Menú

dilluns, 8 d’abril del 2013

Lectures: Batman - The Black Mirror

Ja fa temps que pràcticament qualsevol recopilatori de còmics d'en Batman rep la qualificació d'"una de les millors lectures dels últims anys", tant per part de la crítica com del públic, entre el que m'incloc. De fet, el que també es qualifica com a extraordinari està deixant de ser-ho per tal d'esdevenir la norma, cosa que evidentment hem de celebrar.

Bona part de la culpa la té el guionista Scott Snyder, la feina del qual amb el Cavaller Fosc estic gaudint a la nova etapa de l'Univers DC, The New 52, com vaig explicar a la ressenya dels primers números de la nova versió d'en Batman, però en realitat s'hi dedicava des de feia força temps, encara que a Detective Comics i no a Batman com ara.


Abans que acabés el volum 1 de Detective Comics, però llavors acompanyat pel dibuixant Jock en comptes de l'actual Greg Capullo, el senyor Snyder es va fer càrrec dels guions i va donar lloc a un arc argumental que també és el nom de l'últim tom recopilatori d'aquella etapa, Batman: The Black Mirror, que conté els números 871 a 881 (i final) de la col·lecció, publicats individualment als Estats Units de gener a octubre de 2011

He trigat força a comprar-lo (no tant a llegir-lo), perquè el seu gruix l'encaria i mentre esperava que li rebaixessin el preu a la botiga online on compro els còmics, The Book Depository, al final va acabar sortint l'edició de tapa tova, que és considerablement més barata i és la que m'he acabat comprant aquest mateix 2013.


El llibre comença amb una interessant trama protagonitzada per en Dick Grayson, que és el Batman de la resta del volum encara que en Bruce Wayne ja hagi tornat del seu viatge involuntari en el temps, i això és quelcom que m'agrada força, perquè m'alegro que en aquest segon intent de ser el Cavaller Fosc el Robin original se n'hagi sortit i protagonitzi números memorables com els que conté The Black Mirror

Aquest cop s'ha d'enfrontar a una organització que es dedica a muntar subhastes d'objectes relacionats amb els dolents més carismàtics de Gotham, objectes que s'acaben fent servir als carrers i provoquen la mort de persones innocents. En Dick haurà d'infiltrar-s'hi i aturar aquesta bogeria, però l'esperaven i no ho tindrà tan fàcil.


En una altra història, el seu passat l'atrapa quan ha de defensar la filla d'un home que odia especialment: en Tony Zucco, el mafiós que va fer matar els seus pares. Sense acabar de tenir clar fins a quin punt està neta aquesta dona, investigarà qui l'està assetjant i s'enfrontarà a dos perillosos enemics inèdits, respectivament un traficant d'armes i un pirata modern.


El més interessant, tot i així, comença com a història secundària a Detective Comics 871. Una d'aquelles històries extra i de poques pàgines que no s'acostumen a recopilar en aquests volums ni tampoc arriben a les edicions traduïdes, però que afortunadament s'ha inclòs aquí per tal de permetre'ns seguir la trama, que acaba esdevenint la principal, la que involucra completament en Batman al 100% i ens fa pensar que, potser, eren les altres històries les secundàries.

Recordeu Batman: Year One? El clàssic escrit per Frank Miller i dibuixat per David Mazzucchelli, que fa poc va tenir una versió animada que vaig ressenyar, ens explicava en 4 números canònics els inicis de la carrera d'en Batman i els primers passos d'en James Gordon com a policia de Gotham. I també hi sortia el seu fill acabat de néixer, en James Gordon Jr., que d'ençà d'aquella primera aparició només havia sortit al número 20 del volum 2 de Secret Origins (1987), al número 13 de Legends of the Dark Knight (1990), a l'Annual número 2 de Legends of the Dark Knight (1992) i a la novel·la gràfica Batman: Night Cries (1992).


Doncs bé, gairebé 20 anys després un guionista el rescata, amb l'ajuda del dibuixant Francesco Francavilla, i ens el mostra com un psicòpata, l'ovella negra de la família Gordon, que està fent progressos i intenta dur una vida tan normal com li és possible.

Commovedor, però a mesura que se'ns expliquen, en forma de flaixbac, atrocitats comeses pel fill de l'estimat comissari durant la seva infantesa i adolescència, també anem veient com esdevé un dolent de primer ordre, digne de ser tingut en compte entre la gran galeria de dolents de les col·leccions d'en Batman. I pel que sembla és un personatge habitual també a The New 52, de manera que el tornarem a veure.


És un problema al qual en James Gordon, Sr. s'haurà d'enfrontar, un cop més, amb l'ajuda d'en Batman, i també de la família Wayne, que ja fa un temps que ha declarat públicament que "finança" el Cavaller Fosc. Això dóna lloc a la resolució d'un gran dubte que ha planat sobre la franquícia durant dècades: coneix en James Gordon la identitat civil dels superherois que l'ajuden a Gotham City? Aquí hi trobarem la resposta.

Batman: The Black Mirror és un imprescindible, un còmic amb històries interessantíssimes per als seguidors d'en Batman i que en certa manera és com una continuació, 25 anys després, del llegendari i ja esmentat Batman: Year One. Un trepidant, ben dibuixat i excel·lent final per al primer volum de Detective Comics, que no va ser fins al número 881 que va interrompre la seva numeració, després de 72 anys, amb motiu del rellançament de totes les col·leccions que es va empescar DC Comics el 2011.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails