Menú

dissabte, 25 de febrer del 2017

Pronòstics personals per als Premis de l'Acadèmia (Oscars) 2017

Ja s'ha convertit en una tradició, i per quart any publico una entrada amb els meus pronòstics per als Premis de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques dels Estats Units, més coneguda pel nom de la figura, "els Oscars". 


Com sempre, aviso qui pugui estar llegint això que no sóc crític de cinema, ni professional ni aficionat, i que acostumo a veure les pel·lícules amb benevolència -en altres paraules, és difícil que un film no m'agradi gens- i sense fer-ne treballades lectures que resulten en textos tan densos com ben escrits tipus la revista Fotogramas

Dit això, aquest cop no he pogut veure tantes pel·lícules com en d'altres ocasions -almenys pel que fa a les nominades en les categories d'intèrprets protagonistes-, però faré els meus comentaris en base al que sí que he vist i esmentant quan no hagi estat així. En part ha estat perquè cada cop hi ha més candidats en algunes categories, només cal veure que en aquesta 89a edició són 9 els films que opten al premi a la millor pel·lícula, una més que els anys anteriors, que ja eren més que de costum.


Són aquestes 9, de les quals he vist 7. En vaig ressenyar una, La La Land, que crec que és la que acabarà guanyant no perquè sigui necessàriament la millor, sinó perquè fa l'efecte que amb tot el soroll que ha fet deu haver convençut els votants de la mateixa manera que ha convençut el públic d'aquí.

No em sembla malament, de fet em va agradar molt, però sense veure'ls tantes possibilitats crec que també podrien guanyar Lion -que per a mi quedaria en segon lloc i a més té tots els ingredients per a captivar l'audiència i els que han de votar-, Manchester by the Sea o Hell or High Water. En canvi, tot i agradar-me vaig trobar més convencional Hidden Figures, i no he vist Hacksaw Ridge ni Fences.

Millor director

Sovint el premi al millor director coincideix amb el de millor pel·lícula, i crec que aquest cop és el que passarà: guanyarà en Damien Chazelle, el de La La Land. Si no, potser en Mel Gibson, però no he vist Hacksaw Ridge, per tant és una simple sensació.

No crec que hi tinguin gaire a pelar en Denis Villeneuve (Arrival), en Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea) ni en Barry Jenjins (Moonlight), però per la competència, no per manca de mèrits.

Millor actor protagonista


Tot i que només he vist 2 de les 5 interpretacions veig, i desitjo que sigui, en Casey Affleck per Manchester by the Sea, ja que en Ryan Gosling a La La Land fa el mateix de sempre, un somriure tort i un joc de narius, amb l'únic afegit de cantar.

Veig poc probable un Oscar al veterà Denzel Washington, que ja té dos Oscars (un com a secundari i l'altre com a protagonista), i l'Andrew Garfield el veig jove. En Viggo Mortensen, per altra banda, podria ser reconegut en la seva primera nominació després de molts anys de carrera, però ho dubto. Penso, doncs, que la cosa estarà entre el germà d'en Ben Affleck i en Ryan Gosling, en aquest últim cas si l'Acadèmia premia La La Land amb tots els guardons possibles i vol fer el pack sencer dels importants.

Millor actriu protagonista


En aquest cas m'agradaria que fos per a l'Emma Stone, ja que a La La Land demostra (altre cop) que sap fer comèdia i drama, i a sobre hi afegeix el cant.

Trobo, però, que se'l disputarà amb la Ruth Negga (Loving), preciosa pel·lícula que només té aquesta nominació, mentre que a la banda de les que no he vist (que igual que en el cas dels actors són moltes, 3 de les 5), la Meryl Streep (Florence Foster Jenkins) no necessita més reconeixements i la Isabelle Huppert (Elle) i la Natalie Portman (Jackie) tenen, per la competència, poques opcions. 

