Menú

dijous, 11 de febrer del 2016

Lectures: Gunnm

Intentar llegir tota la literatura (còmics inclosos) que hom considera que val la pena és una tasca impossible. Però fins i tot acotant l'objectiu, la dificultat per llegir tot allò que ens agradaria llegir, per manca de temps, diners i oportunitat, és immensa. 

Centrant-nos en el que podríem anomenar "clàssics (moderns) del manga" -que és acotar molt- hi ha una obra que tenia pendent des de feia moltíssim, però que també em va costar força acabar d'adquirir completa perquè en general la gent no se'n desprèn i no ha estat fins fa poc que he començat a explorar nous sistemes de compravenda de segona mà. A més, la lectura l'he anat fent a batzegades, cosa que ho ha retardat tot. En fi, ja ha arribat l'hora de fer la ressenya d'aquest popularíssim manga dels anys 90.


Publicat originalment a la revista Business Jump entre 1990 i 1995 i recopilat en 9 volums, a l'estat espanyol va arribar amb el segell de Planeta DeAgostini primer en format grapa -i malgrat això complet- i després en un format gran que es presenta com una edició més completa, però en una estranya divisió en 12 números que només va encarir el preu total d'una col·lecció que ni tan sols ens va arribar en el sentit de lectura oriental que ja començava a ser costum. Però ja se sap que a l'editorial li va costar adoptar el format volum japonès que el públic ja exigia i també deixar d'emmirallar els còmics d'origen japonès que publicava.

En fi, Gunnm (conegut també com a Alita, ángel de combate per culpa de la versió estatunidenca Battle Angel Alita) és un dels manga més emblemàtics del gènere cyberpunk, amb el permís d'Akira, i ens situa en un futur distòpic i concretament en una ciutat de desferres densament poblada i amb uns nivells molt alts de pobresa, delinqüència, pol·lució i "ciborguització" de la gent, que tira endavant com pot controlada pels buròcrates i els rics de la ciutat flotant de Salem, prohibida per a ells, i que és l'origen de les deixalles de la superfície.


L'ambientació és fascinant, un món altament industrialitzat però brut, caòtic i amb éssers d'allò més estrambòtics, violència ben gràfica i dissenys detalladíssims de l'autor, en Yukito Kishiro, que enganya a primera vista amb uns dibuixos de característiques encara vuitanteres, però que són una delícia per a la vista i que, en aquest cas, es beneficien de la mida gran de l'edició que es va treure Planeta de la màniga.


La història comença quan en Daisuke Ido, un cibermetge, descobreix part del cos destrossat d'una cíborg que té amnèsia, i li posa el nom de Gally. La reconstrueix i en té cura amb una barreja d'amor paternofilial, fraternal i fins i tot romàntic, sentiments correspostos.

Però la Gally, que l'únic que recorda del seu passat és que sap lluitar emprant la disciplina Panzer Kunst, no vol ser la seva nina i esdevé Caçadora Guerrera, una feina que consisteix en combatre delinqüents de tota mena i que permeten que la història vagi avançant, al principi, en forma de capítols autoconclusius.


La història, però, té una subtrama que després esdevé més important, i és el viatge de la Gally per a descobrir la seva autèntica identitat, cosa que la duu a intentar arribar a Salem per a obtenir respostes, i de resultes d'un seguit de desgràcies el seu camí es torça diverses vegades i fa que, al seu torn, la història giri inesperadament de manera que es produeixen tres grans etapes diferenciades en la narració: després de fer de Caçadora Guerrera es converteix en jugadora de motorball, les violentes curses que són l'opi del poble en aquesta ciutat, i més tard es veu obligada a treballar per als odiats buròcrates de Salem en la caça del malvat científic Desty Nova.

A mesura que avança el relat, l'autor ens va delectant amb una rica diversitat de personatges -des dels entranyables secundaris com en Fogya, en Kaos o la Koyomi fins a temibles i formidables enemics com en Jasugun o en Den-, ginys electrònics, armadures, vehicles i edificis que conformen un imaginari que associarem per sempre a aquest trepidant manga, farcit d'acció, drama i violentes sorpreses.


Però el més important que ens ofereix aquest còmic és la seva protagonista, un dels personatges femenins més interessants amb què m'he trobat llegint còmics: extremament forta, hàbil i resistent, però per dins sensible i capaç d'enamorar-se -sense que això sigui, compte, un element gaire important de l'obra-, és una heroïna inoblidable que no m'estranya que hagi fascinat, juntament amb la història i l'ambientació, fins i tot el director de cinema James Cameron, que fa moltíssism anys que en vol fer una pel·lícula però declarava que estava esperant que la tecnologia CGI estigués prou avançada i, per fi, però quedant-se en les tasques de producció després de passar a en Robert Rodríguez la direcció, sembla que la podrem veure el 2017.



Pel que fa a altres adaptacions, només hi ha dues OVA, de 1993, que adapten els primers volums del manga i que vam poder veure en català fa molts anys, com demostra aquest primer capitol que es pot veure sencer al vídeo.

Però la història de la Gally no s'acaba aquí: l'any 2000 el mestre Kishiro va decidir reprendre el manga després d'haver-se vist obligat a tancar-lo bruscament per malaltia -el final de Gunnm, sense voler-lo rebentar, és brutal i a mi ja m'està bé que de tant en tant es facin finals així, però el seu creador no en va quedar content- i en va crear una seqüela que sorgeix d'abans del final del manga original -negant-lo-, aquest cop amb el nom de Gunnm Last Order, que d'aquí a molt poc veurà finalitzada la seva publicació també a l'estat espanyol amb el 25è volum d'un manga que al Japó va recopilar en 19 volums el material serialitzat entre 2000 i 2014 (sí, Planeta fent de les seves altre cop).


I no només això: en castellà també estan disponibles Ashen Victor, un spin-off situat abans del manga original i centrat en el motorball, i Gunnm Gaiden: Other Stories, un volum amb històries extra que en realitat només en conté una que no figuri a l'edició ressenyada de la història principal. Per tant, si la volem tindrem repetides 3 de les 4 històries. Genial. Suposo que en aquesta edició hi apareixen formant part de les pàgines inèdites amb què s'anunciava, però que no sé identificar perquè no vaig llegir mai la primera edició.

Per cert: un altre dels punts suposadament forts d'aquesta edició -el que sí que ho és sense cap mena de dubte és la nova traducció, a càrrec d'en Marc Bernabé- són els extres del final d'alguns dels volums, amb esbossos i informació detalladíssima de l'univers Gunnm, però que si no hem llegit la història anteriorment ens farà menjar spoilers, i molt greus. "Gràcies".

Actualment el senyor Kishiro publica una seqüela de Gunnm Last Order que porta per títol Gunnm: Kasei Senki, en anglès Gunnm: Mars Chronicle. I bé, no va arribar a Occident però deixen pels núvols el videojoc de PlayStation Gunnm: Martian Memory, del qual ja vaig parlar, i que amb la implicació total de l'autor de l'obra original es pot considerar un capítol oficial, més encara quan algunes idees que plantejava es van fer servir per a Last Order




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails