Menú

dijous, 20 d’octubre del 2011

Lectures: Bruce Wayne - The Road Home

Després de veure els esforços d'en Bruce Wayne per retornar de l'exili temporal (al passat) a què l'havia sotmès en Darkseid, fent creure a (pràcticament) tot l'Univers DC que el primer Batman era mort, i havent vist els primers moments del personatge ja a l'època que li correspon al número únic Batman: The Return, inclòs al tercer volum de Batman and Robin, tocava llegir el volum Bruce Wayne: The Road Home, en què ja el tenim situat al present i fent els preparatius per al pla que vol posar en marxa. Atenció, spoilers!

El cas és que el desembre de 2010 es van publicar un seguit d'especials relacionats amb el retorn a casa d'en Bruce, que es deien Bruce Wayne: The Road Home i tot seguit Batman and Robin, Red Robin, Outsiders, Batgirl, Catwoman, Commissioner Gordon, Oracle i Ra's al Ghul. Un total de 8 números especials en què en Bruce, sota la identitat del presumptament nou superheroi Insider (i un supertrajo que no sabem d'on ha sortit però que probablement s'ha fabricat molt secretament), observa els seus aliats, amics i fins i tot enemics per veure com se n'estan sortint, des que ell no és a Gotham. 

Els primers que observa són, naturalment, els nous Batman i Robin, als quals posa a prova i reconeix que no ho estan fent pas malament, però esclar, en Dick Grayson és un paio molt més obert que en Bruce Wayne, i aquest últim no les acaba de tenir totes respecte a la idoneïtat d'un Batman relativament alegre, si bé en certa manera enveja aquesta manera de ser.


El següent és en Red Robin, en Tim Drake, que pel que veiem és el primer que sap que ha tornat. De fet, era l'únic personatge que estava totalment convençut que el seu mentor i pare adoptiu no havia mort de debò, i no va descansar fins que no ho va demostrar, com s'ha pogut veure a la seva col·lecció en solitari. El cas és que junts estan posant en marxa un pla per aturar una sèrie d'assassinats d'alcaldes que tenen lloc en diverses ciutats del món.

Aquesta història s'entrellaça de debò amb la trama de Red Robin, perquè en Bruce s'infiltra al Consell de les Aranyes, enemic de la Lliga dels Assassins amb la qual "treballava" en Tim, i tot plegat serveix perquè en Bruce posi a prova el seu deixeble alhora que va acabant amb l'organització des de dins, com intentava fer en Tim amb la d'en Ra's al Ghul. Després passa al número dels Outsiders, que també posa a prova atacant en Geo Force. I igual que en el cas d'en Tim, la seva líder, la Katana, també acaba coneixent la identitat de l'Insider, tot i que no es pot dir que el grup tutel·lat per en Bruce superi l'examen del tot. Els observarà de prop, a partir d'ara.


El número de la Batgirl és el meu preferit. Recordem que la Stephanie Brown va posar-se la disfressa quan en Bruce ja no hi era, i com que aquests dos no s'havien portat mai gaire bé (ell no li permetia fer de Spoiler i com a Robin tampoc no li va donar gaires oportunitats) la noia sempre ha temut que el senyor Wayne no aprovaria el seu nou càrrec, en cas de ser viu. I quan resulta que sí que és viu la posa a prova, ella la supera i ell li revela la identitat. La reacció de la noia és la que veiem a la pàgina que poso com a mostra.

Com passa amb tots els que ja he esmentat, l'actuació de la Steph no acaba de convèncer del tot en Bruce, però en queda satisfet i així l'hi fa saber. En valora el creixement com a heroïna i la discreció, la "invisibilitat" que pot aportar a la batfamília, en comparació amb els seus altres membres. Li diu, en un moment molt emotiu, que deixi de justificar-se perquè el lloc és seu, i quan l'Alfred li pregunta per què no es preocupa per la Cassandra Cain, l'antiga Batgirl, en Bruce revela un fet que m'ha arribat a l'ànima: quan la Cass li va passar l'uniforme al número 1 de la seva col·lecció seguia ordres pensades per al cas que en Batman morís o desaparegués. Era, des del principi, un pla d'en Wayne per tal de compensar la senyoreta Brown per no haver-l'hi posat gens fàcil en el passat.


I abans de continuar amb la segona meitat del volum he de parlar de la subtrama de tot plegat, a banda de l'observació que ho engloba tot: ja hem vist en diverses col·leccions relacionades amb en Batman que la periodista Vicki Vale, antiga amant d'en Bruce, ha lligat caps i ha aconseguit tenir la certesa que coneix les identitats del Cavaller Fosc i els seus principals aliats, com vam veure per exemple al tercer volum de Red Robin. Després d'una escena en què un petó d'en Tommy Elliot (antic Hush, i actual "Bruce Wayne") la convenç que és davant d'un fals Wayne, visita l'Alfred i aquest li diu, sense embuts, que sí, que en Bruce Wayne és en Batman, però que ningú no la creurà si ho esbomba perquè en realitat no en té cap prova concloent. M'encanta, aquest tio.


Aquesta història és la que ocupa la segona meitat del volum, com deia, començant per l'especial de la Catwoman, en què en Bruce se les manega perquè la Selina visiti el pis de la Vicki i s'endugui d'allà l'esquema amb fotografies que hi ha muntat. D'aquest número, però, n'esperava més, i és que el retrobament d'aquests dos personatges que s'estimen hauria d'haver donat lloc, en la meva opinió, a una conversa cara a cara una mica més llarga. Al final ens hem de conformar amb què la Catwoman s'adona de qui és l'Insider, i si hem de jutjar-ho per l'escena que veiem aquí dalt i la posició de tots dos... podem fer força broma.


I què en diu, d'ella? Doncs que òbviament no li agraden les companyies que freqüenta (les altres dues Sirens, la Poison Ivy i la Harley Quinn) però que continua veient que evoluciona bé com a persona i que està tranquil amb ella. Amb qui està tranquil del tot és amb el comissari Gordon, el protagonista del següent especial, que durant tot el número el que fa és arriscar la seva vida per protegir una Vicki Vale perseguida per tot l'inframón de Gotham en saber-se que coneix la identitat d'en Batman.

Aquí l'Insider col·labora amb en Gordon, en qui confia plenament i de qui diu que si deixés la lluita també s'acabaria la seva, i fa que deixin de protegir la Vicki, per tal de saber qui ha difós la informació que l'ha posat en perill. És la filla del comissari, precisament, la Babs Gordon, l'Oracle, protagonista del següent número, qui li diu que ja sap qui ha estat: en Ra's al Ghul.


Durant el número dedicat a l'Oracle, líder de les Birds of Prey, la primera Batgirl reuneix un equip inèdit d'herois per tal de protegir la Vicki, que és atacada pel grup conegut com a Set Homes de la Mort, de l'esmentat Ra's al Ghul. Mentrestant la Barbara es va adonant de qui és l'Insider, perquè coneix bé en Bruce, i recorda el que va fer per ella quan es va quedar paralítica després dels esdeveniments de The Killing Joke. Finalment, malgrat el seu espectacular uniforme i tots els "superpoders" que li proporciona, l'Insider és ferit i la Vicki capturada. Per tant, passem a l'últim número, el dedicat al Cap del Dimoni, com també es coneix l'avi del seu fill.


I ho aconsegueix perquè en Bruce, a banda d'estar ferit, s'ha d'enfrontar al Fantasma Blanc, la mà dreta del seu enemic, que per poc no impedeix que salvi la Vicki. Descobrim que en Ra's al Ghul la volia matar (ell o qualsevol dels que ha enviat per fer-ho) per respecte al seu enemic, perquè no volia que la periodista publiqués una informació que faria tant de mal a la seva nèmesi. Això és un dolent, senyores i senyors. Un dolent noble. Sempre m'ha agradat, el paio.

Però a la noia al final no li passa res, ni tan sols veiem que en Bruce i en Ra's es barallin: n'hi ha prou amb convèncer el Cap del Dimoni que és un tema del que ja s'encarregarà la persona interessada. I un cop sol amb la Vicki en Bruce es treu la màscara d'Insider i li confirma a la penedida periodista que sí, que és en Batman. Ella li diu que la tasca que fa el Cavaller Fosc és molt més important que un premi Pulitzer i queden tan amics.



De què li ha servit, tot això, a en Bruce? Com veiem a la reflexió final que fa, li ha servit per veure que sí que necessita gent que l'ajudi en la seva tasca, que la que ja ho està fent és gent preparada i que s'ha tornat imprescindible per a ell. A partir d'ara, doncs, s'ha decidit a posar en marxa el seu pla per "globalitzar" el concepte Batman. El que serà conegut, després, com a Batman Incorporated.

Acabo amb la meva opinió sobre el volum: inevitable ball de dibuixants i guionistes, però la història, sense arribar als nivells èpics i commovedors de, per exemple, The Return of Bruce Wayne, o moments concrets de les col·leccions dels diversos personatges de la batfamília, és entretinguda i passa bé. Es podria haver espremut més algun dels casos, aprofundit més en d'altres, però sí, està bé.




2 comentaris:

  1. Aquests números no em van interessar massa i no els vaig fer cas, però el que ve després, amb allò del Batman Incorporated, sí que em ve de gust lllegir-ho.

    ResponElimina
  2. A mi, com vaig dir, no em va desagradar, però reconec que no és imprescindible i si has de triar bé en què gastar el teu temps i els teus diners, potser pots passar sense llegir-te aquest volum.

    I Batman Inc., en el meu cas... al desembre que és quan surt el recopilatori americà! :)

    ResponElimina

Potser també t'interessa...

Related Posts with Thumbnails