Millor actor secundari 


En aquest categoria he vist totes les interpretacions. Descartat en Lucas Hedge (Manchester by the Sea) per la seva joventut i perquè fa un paper molt normalet, que personalment no em va convèncer, la meva aposta és per en Jeff Bridges (Hell or High Water), encara que ja va guanyar un Oscar al millor actor protagonista el 2009, però és el que més m'ha agradat dels cinc i tampoc seria un disbarat que el guanyés ell, que en aquesta pel·lícula fa un paper que, en realitat, frega el de protagonista.

Per a mi el segueix de molt a prop en Dev Patel (Lion). En canvi, en Michael Shannon (Nocturnal Animals, única nominació d'aquesta boníssima pel·lícula) podria guanyar perfectament, però el paper que hi fa no és res que no hagi ensenyat que sap fer a la sèrie Boardwalk Empire, per exemple. És clar que això no vol dir que no se'l mereixi. A en Mahershala Ali (Moonlight) li reconec mèrits, però trobo que té un paper molt breu al film.

Millor actriu secundària 


4 de 5, en aquest cas. No he vist l'actuació de la Viola Davis a Fences, però cal destacar -perquè per desgràcia encara cal destacar-ho- que és el primer cop que hi ha 3 actrius negres nominades en aquesta categoria.

Tot i així sembla clar que guanyarà la blanquíssima Michelle Williams, per un paper breu però punyent a Manchester by the Sea. La Nicole Kidman ho fa molt bé a Lion, però per alguna raó no crec que guanyi. En canvi, l'Olivia Spencer (Hidden Figures), sempre entranyable, ja va guanyar en aquesta mateixa categoria el 2011, cosa que li juga en contra. Per mèrits jo col·locaria en segona posició la Naomie Harries (Moonlight).

Millor banda sonora 

Penso que no hi ha dubte que com a mínim en aquesta categoria guanyarà La La Land, i per tant en Justin Hurwitz, i de pas la millor cançó serà també per a aquest film, que hi té col·locades 2 de les 5 nominades. Serà City of Stars, tot i que personalment m'agrada més Audition (The Fools who Dream), també nominada.

Millor guió 

Com sempre, en realitat són dues categories. El millor guió original penso que serà per a La La Land si es premia la pel·lícula, o Manchester by the Sea si es pensa més en la història (és la meva opció preferida), mentre que l'adaptat tampoc el tinc clar. Podria ser Moonlight, però també Arrival (m'agradaria).

Millor pel·lícula d'animació


Aquest cop n'he vist 3, que són Moana (a Europa, Vaiana), Zootopia (a Europa, Zootròpolis), les dues de Disney -no Pixar-, i La tortue rouge. De les de Disney, tot i que cap de les dues m'ha semblat una meravella, trobo que estan força bé, però segurament -i en contra del que diuen els experts, que aposten per la més fluixa Zootopia-, guanyaria Moana. Llevat que La tortue rouge, que a mi m'ha agradat molt, convenci els votants amb la seva proposta sense diàlegs, però bellíssima, coproduïda per l'Studio Ghibli.

Per mèrits propis jo apostaria per aquesta pel·lícula francobelga, sens dubte, però només un cop a la història dels Oscars un film d'animació estranger, El viatge de Chihiro, s'ha endut l'estatueta.

La resta 

En d'altres categories, suposo que l'Oscar al millor maquillatge podria ser per a Suicide Squad, el de millor disseny de vestuari per a La La Land o Bèsties fantàstiques i on trobar-les, el de millor disseny de producció per a Arrival, la millor fotografia per a La La Land -atès que es va recrear l'aspecte del mític Technicolor- i els millors efectes especials per a Doctor Strange.

Categoria Aposta Desig
Millor pel·lícula La La Land La La Land / Manchester by the Sea
Millor director Damien Chazelle Damien Chazelle
Millor actor protagonista Casey Affleck / Ryan Gosling Casey Affleck
Millor actriu protagonista Emma Stone / Ruth Negga Emma Stone
Millor actor secundari Jeff Bridges Jeff Bridges
Millor actriu secundària Michelle Williams Michelle Williams
Millor pel·lícula d'animació Moana / La tortue rouge La tortue rouge
Millor guió original La La Land Manchester by the Sea
Millor guió adaptat Moonlight / Arrival Arrival
Millor banda sonora La La Land La La Land





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails