia aquesta oberta i a la feina tenia la de Carter oberta pendent... xDDDD :P

      Elimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails