Menú

dilluns, 15 d’abril del 2019

Sèries: 13 Reasons Why (segona temporada)

Fa ben bé més d'un any i mig parlava de la primera temporada d'una sèrie que en el seu moment va ser una nova revelació a Netflix, 13 Reasons Why. Una temporada que m'havia agradat molt, però que prometia una segona tongada d'episodis que, per les característiques dels primers 13 havia de ser, per força, diferent en el seu format.

Així ha estat, però s'ha fet servir un recurs que ha permès continuar explorant les circumstàncies del suïcidi de la Hannah amb flashbacks, de manera que l'estil establert a la primera part s'ha mantingut força.


Aquesta vegada del que ens parlen és del judici que té lloc mesos després del suïcidi i el coneixement de les cintes, un judici dels pares de la Hannah contra l'institut Liberty per no haver fet cas de les crides d'atenció de la noia i no haver posat remei a les contínues agressions que cometen els jocks, els atletes.

Amb aquesta premissa, els relats dels alumnes que van passant per la sala a donar el seu testimoni i una ullada a les seves vides actuals, en alguns casos força canviades, es construeix aquesta segona temporada que m'ha sorprès positivament, perquè m'imaginava un estirament innecessari del xiclet i no ha estat així.


Amb en Clay encara com a protagonista observem el neguit dels testimonis abans que els toqui anar a declarar, les pressions i amenaces que exerceixen sobre ells els esportistes implicats en aquesta trama de violacions i abusos de tota mena, i veiem com afecta moralment el judici en si a aquells alumnes que més malament ho han passat -i ho continuen passant-.


Aquesta imatge és força representativa del que han de viure dia rere dia: els agressors, emparats per la impunitat amb què se'ls ha deixat actuar i la seguretat que les coses no canviaran, es permeten tractar d'una manera falsament amistosa els que no tenen tanta sort i que són els que testifiquen en contra d'ells.

Una actitud que es modifica quan, amb tots els esforços del món, superant pors i ignorant amenaces, el judici comença a anar malament per als interessos d'en Bryce i els seus esbirros.


La defensa de l'institut, per la seva banda, prova de desacreditar el testimoni de les cintes de la Hannah i dels seus amics tot dibuixant-la com una noia problemàtica, promíscua i amb tendència a ficar-se en problemes.

Durant aquesta temporada sabem coses d'ella que no ens havien explicat ni ens havíem ensumat a la primera, coses que a en Clay no li agraden gens perquè n'estava enamorat i creia que faltava poc perquè acabessin junts, i que jo he de dir que de vegades he trobat forçades, com si haguessin passat en diversos anys d'institut en comptes dels mesos que ella realment hi va passar mentre vivia, però que al capdavall ens permeten conèixer-la millor i debatre sobre prejudicis i el masclisme de la societat, per què no.


També sabem més coses d'en Justin, un dels esportistes que abans ficàvem al mateix sac, però que aquesta temporada ens retrata com una persona profundament penedida per haver permès, en el seu cas, que en Bryce violés la que llavors era la seva xicota.

No té excusa, però se'ns expliquen coses de la seva vida que fan que entenguem millor el seu seguidisme amb en Bryce, i per a ell tot se n'ha anat a la merda des que va passar allò. És un dels personatges que més m'han agradat en aquests episodis, perquè es transforma en un noi destrossat que no se sent digne ni tan sols d'intentar ajudar el bàndol de l'acusació.


El cas de la Hannah crida molt l'atenció, és clar, perquè era la protagonista de la primera temporada (juntament amb en Clay) i perquè es va suïcidar i en aquesta continua sortint com a "fantasma" que només veu ell, però les agressions no van començar amb ella ni s'hi van aturar, i la Jessica és la víctima que centra l'actualitat en aquest sentit, tot posant de manifest el que passa a la vida real: la violència de tota mena contra les dones, per desgràcia atemporal.


La qüestió polèmica aquesta temporada -perquè també n'hi ha hagut una, com la del suïcidi i la violació de la primera-, que ha despertat novament un sector extremament sensible de l'audiència, I ENTRO EN TERRENY SPOILER, és la construcció d'una tragèdia que es veu a venir i que personifica en Tyler, el fotògraf d'actitud estranya i solitària que aquest cop decideix prendre's la justícia pel seu compte influït per un noi d'estereotip punk i radical, amb qui duu a terme un seguit de petits atacs al "bon nom" d'en Bryce i companyia.

La resposta a aquests atacs dona lloc a una escena brutal -també criticada- que, al seu torn, amenaça amb originar l'esmentada tragèdia, per desgràcia tan d'actualitat que el dia que es va estrenar aquesta temporada a Netflix se'n va produir una als Estats Units.

Personalment trobo que s'ha de poder parlar de tot, i que fer-ho no "humanitza els assassins", com parlar de suïcidi tampoc transmet el missatge que quan tens problemes dels quals creus que no pots sortir el suïcidi és una sortida vàlida. Aquestes coses passen, s'han de poder reflectir a la ficció i que això provoqui debats sobre com ens comportem com a societat, què hem de fer amb les armes i, sobretot, com hem d'intentar evitar que es planti la llavor que condueixi a comportaments tan dràstics per part de qualsevol, però sobretot d'adolescents com els de la sèrie.

Per a mi, doncs, és una molt bona temporada, els temes i com es plantegen són adequats i malauradament d'actualitat i les interpretacions, com de costum, són excel·lents, cosa que destaca encara més ara que el protagonisme s'ha repartit una mica. Per tant, no us la perdeu, diguin el que diguin els crítics, que n'han destrossat aquesta segona part, sens dubte influïts per les coses que han ofès el seu puritanisme.





2 comentaris:

  1. No he llegit la ressenya perquè la vull veure... però pel que sigui em fa una mica de mandra. La primera em va agradar, però vaig veure innecessària una continuació. Ho faré tard o d'hora, però.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pensava el mateix, que pel format que tenia i tot plegat era innecessari, però trobo que han sabut allargar-la correctament, amb un format diferent però encertat.

      Elimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails