Menú

dimarts, 19 d’octubre del 2021

El temps no perdona: Battlestar Galactica

Avui torna una secció força esporàdica d'aquest blog, una secció dedicada a veure què se n'ha fet, d'actors i actrius de les sèries que he vist al llarg de la vida, m'hagin impactat o no, i amb un títol una mica cruel perquè sembla que estigui esperant que s'hagin fet grans i, per què no, que el temps els hagi tractat malament.

No és així, però admeto que és més interessant que es notin canvis en el seu aspecte. En qualsevol cas, aquest cop li toca a Battlestar Galactica, una sèrie de ciència-ficció que vaig veure en la versió de 2004 i que, com que va acabar originalment l'any 2010 -tot i que jo la vaig veure més tard-, els 11 anyets que han passat justifiquen que fem una ullada a la vida laboral posterior dels membres més importants del seu repartiment.

Comencem amb el líder i comandant de la Galactica, la nau principal de la sèrie, en William Adama, que interpretava l'Edward James Olmos

L'actor ara té 74 anys i després de la sèrie se l'ha pogut veure en algunes pel·lícules, la més recent de les quals Chasing Wonders, de 2021, i d'on surt la imatge, mentre que en televisió ha fet, com a papers més importants, una temporada a Dexter el 2011, cinc episodis d'Agents of S.H.I.E.L.D. l'any 2015, i des de 2018 el paper principal de Felipe Reyes a Mayans M.C., l'spin-off de Sons of Anarchy.

La política Laura Roslin tenia la cara de la Mary McDonnell, que ara té 69 anys però que no té l'aspecte que veiem a la imatge, encara que reconec que l'he posat buscant l'impacte, però sí que és cert que pertany al seu paper més recent, dos capítols de la sèrie Rebel, d'aquest mateix 2021.

Abans, podem veure que va fer un parell de films després de Battlestar Galactica, concretament Scream 4 i Margin Call, l'any 2011, i que no tornaria a la gran pantalla fins 10 anys després, posant veu a un personatge de la pel·lícula animada de Netflix The Witcher: Nightmare of the Wolf

Ha estat fent, sobretot, televisió: el més destacat, 23 episodis de The Closer entre 2009 i 2012, un paper principal a Major Crimes de 2012 a 2018, quatre capítols de Fargo el 2017 i l'aparició esmentada al principi.

Passem a una part del repartiment més jove i també protagonista i ens trobem la tinent Kara "Starbuck" Trace, interpretada per la Katee Sackhoff, que el 2010 va fer una temporada de 24, i des de 2012 ha estat posant la veu al personatge Bo-Katan Kryze a les sèries animades Star Wars: The Clone Wars i Star Wars Rebels, però finalment ha pogut posar-li també cara i veu a The Mandalorian. A banda d'això, des de 2019 forma part del repartiment principal d'Another Life.

Jo, però, l'he anat veient sobretot en el seu histriònic paper d'Amunet a The Flash, on ha anat apareixent de manera esporàdica des de 2017. Per cert, ara té 41 anys.  

La Kate tenia un estira-i-arronsa sentimental amb en Lee "Apollo" Adama, interpretat per en Jamie Bamber, ara amb 48 anys, que no ha fet res de destacable al cinema però que en televisió, en canvi, ha anat fent cosetes.

Després de Battlestar Galactica se l'ha pogut veure en un paper protagonista a Law & Order: UK durant 32 episodis entre 2009 i 2011, també en el repartiment principal de la sèrie mèdica Monday Mornings (2013), cancel·lada després d'una sola temporada, el mateix que va passar l'any següent amb The Smoke, però les coses li van anar millor amb Marcella, sèrie britànica -de fet, ell és d'allà- on va protagonitzar les dues primeres temporades (2016-2018), i en 19 episodis de Counter Strike (2019-2020). A la imatge el veiem a la sèrie antològica Innocent

Un dels personatges més detestables de la sèrie, el científic Gaius Baltar, era interpretat per l'actor James Callis, també britànic, que ara té 50 anys i després de la sèrie que el va fer famós va sortir en 10 episodis d'Eureka (2010-2012), cinc de 12 Monkeys (2017) i, posant la veu a l'Alucard, ha participat a la sèrie animada de Castlevania, com a feines més destacades. El més recent que en consta és el seu rol de The Merchant a la nova versió de McGyver, el 2020, i que aquí he volgut representar amb la foto.

El doctor estava embolicat amb la cylon humanoide coneguda com a Número Sis, que tenia la cara i la veu de la Tricia Helfer, ara amb 47 anys.

Després de la sèrie es va poder veure en tres episodis de la popular Two and a Half Men entre 2009 i 2011, protagonitzant la segona temporada de Dark Blue el 2010, en 12 episodis de The Firm el 2012, i sobretot a Lucifer entre 2016 i 2021 i Van Helsing (a la imatge, on surt caracteritzada com a Olivia/Dràcula, no és que aquest sigui el seu aspecte actual de debò) des de 2019.

Una altra cara molt associada a la sèrie era la de la Grace Park, amb 47 anys actualment, i és normal, perquè hi va interpretar fins a 3 personatges, que van ser el cylon humanoide Número Vuit i dues còpies seves. 

A les acaballes de la seva participació a la sèrie va obtenir papers importants a les ja cancel·lades The Cleaner (2008-2009) i The Border (2008-2010), però sobretot ha format part del repartiment principal de Hawaii Five-0 de 2010 a 2017, i en pertànyer al mateix univers que l'esmentada nova versió de McGyver, allà també hi ha sortit, en un episodi, fent el mateix paper. Des de 2018 participa a A Million Little Things, d'on surt la imatge que he posat.

La mà dreta de l'Adama era el coronel Saul Tigh, un home antipàtic i rondinaire, creador de la simpàtica exclamació "What the frak?", que interpretava el senyor Michael Hogan, que actualment té 71 o 72 anys, segons la Wikipedia, perquè només consta el seu any de naixement, el 1949.

L'home no era pas un debutant, havia fet anteriorment molt de cinema i molta televisió, però res de tan destacable com Battlestar Galactica. I després? Doncs va continuar fent episodis únics o aparicions curtes en sèries, i els seus papers més destacats han estat, des de llavors, 22 capítols com a secundari a Teen Wolf (2012-2017), cinc a Husbands (2013), sis a Fargo (2015), sis més a 12 Monkeys (2016), quatre a The Man in the High Castle (2016) o vuit a No Easy Days (2018). El 2020 va sortir fent un petit paper a la pel·lícula Sonic the Hedgehog, d'on surt la imatge, i també va patir una caiguda que li va provocar lesions cerebrals, de les quals encara es recuperava fa uns mesos.

Com oblidar també el cap de la part d'enginyeria i mecànica de la Galactica, en "Chief" Galen Tyrol? L'interpretava l'Aaron Douglas, ara de 50 anys, i amb un èxit immediatament posterior, almenys pel que fa a feina més o menys estable, com van ser els 12 episodis de The Bridge que va fer el 2010.

Després va sortir en nou capítols de Hellcats (2010-2011), 11 de Hemlock Grove (2013), tres de la tercera temporada de The Killing (2013), sis a The Returned (2015), vuit a Dirk Gently's Holistic Detective Agency (2016) i altres papers recurrents a Imposters (2017) i Unspeakable (2018), a més de cosetes com la pel·lícula de 2020 Operation Christmas Drop, d'on he tret la imatge. L'home no ha parat de fer coses, però sens dubte, com tants altres companys, la seva fama es nodreix de la sèrie de la qual parlem avui.

Acabarem, tot i que de personatges n'hi ha molts més, amb l'últim que considero important, i és el tinent Karl "Helo" Agathon, amb la veu i la cara d'en Tahmoh Penikett. L'actor, de 46 anys, va encadenar el final de la sèrie amb un paper principal a Dollhouse, on va fer 27 episodis durant les dues temporades que la sèrie va tenir entre 2009 i 2010.

Va sortir també en dos capítols de The Killing, entre 2011 i 2012, sis de Supernatural (2013-2014), vuit de Strange Empire (2014) o un munt de telefilms, el més recent dels quals amb fotografia confirmada aquest de la que he adjuntat, Ann Rule's Circle of Deception, d'aquest mateix 2021.

Com acostuma a passar en els casos de sèries amb molt d'èxit, les persones que hi participen no tenen dificultats per trobar feina immediatament, però que siguin nous èxits ja són figues d'un altre paner, i que superin l'obtingut amb la sèrie que els va donar la fama és una raresa. En tot cas, sobta veure com en molts casos el que han fet després no hagi tingut, ni de bon tros, la rellevància ni la repercussió que es podrien haver esperat. I això passa amb cada sèries de les que han estat objecte d'una entrada d'aquesta secció.



2 comentaris:

  1. T'encoratjo a fer més entregues com aquesta, perquè a mi m'ha semblat molt interessant. És clar que podria buscar tota aquesta info pel meu compte, però quina mandra! Si ens ho serveixes així en fascicles i tot agrupat és molt més interessant! A banda de la cyon 6, que sí que la vaig reconèixer a Lucifer, segur que alguns dels altres els he vist en papers menors i ni me n'he adonat...

    ResponElimina
  2. Gràcies pels ànims i el comentari, i és clar, la visita i la lectura!

    Doncs mira, són entrades que acostumo a fer quan no arribo a temps de publicar un text sobre un visionat o una lectura, i les considero més de tipus "fàcil", de no pensar, però és cert que a l'hora de la veritat em donen força feina, perquè cal fer un buidat de dades. També cal dir que es van acabant les sèries que vaig veure i que van finalitzar el seu recorregut fa prou temps com perquè estigui justificat parlar-ne aquí.

    Però bé, celebro que hagi agradat a algú!

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails